Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συρία – Ισραήλ: Τι έγινε την 1η Απριλίου και προκάλεσε την επίθεση του Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία – Ισραήλ: Τι έγινε την 1η Απριλίου και προκάλεσε την επίθεση του Ιράν

Η επίθεση στην πρεσβεία - Ο Ταξίαρχος Μοχάμαντ Ρεζά Ζαχεντί

Το Ιράν προειδοποιούσε εδώ και καιρό ότι θα εξαπολύει επίθεση στο Ισραήλ ως αντίποινα σε ένα χτύπημα στο κτήριο του ιρανικού προξενείου στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.  Τι έγινε όμως στη Συρία και προκάλεσε τη μήνη του Ιράν; Το υπουργείο Άμυνας της Συρίας δήλωσε ότι ισραηλινά αεροσκάφη στόχευσαν το κτήριο του ιρανικού προξενείου, το οποίο βρισκόταν σε αυτοκινητόδρομο στη δυτική συνοικία Mezzeh της Δαμασκού, από την κατεύθυνση των κατεχόμενων Υψωμάτων Γκολάν. Η συριακή αεράμυνα κατέρριψε μερικούς από τους πυραύλους που εκτόξευσαν, αλλά άλλοι τα κατάφεραν και «κατέστρεψαν ολόκληρο το κτίριο, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας όλους όσοι βρίσκονταν μέσα», πρόσθεσε το υπουργείο.

Το χτύπημα σκότωσε επτά αξιωματικούς των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC), συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων διοικητών ταξίαρχο Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί και τον ταξίαρχο Μοχαμάντ Χάντι Χατζί-Ραχίμι. Ο Μοχάμαντ Ρεζά Ζαχεντί γνωστός και ως Χασάν Μαχνταβί (1944 – 2024) ήταν ανώτερος Ιρανός στρατιωτικός στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Ήταν ο διοικητής του Συριακού και Λιβανικού Σώματος των Φρουρών. Το πιο σημαντικό καθήκον της Συριακής Φρουράς ήταν η παροχή στρατιωτικής υποστήριξης, πληροφοριών και υλικοτεχνικής υποστήριξης στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τη Χαμάς, την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και την ομάδα με επικεφαλής τον Ahmad Gabriel, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Ο διοικητής του Συριακού Στρατού διορίζεται πάντα εμπιστευτικά και το όνομα της μονάδας υπό τη διοίκηση του δεν αναφέρεται επίσημα στις ειδήσεις και στους εσωτερικούς κύκλους της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, αλλά ο διοικητής του Συριακού Στρατού ήταν πάντα ένας από τους ανώτεροι διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης.

Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την επίθεση, λέγοντας ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει αναγνωρίσει ότι πραγματοποίησε εκατοντάδες χτυπήματα τα τελευταία χρόνια σε στόχους στη Συρία που, όπως λέει, συνδέονται με το Ιράν και συμμαχικές ένοπλες ομάδες που οπλίζονται, χρηματοδοτούνται και εκπαιδεύονται από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Τα ισραηλινά πλήγματα φέρεται να έχουν ενταθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, ως απάντηση στις διασυνοριακές επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Λίβανο και τη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊσάλ Μεκντάν δήλωσε ότι καταδικάζει σθεναρά αυτό που αποκάλεσε «αυτή την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση», προσθέτοντας ότι είχε σκοτώσει «έναν αριθμό αθώων ανθρώπων».






Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις