Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

20

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ / Ευρωεκλογές – αποστολή φακέλων: Μέσα στο σαββατοκύριακο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Ευρωεκλογές – αποστολή φακέλων: Μέσα στο σαββατοκύριακο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία

Ευρωεκλογές - αποστολή φακέλων: Με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο ενημερώνονται οι εγγεγραμμένοι για την παραλαβή του ειδικού φακέλου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή των ειδικών φακέλων προς τους ψηφοφόρους που έκαναν εγγραφή προκειμένου να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο. Ήδη πολλοί ψηφοφόροι έχουν λάβει το αντίστοιχο ενημερωτικό μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο, το οποίο είναι «Αγαπητέ εκλογέα με εκλογικό κωδικό …, σας ενημερώνουμε ότι έχει αποσταλεί το αντικείμενο … με την επιστολική σας ψήφο. Εσωκλείονται ειδικές οδηγίες», αναφέρει το μήνυμα που έχουν λάβει οι ψηφοφόροι στα κινητά τους τηλέφωνα. Οι αποστολές και οι παραλαβές των ειδικών φακέλων είναι σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουν αποσταλεί στο σύνολό τους οι φάκελοι.

Σημειώνεται πως τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Δευτέρας εξέπνευσε η προθεσμία εγγραφής στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, με τον τελικό αριθμό εγγεγραμμένων να ξεπερνά τους 200.000 από 128 χώρες. Οι εγγεγραμμένοι ανήλθαν σε 202.556, εκ των οποίων 153.322 (75,7%) είναι κάτοικοι της επικράτειας και 49.234 (24,3%) Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό. Ο μεγαλύτερος αριθμός εγγραφών καταγράφηκε στη Γερμανία (9.578), στο Ηνωμένο Βασίλειο (9.090), στις ΗΠΑ (3.857), στο Βέλγιο (3.491), στην Ολλανδία (3.119) και στην Κύπρο (2.808).

Οδηγίες για τη διαδικασία

Όσοι ψηφίζουν με επιστολική ψήφο μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς εκεί έχουν αναρτηθεί τα έντυπα οδηγιών, τα έντυπα υπεύθυνης δήλωσης και τα ψηφοδέλτια για όποιον π.χ. κάνει λάθος και θέλει να τα τυπώσει μόνος του. Οι ψηφοφόροι μπορούν να βρουν τα σχετικά έγγραφα στο https://www.ypes.gr/ekloges/ekloges-gia-to-europaiko-koinoboulio/epistoliki-psifos/epistol-psf-archeia-epistolikis-psifou. Εκεί υπάρχουν επίσης και αναλυτικές οδηγίες για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών, ο φάκελος αποστέλλεται υποχρέωση παραλαβής είτε από τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητή εξουσιοδότηση για την παραλαβή του, με θεώρηση γνησίου υπογραφής μέσω gov.gr ή από δημόσια αρχή, δηλαδή την αρμόδια ελληνική Προξενική Αρχή. Ο εκλογέας ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την αποστολή του φακέλου και με σύνδεσμο για την παρακολούθηση της πορείας (tracking). Στον φάκελο περιλαμβάνονται ο φάκελος επιστροφής επιστολικής ψήφου, το ψηφοδέλτιο, ο φάκελος ψηφοφορίας, ένα έντυπο οδηγιών, ο κατάλογος υποψηφίων και η αίτηση – υπεύθυνη δήλωση. Οι φάκελοι ψηφοφορίας είναι πλήρως ανωνυμοποιημένοι και φέρουν ειδικό γνώρισμα γνησιότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις