Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Καναδάς – φωτιές: Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καναδάς – φωτιές: Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Καναδάς - φωτιές: Πάνω από 100 είναι τα ενεργά μέτωπα κάποια εκ των οποίων καίνε από το 2023

«Εκτός ελέγχου» βρίσκονται οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στον Καναδά από το σαββατοκύριακο και σηματοδοτούν την έναρξη της επικίνδυνης θερινής περιόδου. Συγκεκριμένα στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας στον δυτικό Καναδά, έχουν ξεσπάσει καταστροφικές πυρκαγιές που πήραν πολύ γρήγορα έκταση, λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας που σημειώθηκε τη φετινή χρονιά. Όπως αναφέρουν οι Αρχές, ο παράγοντας που οδήγησε στην τεράστια πυρκαγιά είναι ανθρωπογενής, ενώ πλέον οι εστίες είναι δεκάδες και έχουν κάψει πάνω από 16.000 στέμματα δασικής έκτασης. Όπως εξήγησε η Μάντισον Νταλ, μέλος της επαρχιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης πυρκαγιών, στο Γαλλικό πρακτορείο, «Είμαστε αντιμέτωποι με απίστευτη ξηρασία και η κατάσταση είναι πολύ αποκαλυπτική των συνθηκών που έχουμε μπροστά μας».

Προς το παρόν, η φωτιά δεν απειλεί κάποια κτιριακή δομή, μολαταύτα εκδόθηκε προειδοποίηση για ενδεχόμενη εσπευσμένη απομάκρυνση των κατοίκων και οι πολίτες κλήθηκαν να είναι έτοιμοι να φύγουν. Συνολικά, είναι ενεργές πάνω από 110 φωτιές στην επαρχία, ορισμένες από τις οποίες εκδηλώθηκαν καιρό πριν, την περασμένη χρονιά, αλλά ουδέποτε κατασβέστηκαν. Στη γειτονική επαρχία Αλμπέρτα, είναι ενεργές 66 εστίες φωτιές από τις οποίες επίσης «36 είχαν εκδηλωθεί την περίοδο του 2023», δήλωσε η Μελίσα Στόρι της επαρχιακής διεύθυνσης αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Αρκετές φωτιές καίνε και την περιφέρεια της Φορτ Μακμέρι, στο βορειοδυτικό τμήμα της επαρχίας, όπου και εκεί έχουν δοθεί εντολές στους κατοίκους να είναι προετοιμασμένοι για απομακρυνθούν από την περιοχή.

Το 2023 ήταν η χειρότερη χρονιά για τη χώρα

Η πόλη αυτή, μέσα σε βορινό δάσος, γνωστή για την ασφαλτούχο άμμο της, είχε υποστεί πελώρια καταστροφή εξαιτίας πυρκαγιάς τον Μάιο του 2016. Οι σχεδόν 90.000 κάτοικοί της είχαν αναγκαστεί να την εγκαταλείψουν εσπευσμένα. Αυτή η πυρκαγιά χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη καταστροφή στην ιστορία του Καναδά: κατέστρεψε 2.500 κτίρια και προκάλεσε ζημία αξίας σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (6,8 δισεκ. ευρώ στην τρέχουσα ισοτιμία). Σύμφωνα με την καναδική κυβέρνηση, «ακραίες συνθήκες ξηρασίας», «πολύ ανησυχητικές», επιμένουν να πλήττουν κυρίως τομείς της καναδικής Δύσης. Το 2023, ο Καναδάς βίωσε τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών στην ιστορία του. Οι φωτιές, που έπληξαν τη χώρα σε όλη της την έκταση, μετέτρεψαν σε αποκαΐδια πάνω από 150 εκατομμύρια στρέμματα, στοίχισαν τη ζωή σε οκτώ πυροσβέστες και πυροσβέστριες κι ανάγκασαν τις αρχές να απομακρύνουν εσπευσμένα από τα σπίτια τους περίπου 230.000 ανθρώπους.

Τη 10η Απριλίου οι αρχές, που φοβούνται νέο «καταστροφικό» καλοκαίρι καθώς ο χειμώνας σημαδεύτηκε από την έλλειψη χιονόπτωσης, κατέστησαν σαφές πως «προετοιμάζονται για το χειρότερο». Οι αρχές έχουν επενδύσει στην ενδυνάμωση των τοπικών και περιφερειακών πυροσβεστικών τμημάτων, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την οποιαδήποτε πυρκαγιά, ωστόσο τονίζουν πως η κλιματική αλλαγή είναι ένας βασικός μη αποτρεπτικός παράγοντας της τεράστιας οικολογικής καταστροφής. Σε ολόκληρη τη χώρα έχουν ξεσπάσει πάνω από 70 μέτωπα, ενώ η επικίνδυνη περίοδος έχει ξεκινήσει για φέτος από τις 20 Φεβρουαρίου, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, που ξεκινούσε τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις