Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Iσραήλ – ΗΠΑ: Σε ετοιμότητα για την απάντηση του Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Iσραήλ – ΗΠΑ: Σε ετοιμότητα για την απάντηση του Ιράν

Iσραήλ - ΗΠΑ: Μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κάνουν λόγο πως η απάντηση μπορεί να δοθεί εντός της εβδομάδας

Την απάντηση του Ιράν περιμένουν εντός της εβδομάδας οι ΗΠΑ και το Ισραήλ για το πλήγμα από ισραηλινό βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό τη Δευτέρα 1η Απριλίου, από το οποίο σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης. Πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι  η οποιαδήποτε απάντηση θα έρθει από ένοπλες, παραστρατιωτικές ομάδες που ελέγχονται από το Ιράν και εκτιμούν πως αυτό μπορεί να συμβεί και αυτή την εβδομάδα. Κάλεσαν, μάλιστα το Ισραήλ να βρίσκεται σε ετοιμότητα και ανακοίνωσαν πως και τα δύο κράτη βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, μετά τη δέσμευση του Ιράν πως θα απαντήσει στις δολοφονίες.

Οι δύο πηγές ανέφεραν ότι οι το Ιράν έχει απευθυνθεί σε ένοπλες ομάδες πιστές σε αυτό, ώστε να εξαπολύσουν μία μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίoν του Ισραήλ, κατά την οποία θα επιτεθούν ταυτόχρονα με πυραύλους και drones. Ανέφεραν, ωστόσο, πως υπάρχει ο φόβος να επιτεθούν στις αμερικανικές δυνάμεις της περιοχής λόγω του κινδύνου μίας ευρύτερης κλιμάκωσης που θα τους φέρει σε δύσκολη θέση ώστε να απαντήσουν. Όπως δήλωσαν στο CNN πως «η Τεχεράνη φοβάται μια μεγάλη κλιμάκωση και δεν θέλει να δώσει στην Ουάσιγκτον ή στους συμμάχους της μια δικαιολογία για να της επιτεθεί άμεσα».

Σε ετοιμότητα οι δύο δυνάμεις

Σύμφωνα με δηλώσεις ενός ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι βάσεις τους στην περιοχή προετοιμάζονται για μια πιθανή ιρανική επίθεση με στόχο ισραηλινές ή αμερικανικές δυνάμεις ως απάντηση στο χτύπημα της Δαμασκού. Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε επίσης ότι «η χώρα του υποστηρίζει πλήρως το Ισραήλ στην αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από το Ιράν». Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Galant είπε επίσης ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προετοιμασίες για να ανταποκριθεί η χώρα του σε οποιοδήποτε σενάριο που μπορεί να συμβεί στην αντιμετώπιση του Ιράν. Μάλιστα, σήμερα Τρίτη, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «C-Dome» από τον ισραηλινό στρατό.

Πρόκειται για μία ναυτική εκδοχή της αντιπυραυλικής ασπίδας «Σιδηρούς Θόλος», το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να αναχαιτιστεί ένα ύποπτο αντικείμενο που παραβίασε τον εναέριο χώρο. Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για συναγερμό που σήμανε στον τομέα Εϊλάτ, πόλη που βρίσκεται στο νότιο άκρο της ισραηλινής επικράτειας. Το σημείο αυτό είχε γίνει και στο παρελθόν στόχος επιθέσεων, όταν τον Φεβρουάριο είχαν αναχαιτιστεί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τους υεμένους αντάρτες Χούθι, συμμάχους της Χαμάς. Το C- Dome είχε εγκατασταθεί σε ισραηλινές κορβέτες κλάσης Saar-6, ναυπηγημένες στη Γερμανία, και είχε δοκιμαστεί ήδη. Τα τελευταία χρόνια το Ισραήλ είχε επενδύσει σε αυτή την τεχνολογία έτσι ώστε να προστατεύει τις δραστηριότητες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που βρίσκονται στη Μεσόγειο, στο Ταμάρ και στο Λεβιάθαν.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις