Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Απάτη με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης: 600 εκατομμύρια έκαναν ”φτερά” από τα Ευρωπαϊκά ταμεία
ΚΟΣΜΟΣ

Απάτη με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης: 600 εκατομμύρια έκαναν ”φτερά” από τα Ευρωπαϊκά ταμεία

Απάτη με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης: Με Rolex και Lamborghini αξιοποίησαν τα χρήματα των Ευρωπαϊκών ταμείων

Μεγάλη ενεργοποίηση των Αστυνομικών αρχών με 22 κρατήσεις υπόπτων σε Ιταλία, Αυστρία, Ρουμανία και Σλοβακία προέκυψε ύστερα από έρευνα για απάτη ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή εισαγγελία εξέδωσε αίτημα για τη σύλληψη οκτώ ατόμων, ενώ 14 ακόμη άτομα τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, λόγω στοιχείων που αποδείκνυαν τεράστια απάτη με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δόθηκαν για τη στήριξη της οικονομίας μετά την πανδημία. Σύμφωνα με το Politico, ύστερα από τη διασυνοριακή έρευνα προέκυψαν στοιχεία για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης η οποία είχε ως έδρα την Ιταλία και κατηγορούνται πως εξασφάλισαν μετρητά για έργα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ψηφιοποίησης των ιταλικών εταιρειών.

Η ομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες, χρησιμοποίησε έναν «εκλεπτυσμένο μηχανισμό νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες… χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, όπως διακομιστές cloud που βρίσκονται σε τρίτες χώρες, κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία και τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή πλαστών εγγράφων». Με μεγάλη εμπειρία στην υποβολή αιτήσεων για δημόσια χρηματοδότηση, οι κατηγορούμενοι είχαν στήσει ένα πολύπλοκο δίκτυο εικονικών εταιρειών σε Ιταλία, Αυστρία, Σλοβακία και Ρουμανία, μέσω του οποίου νομιμοποιούσαν παράνομα κέρδη. Ύστερα από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και οικίες, δεσμεύτηκαν και κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία, όπως διαμερίσματα, βίλες, κρυπτονόμισμα, ρολόγια Rolex, χρυσό, κοσμήματα, καθώς και μια Lamborghini, μια Porsche και ένα Audi Q8.

Η Ιταλία είναι η μεγαλύτερη ωφελημένη από τα χρήματα του ταμείου της ΕΕ για την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, καθώς έλαβε 191,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια προς διαχείριση και δαπάνη. Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι βρίσκεται υπό πίεση να τηρήσει τις προθεσμίες του Ταμείου για τις δαπάνες και για την ολοκλήρωση των έργων. Παράλληλα, η Ιταλία είναι και η χώρα με τις περισσότερες ανοιχτές υποθέσεις της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ΕΡΡΟ), η οποία διαχειρίζεται υποθέσεις απάτης με χρήματα των Ευρωπαϊκών ταμείων.

Μόνο μέσα στο 2023 άνοιξαν 556 νέες έρευνες που εκτιμάται πως αφορούν σε 5,2 δις ευρώ, ενώ από την ίδρυση της επιτροπής, υπάρχουν 618 ενεργές έρευνες στη χώρα., από τις οποίες οι 179 αφορούν χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνολικά, αντίστοιχες έρευνες που διαχειρίζεται η ΕΡΡΟ για όλη την Ευρώπη αφορούν το 15% του συνόλου των υποθέσεών της, ενώ το ποσοστό αυτό κορυφώθηκε μέσα στο 2023, με πάνω από 200 νέες υποθέσεις.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις