Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / 100 χρόνια μοναξιά στο Netflix: Προβολή της πρώτης σκηνής της νέας σειράς
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

100 χρόνια μοναξιά στο Netflix: Προβολή της πρώτης σκηνής της νέας σειράς

100 χρόνια μοναξιά στο Netflix: Τη μεταφορά του εμβληματικού μυθιστορήματος στην τηλεόραση ετοιμάζει το Netflix

Το σπουδαίο μυθιστόρημα του Νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες «100 χρόνια μοναξιάς» μεταφέρεται στη μικρή οθόνη, ύστερα από την πρωτοβουλία του Netflix και την εκτέλεση από την Κολομβιανή Λάουρα Μόρα (βραβείο Χρυσό Κοχύλι στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν το 2022) και τον Αργεντίνο Άλεξ Γκαρσία Λόπες. Η σειρά έκανε την πρώτη της εμφάνιση εχθές, Τετάρτη 17 Απριλίου, ημέρα συμπλήρωσης δέκα ετών από το θάνατο του συγγραφέα, όταν προβλήθηκε η πρώτη σκηνή της σειράς. «Στο φανταστικό χωριό Μακόντο, η οικογένεια Μπουενδία αντιμετωπίζει έναν αδύνατο έρωτα, το παρελθόν της και μια κατάρα που την καταδικάζει. Η σειρά που βασίζεται στο αριστούργημα του Μάρκες θα προβληθεί από το Netflix φέτος» ανέφερε η πλατφόρμα σε ανάρτησή της στο Χ.

Η σειρά έχει την έγκριση της οικογένειας Μαρκές, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί η μεταφορά του βιβλίου στην τηλεόραση από το 2019, χωρίς, όμως, να έχει γίνει ακόμα γνωστή η ημερομηνία της πρεμιέρας. «Σε αυτό το πρώτο πλάνο, η φωνή του Αουρελιάνο Μπαμπιλόνια που αποκρυπτογραφεί τα θρυλικά γραπτά του Μελκίαδες μας οδηγεί στο Μακόντο, με την εικόνα του συνταγματάρχη Αουρελιάνο Μπουενδία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, να θυμάται εκείνο το μακρινό απόγευμα που ο πατέρας του τον είχε πάει να γνωρίσει τον πάγο», εξηγεί το Netflix. Πρόκειται για τα πιο φιλόδοξα οπτικοακουστικά σχέδια στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής, με τη συμμετοχή των καλύτερων καλλιτεχνών και τεχνικών από την Κολομβία και άλλες χώρες, ανέφερε η πλατφόρμα, ενώ πρόσθεσε πως τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν εξολοκλήρου στην Κολομβία.

«Οι ράτσες που είναι καταδικασμένες να ζήσουν 100 χρόνια μοναξιάς δεν έχουν δεύτερη ευκαιρία σ’ αυτήν τη γη»

Το βιβλίο εκδόθηκε στις 30 Μαΐου 1967 και αφηγείται, σε 20 κεφάλαια, την ιστορία του χωριού Μακόντο (εμπνευσμένο από τη γενέτειρα του συγγραφέα στη βόρεια Κολομβία) και των επτά γενεών της οικογένειας Μπουενδία, αναμιγνύοντας φαντασία και ρεαλισμό. Πρόκειται για την απεικόνιση μίας ιστορίας ενός λαού, μίας συλλογικής εμπειρίας που μιλά για την μοναξιά που ζει ο καθένας μέσα του αλλά και για τη μοναξιά των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Εκείνη η πρώτη έκδοση τυπώθηκε σε 8.000 αντίτυπα. Σήμερα το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 46 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, γεννήθηκε στην Αρακατάκα το 1927 και ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος. Είναι ίσως ο βασικός εκπρόσωπος του λατινοαμερικάνικου μαγικού ρεαλισμού, του λογοτεχνικού κινήματος που άνθισε στη Λατινική Αμερική τον 20ό αιώνα. Τα «Εκατό χρόνια μοναξιάς» είναι ίσως το πιο γνωστό μυθιστόρημα που έχει γράψει, το οποίο τον οδήγησε να του απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1982. Ο ίδιος ανέκαθεν διαφωνούσε με τη μεταφορά του «Εκατό χρόνια μοναξιά» στην οθόνη, επειδή δεν πίστευε ότι το βιβλίο θα μπορούσε να «συμπυκνωθεί» για την τηλεόραση ή τον κινηματογράφο.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις