Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Έχω αϋπνία τι να κάνω: 6 συμβουλές για βαθύ και ποιοτικό ύπνο
PLUS

Έχω αϋπνία τι να κάνω: 6 συμβουλές για βαθύ και ποιοτικό ύπνο

Έχω αϋπνία τι να κάνω: Τι προτείνουν οι επιστήμονες

Έχετε σοβαρό πρόβλημα ύπνου και έχετε βαρεθεί να μένετε ξύπνιοι με τις ώρες. Ο χρόνος κυλάει αργά και το μόνο που καταφέρνετε είναι την επόμενη μέρα να είστε άτονοι και περαιτέρω κουρασμένοι στη δουλειά. Όλοι γνωρίζουμε άλλωστε πόσο καθοριστικής σημασίας είναι ένας καλός ύπνος όχι μόνο για τη διάθεσή μας αλλά και για την παραγωγικότητά μας μέσα στην ημέρα, ώστε να βγάλουμε εις πέρας όλες μας τις υποχρεώσεις που έχουμε θέσει εντός του προγράμματός μας.

Έξι γιατροί ύπνου, λοιπόν, μάς αποκαλύπτουν τα μυστικά τους τόσο για να κοιμόμαστε πιο γρήγορα αλλά και για να κάνουμε έναν καλύτερης ποιότητας ύπνο. Δεν πρόκειται για επιστημονικές μεθόδους αλλά για τα κόλπα που οι ίδιοι οι γιατροί χρησιμοποιούν για να κοιμούνται πολύ πιο εύκολα.

6 εύκολοι τρόποι

Φυσήξτε μπουρμπουλήθρες. Μπορεί το φύσημα μπουρμπουλήθρων να σας ακούγεται απίστευτα χαζό αλλά πραγματικά βοηθάει. Η γιατρός ύπνου, Rachel Marie E. Salas, αποκαλύπτει πως αυτό το παιχνίδι που παίζετε συνήθως με το παιδάκι σας, είναι θαυματουργό, καθώς φυσώντας μπουρμπουλήθρες είναι σαν να κάνετε μια άσκηση βαθιάς αναπνοής που βοηθάει στο να ηρεμεί σώμα και μυαλό. Αν θεωρείτε ότι είναι πολύ χαζό για να το κάνετε πριν κοιμηθείτε τότε μπορείτε εναλλακτικά να κάνετε το εξής κόλπο. Ξαπλώστε ή καθίστε κάπου αναπαυτικά και κλείστε τα μάτια σας. Ξεκινήστε να αναπνέετε και φροντίστε να μετράτε τις αναπνοές σας για 3 με 15 λεπτά. Αν το μυαλό σας σκεφτεί κάτι άσχετο (που θα σκεφτεί σίγουρα) τότε απλά ξεκινήστε και πάλι τις αναπνοές. Αυτή η μέθοδος, σύμφωνα με ερευνητές από το Νεπάλ, βοηθάει στην καταπολέμηση του στρες, χαλαρώνει το ρυθμό της καρδιάς, μειώνει την πίεση και βοηθάει στο να κοιμάστε καλύτερα.

Διαβάστε ένα βιβλίο. Μπορεί πολύς κόσμος να πιστεύει πως το διάβασμα ενός βιβλίου δυσκολεύει τον ύπνο, αλλά η Janet K. Kennedy, γνωστή ψυχολόγος από τη Νέα Υόρκη, υποστηρίζει πως το διάβασμα στο κρεβάτι βοηθάει στον ύπνο. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε οραματισμό. Ο οραματισμός είναι η δημιουργία μια ιστορίας στο μυαλό, με πρωταγωνιστές εσάς και υπόθεση αυτή που εσείς θέλετε. Οραματιστείτε κάτι που θα θέλατε να συμβεί στη ζωή σας, σκεφτείτε όλες τις λεπτομέρειες και νιώστε την ευτυχία και όλα τα συναισθήματα που θα νιώθατε αν συνέβαινε αυτή η ιστορία στην πραγματικότητα.

Ακούστε μουσική. Ο James Maas, συγγραφέας του βιβλίου «Sleep for Success» αναφέρει πως η απαλή μουσική βοηθάει στο να κοιμηθείτε βαθιά και για περισσότερες ώρες. Έρευνες έχουν δείξει πως η απαλή μουσική μειώνει την πίεση και χαλαρώνει την καρδιά. Εκτός από μουσική μπορείτε να βάλετε στο κινητό σας να ακούγονται και ήχοι βροχής. Αυτός ο ήχος δημιουργεί τα ίδια οφέλη.

Ασκηθείτε το βράδυ. Όσο κουρασμένοι και αν νιώθετε μετά τη δουλειά, μια επίσκεψη στο γυμναστήριο θα σας ανταμείψει με μερικές ώρες υπέροχου ύπνου, υποστηρίζει ο Orlando Ruiz-Rodriguez, διάσημος γιατρός ύπνου. Ελβετική έρευνα απέδειξε πως μια έντονη άσκηση 90 λεπτών πριν τον ύπνο βοηθάει στο να κοιμηθείτε γρηγορότερα και μειώνει κατά πολύ τα επίπεδα στρες.

Μην κοιτάτε ποτέ την ώρα. Ο Nathaniel F. Watson, Πρόεδρος της Αμερικάνικης Ακαδημίας Ύπνου, αναφέρει πως δεν πρέπει να κοιτάτε ποτέ την ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας ακόμα και αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε. Αν κοιτάξετε την ώρα θα αρχίσετε να σκέφτεστε πόση ώρα προσπαθείτε να κοιμηθείτε και θα κάνετε συνέχεια υπολογισμούς για το πόση ώρα είστε ξύπνιοι και σε πόσες ώρες θα πρέπει να σηκωθείτε. Αυτού του είδους οι συλλογισμοί δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερο άγχος και έτσι ο ύπνος δυσκολεύει ακόμα περισσότερο.

Φτιάξτε μια λίστα. Ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να κοιμηθεί γιατί σκέφτεται συνέχεια όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνει τις επόμενες μέρες. Για να αποφύγετε αυτό το άγχος, καθίστε όση ώρα χρειάζεται πριν τον ύπνο και κάντε μια λίστα με όλες σας τις έννοιες και τα πράγματα που πρέπει να κάνετε άμεσα. Ο Andrew J. Westwood, Καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, αναφέρει πως κάνοντας μια λίστα με τις εκκρεμότητές σας, το μυαλό θα ηρεμήσει και θα κοιμηθείτε πιο γρήγορα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις