Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

24

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Φριτζλ υπόθεση: Σε κανονική φυλακή μεταφέρεται ο αιμομίκτης
ΚΟΣΜΟΣ

Φριτζλ υπόθεση: Σε κανονική φυλακή μεταφέρεται ο αιμομίκτης

Φριτζλ υπόθεση: «Δεν αποτελεί πλέον απειλή»

Αυστριακό δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα πως αποφάσισε ότι ο πλέον διαβόητος, εν ζωή, εγκληματίας της χώρας, ο αιμομίκτης βιαστής Γιόσεφ Φριτζλ, είναι σε θέση να μεταφερθεί σε κανονική φυλακή από ψυχιατρική σωφρονιστική μονάδα, αλλά ότι η απελευθέρωσή του είναι απίθανη. Ο Φριτζλ, που τώρα έχει αλλάξει το όνομά του, το οποίο δεν έχει γίνει δημόσια γνωστό, βίαζε την κόρη του, την οποία κρατούσε αιχμάλωτη επί 24 χρόνια, και έγινε πατέρας επτά παιδιών που γεννήθηκαν από τους βιασμούς. Ο 89χρονος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε σωφρονιστική μονάδα για «ψυχικά διαταραγμένους» εγκλείστους μετά την καταδίκη του το 2009 για αιμομιξία, βιασμό, κράτηση σε συνθήκες σκλαβιάς, εξαναγκασμό και φόνο εξ αμελείας του νεογέννητου γιου του στην υπόγεια φυλακή που είχε κατασκευάσει μυστικά κάτω από το σπίτι του. Η κόρη του, η 58χρονη σήμερα Ελίζαμπετ Φριτζλ, και τα παιδιά της, ζουν σε άγνωστη τοποθεσία, με νέο όνομα, σε μια προσπάθεια να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.

Αν και η μεταφορά του θα μπορούσε, επί της αρχής, να ανοίξει τον δρόμο για την υπό όρους απελευθέρωσή του από τη φυλακή, το δικαστήριο δήλωσε ότι ένα τέτοιο αίτημα είναι απίθανο να εγκριθεί εξαιτίας «ειδικών λόγων πρόληψης». Η δικηγόρος του Φριτζλ, η Άστριντ Βάγκνερ, έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία». Η μεταφορά του μπορεί να λάβει χώρα εντός δύο εβδομάδων, ενώ, σύμφωνα με την ίδια, είναι απίθανη μια νέα έφεση από την εισαγγελία. Η Βάγκνερ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στη συνέχεια θα υποβάλει αίτημα για την υπό όρους απελευθέρωση, ώστε ο Γιόσεφ Φριτζλ να μπορεί να βγει από τη φυλακή την επόμενη χρονιά.

«Δεν αποτελεί πλέον απειλή»

«Δεν αποτελεί πλέον απειλή που να καθιστά απαραίτητη την κράτησή του σε εγκληματολογικό – θεραπευτικό κέντρο», δήλωσε το δικαστήριο, χρησιμοποιώντας έναν πιο πρόσφατο όρο για τη μονάδα στην οποία κρατείται. Ως λόγους επικαλέστηκε την προχωρημένη άνοιά του και την εύθραυστη κατάσταση της υγείας του. «Στην ίδια απόφαση, το τριμελές δικαστήριο έκρινε επίσης ότι μια υπό όρους απελευθέρωση από την κανονική κράτηση, δηλαδή το να αφεθεί ελεύθερος, δεν είναι δυνατή για ειδικούς λόγους πρόληψης», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα αφεθεί ελεύθερος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικαστηρίου. Δικαστήριο στην πόλη Κρεμς αν ντερ Ντονάου, κοντά στη Βιέννη, έδωσε εντολή για τη μεταφορά του τον Ιανουάριο.

Ωστόσο ανώτερο δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση αυτή τον Μάρτιο, κρίνοντας ότι «δεν έχουν στοιχειοθετηθεί πλήρως τα γεγονότα που είναι απαραίτητα για μια τέτοια, υπό όρους απελευθέρωση». Ανέπεμψε την υπόθεση στο δικαστήριο κατώτερης βαθμίδας, ζητώντας του να σχηματίσει πληρέστερη εικόνα για το εάν ο Φριτζλ είναι κατάλληλος για μεταφορά. Το δικαστήριο της κατώτερης βαθμίδας πραγματοποίησε ακροαματική διαδικασία τον περασμένο μήνα εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος στο οποίο κρατείται ο Φριτζλ. Οι εισαγγελείς μπορούν και πάλι να εφεσιβάλουν την απόφαση για μεταφορά του σε κανονική φυλακή, σε μια προσπάθεια να την ανατρέψουν, όπως συνέβη και με την πρώτη απόφαση του δικαστηρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις