Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Κεραμέως: «Τα προσωπικά στοιχεία των ψηφοφόρων είναι διασφαλισμένα»
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Κεραμέως: «Τα προσωπικά στοιχεία των ψηφοφόρων είναι διασφαλισμένα»

Κεραμέως: Ξεπέρασαν τις 68 χιλιάδες οι εγγραφές των ψηφοφόρων για την επιστολική ψήφο

Για τη ραγδαία αύξηση των εγγραφών προκειμένου να ενταχθούν στην επιστολική ψήφο για τις Ευρωεκλογές, έκανε λόγο η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, η οποία βρέθηκε καλεσμένη στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ. Όπως ανέφερε, οι εγγραφές ξεπέρασαν τις 68 χιλιάδες από Έλληνες πολίτες που ζουν σε 107 διαφορετικές χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων το Πακιστάν, το Καζακστάν αλλά και χώρες της Αφρικής. Η πλατφόρμα epistoliki.gov.gr στην οποία πραγματοποιούνται οι εγγραφές για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές θα παραμείνει ανοιχτή έως τη Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου.

Σύμφωνα με την υπουργό, τα προσωπικά στοιχεία των ψηφοφόρων είναι διασφαλισμένα, ενώ υπάρχουν τρεις διαφορετικές έρευνες εν εξελίξει, σχετικά με την υπόθεση διαρροής email στην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μισέλ Ασημακοπούλου. Όπως ανέφερε, η έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται στην τελική φάση και αναμένονται ακόμη η έρευνα της Δικαιοσύνης και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σύμφωνα με το νόμο, οι εκλογικοί κατάλογοι, στους οποίους περιλαμβάνονται τα στοιχεία του ονόματος και της διεύθυνσης των ψηφοφόρων, είναι δημόσια, επομένως ο κάθε υποψήφιος στις εκλογές μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτούς και να αποστέλλει εκλογικό υλικό. Στα στοιχεία αυτά, ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται τα τηλέφωνα και τα email τους.

Υπόθεση Ασημακοπούλου

Σχετικά με την υπόθεση διαρροής των στοιχείων ψηφοφόρων Ελλήνων απόδημων, πρόκειται για έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με emails που στάλθηκαν από το γραφείο της πρώην ευρωβουλεύτριας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, προς ψηφοφόρους του εξωτερικού. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα στοιχεία αυτά δόθηκαν με παράνομο τρόπο στην ευρωβουλεύτρια, ενώ η ίδια ισχυρίζεται πως τα απέκτησε νόμιμα, με βάση νόμο του 2019 κατά τον οποίο οριζόταν επιφύλαξη στη διάθεση στοιχείων όπως τα προσωπικά email από εκλογικούς καταλόγους, ενώ η ίδια ήταν εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωβουλή.

Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί περίπου 30 αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου από Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό σχετικά με την αδυναμία του να προστατεύσει τα προσωπικά τους δεδομένα. Η υπόθεση αυτή έχει οδηγήσει και σε αρκετές παραιτήσεις παραγόντων του υπουργείου Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης της Άννας- Μισέλ Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο των εκλογών του Ιουνίου. Λίγο μετά έγινε γνωστό πως παραιτείται και ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ενώ αποπέμφθηκε και ο γραμματέας Αποδήμων της Ν.Δ. Νίκος Θεοδωρόπουλος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις