Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς καθαρίζουμε την κεραμική εστία: 3 Tips με φυσικό τρόπο
PLUS

Πώς καθαρίζουμε την κεραμική εστία: 3 Tips με φυσικό τρόπο

Πώς καθαρίζουμε την κεραμική εστία: Τρόποι προστασίας από γρατζουνιές.

Οι περισσότερες νοικοκυρές επιθυμούν να έχουν πεντακάθαρη την κουζίνα τους, και το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο μπορούν να την καθαρίσουν, για να μοιάζει σαν καινούργια και χωρίς γρατζουνιές.

Εκτός από τα προιόντα του εμπορίου,  μπορεί η κεραμική εστία να καθαριστεί και με φυσικούς τρόπους. Παρακάτω δίνονται 3 συμβουλές για να διατηρήσετε καινούρια την κεραμική εστία σας, με φυσικό τρόπο.

Σόδα για τα λίπη

Γεμίστε ένα μπολ με χλιαρό νερό. Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι (που δε χαράζει), βουτήξτε το στο χλιαρό νερό και μουλιάστε την επιφάνεια της εστίας και τους ξεραμένους λεκέδες. Βρέχετε συνεχώς το σφουγγάρι για να απομακρύνετε υπολείμματα λεκέδων στο σφουγγάρι που μπορεί να γρατζουνίσουν την επιφάνεια της εστίας σας. Ρίξτε λίγη ποσότητα μαγειρικής σόδας πάνω στους επίμονους λεκέδες και αφήστε την να δράσει για 10-15 λεπτά. Σκουπίστε με ένα καθαρό και μουλιασμένο πανάκι μικρό-ινών και τρίψτε απαλά ώστε να απομακρυνθεί ο λεκές. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία εάν οι λεκέδες επιμένουν.

Ξίδι για το καμένο γάλα

Το καμένο γάλα στις κεραμικές εστίες είναι από τους πιο δύσκολους λεκέδες. Σύμμαχος σας σε αυτή την περίπτωση είναι το λευκό ξίδι, το οποίο ρίχνετε πάνω στον λεκέ, αφήνετε να κρυώσει η εστία και στη συνέχεια, απομακρύνετε τον λεκέ, χρησιμοποιώντας την ειδική ξύστρα για κεραμικές εστίες που κυκλοφορεί στο εμπόριο.

Προστασία από τις γρατζουνιές

Για την προστασία της κεραμικής εστίας από γρατζουνιές υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: ποτέ και για κανένα λόγο δεν την τρίβετε με συρματάκι κουζίνας, όπως κάναμε με τις παλαιότερες ηλεκτρικές κουζίνες, εκείνες με τα μάτια. Καλό είναι όταν την καθαρίζετε, να χρησιμοποιείτε νωπά πανάκια ή βρεγμένο σφουγγάρι κουζίνας και στη συνέχεια να στεγνώνετε την επιφάνεια με χαρτί κουζίνας ή βαμβακερό πανί και για τους επίμονους λεκέδες να προτιμάτε την ειδική ξύστρα για κεραμικές εστίες.

  • Χρησιμοποιείτε πάντα σκεύη με λείες και επίπεδες βάσεις
  •  Δε σέρνετε ποτέ τα σκεύη, εάν θέλετε να τα βγάλετε από τη φωτιά, ή να τα αλλάξετε μάτι, τα σηκώνετε και τα μετακινείτε.
  • Εάν πέσει σιρόπι ή ζάχαρη από την κατσαρόλα, το σκουπίζετε αμέσως. Η ζάχαρη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των κεραμικών εστιών.
  • Αποφεύγετε να φέρετε σε επαφή ζεστό σκεύος με αλουμινόχαρτο. Το αλουμινόχαρτο θα αφήσει σκούρο γκρι λεκέ στην επιφάνεια της εστίας σας.
  •  Κρατάτε πάντα καθαρή την κεραμική κουζίνα, έτοιμη για την επόμενη χρήση.
  •  Δεν αφήνετε λερωμένα κουτάλια ή κουτάλες στην κεραμική επιφάνεια.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις