Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

21

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πύργος Άιφελ τη νύχτα: Γιατί είναι παράνομη η βραδινή φωτογραφία
ΚΟΣΜΟΣ

Πύργος Άιφελ τη νύχτα: Γιατί είναι παράνομη η βραδινή φωτογραφία

Ο απίστευτος λόγος

Ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι είναι ένα από τα πιο διάσημα και πολυφωτογραφημένα σημεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν υπάρχει κάποιος τουρίστας που θα βρεθεί εκεί και δεν θα τον έχει φωτογραφίσει ή ποστάρει στα social media. Ειδικά το βράδυ, όταν φωτίζεται, το σκηνικό μοιάζει ακόμη πιο εντυπωσιακό για τις απαραίτητες φωτογραφίες από το ταξίδι στο Παρίσι. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι είναι παράνομο να βγάλεις φωτογραφία τον Πύργο του Άιφελ τη νύχτα. Ακόμη και η λήψη μιας «ύπουλης» selfie με τον φωτισμένο πύργο στο βάθος αποτελεί παράβαση του νόμου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Πύργος του Άιφελ είναι επίσημα ταξινομημένος ως έργο τέχνης και λόγω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων παραμένει στην κυριότητα του αείμνηστου Pierre Bideau, του μηχανικού που σχεδίασε το τρέχον σύστημα φωτισμού, το οποίο εγκαταστάθηκε το 1985. Τα πνευματικά δικαιώματα διαρκούν για 70 χρόνια μετά το θάνατο ενός ατόμου και καθώς ο Bideau πέθανε μόλις το 2021, υπάρχει ακόμη χρόνος πριν λήξει η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης.

a tall metal tower

Σύμφωνα με τη La Société d’Exploitation de la Tour Eiffel (SETE), την εταιρεία εκμετάλλευσης του κτιρίου, όποιος θέλει να δημοσιεύσει μια φωτογραφία του φωτισμένου πύργου τη νύχτα θα πρέπει να ζητήσει άδεια, να πληρώσει για τα δικαιώματα και στη συνέχεια να δώσει τα credits στον καλλιτέχνη. Διαφορετικά, κινδυνεύει από πρόστιμο. Ο νόμος, ωστόσο, στοχεύει κυρίως στην εμπορική χρήση, επομένως είναι απίθανο να αντιμετωπίσει κάποιος προβλήματα με τη λήψη φωτογραφιών για προσωπική χρήση. Μιλώντας στο Condé Nast Traveller, ο φωτογράφος Marc Nouss είχε πει: «Μιλάμε για ένα μνημείο που φωτογραφίζεται χιλιάδες φορές την ημέρα. Τον φωτογραφίζω ακόμα χωρίς να αναφέρω τίποτα, όπως κάνουν όλοι. Αλλά δεν θα έπαιρνα το ρίσκο πουλώντας μια φωτογραφία που τραβήχτηκε το βράδυ».

eiffel tower under gray clouds

Η λήψη φωτογραφιών του Πύργου κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι νόμιμη, καθώς ο άνθρωπος που σχεδίασε τη δομή, ο Γκουστάβ Άιφελ, πέθανε το 1923, πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, επομένως δεν υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα. Η αποτύπωση της εντυπωσιακής θέας από την κορυφή του πύργου είναι επίσης νόμιμη, μέρα ή νύχτα. Ένα μήνυμα στον ιστότοπο του Sete αναφέρει: «Η θέα από τον Πύργο του Άιφελ είναι χωρίς δικαιώματα».

O σημερινός φωτισμός του Πύργου του Άιφελ

Το σύστημα φωτισμού του Πύργου του Άιφελ διαθέτει φωτοευαίσθητους αισθητήρες λυκόφωτος, και έτσι τα φώτα στον πύργο ανάβουν σε λιγότερο από 10 λεπτά μετά το σούρουπο. Ο χρόνος ποικίλλει ανάλογα με το πότε δύει ο ήλιος, αν και τα φώτα σβήνουν πάντα στις 23:45. Τα φώτα έσβηναν πιο αργά, αλλά η νέα ρύθμιση παρουσιάστηκε το 2022 ως μέρος των προσπαθειών του Παρισιού για εξοικονόμηση ενέργειας. Τα πρώτα πέντε λεπτά κάθε ώρας, οι 20.000 λαμπτήρες του Πύργου του Άιφελ αναβοσβήνουν, δημιουργώντας ένα αστραφτερό εφέ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις