Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απάτη “μαμούθ” με δήθεν πολυτελή αυτοκίνητα: Το προφίλ στα social media και οι προκαταβολές
ΕΛΛΑΔΑ

Απάτη “μαμούθ” με δήθεν πολυτελή αυτοκίνητα: Το προφίλ στα social media και οι προκαταβολές

Από τον Ιανουάριο του 2023 

ΑΠΑΤΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΜΕ ΔΗΘΕΝ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ -ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ-ΟΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣΑναρτούσαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης… φανταχτερές φωτογραφίες πολυτελών αυτοκινήτων τα οποία, δήθεν πουλούσαν σε απίστευτες τιμές!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Επί μήνες, η συμμορία που κρυβόταν πίσω από τις φωτογραφίες και τις… υποσχέσεις, κατάφερνε να εξαπατά υποψήφιους αγοραστές, στη μισή Ελλάδα! Άνθρωποι από Πάτρα, Ηλεία, Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Γιάννενα, Καρδίτσα, Λάρισα, Κέρκυρα, Ρόδο και Κρήτη, κατέβαλαν τις προκαταβολές σε τραπεζικούς λογαριασμούς, που υποδείκνυαν οι δράστες, αλλά δεν έβλεπαν ποτέ τα αυτοκίνητα! Το γιατί και το πώς, το εξηγούν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών, οι οποίοι και ξεσκέπασαν τη συμμορία, προχωρώντας σε Ηλεία και Αργολίδα σε πέντε συλλήψεις.

Εξηγεί, λοιπόν, η Αστυνομία:

«Δημιουργούσαν σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, προφίλ, όπου αναρτούσαν σε πλατφόρμες αγγελίες πώλησης πολυτελών οχημάτων και αγροτικών μηχανημάτων. Στη συνέχεια ζητούσαν από τους υποψήφιους αγοραστές – παθόντες προκαταβολές ή προεξόφληση της αξίας των αγορών μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής συναλλαγής. Σε μερικές περιπτώσεις κατάρτιζαν πλαστό αποδεικτικό κατάθεσης χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό, που υποδείκνυε το υποψήφιο θύμα και απέστελλαν το αποδεικτικό στους παθόντες». Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία 40 ατόμων (money mules), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για συνέργεια στη διάπραξη απατών και πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. «Τα άτομα αυτά», εξηγούν οι αστυνομικοί «αποτελούσαν ασπίδα προστασίας για την εγκληματική οργάνωση, καθώς διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους μεταφέρονταν τα χρηματικά ποσά από τις απάτες (money mules)».

Από τον Ιανουάριο του 2023

Από την έρευνα προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση είχε δραστηριοποιηθεί, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του έτους 2023, με συνεχή δράση, με σκοπό την αφαίρεση χρημάτων από πολίτες. «Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης», συνεχίζει η Αστυνομία «αναπτύχτηκε γεωγραφικά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Οι αστυνομικοί εξιχνίασαν συνολικά 42 περιπτώσεις απατών, κατά τις οποίες οι κατηγορούμενοι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ανέρχεται τουλάχιστον σε 180.000 ευρώ. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων και κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, βιβλιάρια τραπεζικών λογαριασμών, τραπεζικές κάρτες, κάρτες ΟΠΑΠ και ένα επιβατηγό αυτοκίνητο. Από τους αστυνομικούς της Ασφαλείας Πατρών συνεχίζονται οι έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει και άλλες παρόμοιες εγκληματικές πράξεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις