Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

26

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Γεραπετρίτης – Πράγα: Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης – Πράγα: Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο

Γεραπετρίτης - Πράγα: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει την ακλόνητη πολυδιάστατη υποστήριξή της προς την Ουκρανία» – Ο υπουργός κάλεσε την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών

Απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια χαρακτήρισε τη ρωσική επιθετικότητα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Τσέχο ομόλογό του Γιαν Λιπάφσκι από την Πράγα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. «Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο μας και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός», τόνισε, προσθέτοντας ότι η επιθετικότητα της Μόσχας θέτει επίσης σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα», ανέφερε. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει την ακλόνητη πολυδιάστατη υποστήριξή της προς την Ουκρανία. Αυτή η θέση βασίζεται στην εξωτερική πολιτική μας με αρχές», είπε, εκφράζοντας συγχαρητήρια προς την Πράγα για τη σταθερή δέσμευσή της να στηρίξει το Κίεβο.

«Η κρίση στην Ουκρανία υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, παράλληλα, η κρίση στη Γάζα εξαπλώνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή. Οι αρχές του ανθρωπισμού δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή, με τραγικά θύματα αμάχων», επισήμανε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες, να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και να αποτραπεί μία περιφερειακή ανάφλεξη «η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει τον ανθρώπινο πόνο και να τροφοδοτήσει την παγκόσμια οικονομική αναταραχή και τις δραματικές ροές προσφύγων».

Για την ενέργεια

Παράλληλα, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα εργάζεται σκληρά για να υποστηρίξει τη διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών ενεργειακών οδών, ειδικά στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι στρατηγικές υποδομές μας, οι διασυνδέσεις των κάθετων διαδρόμων αερίου, η λειτουργία του ελληνικού τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα και η νέα FSRU (πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης αποθήκευσης LNG) στην Αλεξανδρούπολη είναι ζωτικής σημασίας και αναγκαίες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και αυτονομίας». Η γεωστρατηγική θέση των δύο χωρών, ανέφερε, προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για κοινοπραξίες στα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα και τον αραβικό κόσμο.

Συμφωνήθηκε, όπως σημείωσε, να διερευνηθούν προοπτικές στενότερης συνεργασίας για την προώθηση έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Three Seas. Εξέφρασε ακόμη την ευγνωμοσύνη της Ελλάδας για τη δέσμευση της Τσεχικής Δημοκρατίας να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της για εκλεγμένο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θητεία 2025-2026.

«Η κυβέρνηση θέλει να συνεχιστεί η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Σε ερώτηση που δέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι βάσει αρχών υπέρ της διεύρυνσης και ότι το φυσικό μονοπάτι για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η ευρωπαϊκή οικογένεια. «Θα είναι και προς όφελος της Ένωσης, θα ανανεώσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα, και είναι πάντα να μεταδίδουμε καλά μηνύματα στους λαούς για το μέλλον τους», επισήμανε και πρόσθεσε: «Προφανώς, όλες οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να σέβονται τα ορόσημα που υπάρχουν, αλλά και τις ευρωπαϊκές αρχές». Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, τόνισε, γνωρίζουμε ότι ένα από τα προαπαιτούμενα για την προώθηση της διαδικασίας ευρωπαϊκής πορείας είναι πράγματι η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία προβλέπεται το ακριβές όνομα της χώρας.

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να συνεχιστεί η εφαρμογή της Συμφωνίας, παρόλα αυτά πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν υποχωρήσεις όταν μιλάμε για την εφαρμογή μιας διεθνούς συμφωνίας, η οποία εξ ορισμού υπερβαίνει τους εσωτερικούς νόμους, άρα δεν υπάρχει χώρος για οποιαδήποτε υποχώρηση», επισήμανε χαρακτηριστικά. «Η Ελλάδα θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία. Ζητούμε από την κυβέρνηση και την Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας να εφαρμόσουν πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε περαιτέρω, αλλά όπως είπα υποχωρήσεις στα προαπαιτούμενα δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», κατέληξε.

Λιπάφσκι: Η Ελλάδα είναι κλειδί για την Ανατολική Μεσόγειο

«Έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία τα τελευταία 20 χρόνια στην ΕΕ και τα 25 στο ΝΑΤΟ», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας. Σημείωσε πως συμφωνήθηκε ότι το διμερές εμπόριο μεγεθύνεται και μπορεί να μεγεθυνθεί περισσότερο και πως βλέπουμε περισσότερες επενδύσεις από την Τσεχία στην Ελλάδα. «Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες με την Ελλάδα για τη δημοκρατία και τις ανθρώπινες αξίες. Εργαζόμαστε για να περιορίσουμε τη ρωσική επιθετικότητα. Ο ρωσικός επεκτατισμός δεν σταματήσει στην Ουκρανία», τόνισε χαρακτηριστικά. «Είναι κλειδί για την Ευρώπη να ενοποιηθεί στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», σημείωσε. «Η Ελλάδα είναι κλειδί για την Ανατολική Μεσόγειο και γι’ αυτό χαιρετίζουμε τη διαδικασία προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις