Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Δεντρολίβανο οφέλη: Δυναμώνει τη μνήμη και προσθέτει χρόνια ζωής
PLUS

Δεντρολίβανο οφέλη: Δυναμώνει τη μνήμη και προσθέτει χρόνια ζωής

Δεντρολίβανο οφέλη: Το μυστικό μακροζωίας στην μαγειρική των Ιταλών φαίνεται να βρήκαν οι ερευνητές εξετάζοντας τους παράγοντες που ζουν οι κάτοικοι πολλά χρόνια .

Το δενδρολίβανο με τη λατινική ονομασία του φυτού Rosmarinus, σημαίνει δροσιά της θάλασσας και είναι σύνθετη από τις λέξεις ros (δροσιά) και marinus (θαλάσσιος), γιατί πιστευόταν ότι το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς πότισμα, αρκούμενο μόνο στην υγρασία που έρχεται από τη θάλασσα. Το δενδρολίβανο, φαίνεται ότι είναι το κλειδί της μακροζωίας, τουλάχιστον για τους κατοίκους του μικρού παραθαλάσσιου ιταλικού χωριού Accarioli, όπου ζουν πάνω από 300 αιωνόβιοι, εκ των οποίων το 20% πλησιάζει τα 110 χρόνια.

Aμερικανοί και Iταλοί ερευνητές πιστεύουν πως το μυστικό της μακροζωίας τους, μπορεί να κρύβεται στο άφθονο δενδρολίβανο που χρησιμοποιούν στη μαγειρική τους. Το βότανο χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική των εν λόγω Iταλών αιωνόβιων, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τα εκατό χωρίς να παρουσιάζουν καρδιαγγειακά νοσήματα ή άνοια. Οι ερευνητές βέβαια δεν αποδίδουν αποκλειστικά μαγικές ιδιότητες στο δενδρολίβανο, καθώς αναγνωρίζουν ότι και άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην μακροζωία των κατοίκων του μικρού ιταλικού χωριού. Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων όπως, η μεσογειακή διατροφή, το γεγονός ότι οι κάτοικοι περπατούν καθημερινά για τα ψώνια και τις εργασίες τους, ενώ διατηρούν τις φιλικές και κοινωνικές τους σχέσεις.

Ιδιότητες δεντρολίβανου

Το δενδρολίβανο έχει τονωτικές, σπασμολυτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Παραδοσιακά το βότανο λαμβάνεται από του στόματος για την θεραπεία των εντερικών λοιμώξεων, της διάρροιας, της κολίτιδας, του μετεωρισμού, των ηπατικών διαταραχών και του ίκτερου. Επίσης, είναι διεγερτικό του κυκλοφορικού καθώς αυξάνει την ροή του αίματος στα αγγεία, αλλά και αποτελεσματικό επουλωτικό σε πληγές της στοματικής κοιλότητας. Xορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος για την αντιμετώπιση της γρίπης, του κρυολογήματος, των ρευματισμών και της δυσπεψίας.

Το δενδρολίβανο ωφελεί και τη μνήμη. Η μυρωδιά του δενδρολίβανου βελτιώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να ανακαλεί τα περασμένα γεγονότα και να θυμάται τι να κάνει στο κοντινό μέλλον υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northumbria. Κατά τη διεξαγωγή των σχετικών πειραμάτων οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν τεστ μνήμης σε ένα χώρο αρωματισμένο με άρωμα δενδρολίβανου. Άλλοι συμμετέχοντες έκαναν τα ίδια τεστ σε ένα δωμάτιο με άρωμα λεβάντας, ενώ μια ακόμη ομάδα έκαναν τα τεστ σε ένα χώρο με καθαρό αέρα χωρίς αρώματα.

Το δενδρολίβανο ωφελεί και τη μνήμη

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι βρίσκονταν στο δωμάτιο με το άρωμα δενδρολίβανου παρουσίασαν μια βελτίωση στη μακροπρόθεσμη μνήμη τους και στην ικανότητά τους να κάνουν απλούς υπολογισμούς, ενώ η ικανότητα ανάκλησης πληροφοριών βελτιώθηκε κατά 15%. Πέρα από απαραίτητο συμπλήρωμα στη μαγειρική με στόχο τα πολλά χρόνια ζωής μπορούμε λοιπόν να προσθέτουμε δενδρολίβανο και με στόχο να έχουμε ένα άριστο τονωτικό του νου. Γενικά το δεντρολίβανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους και να εξυπηρετήσει πολλούς σκοπούς. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται τόσο φρέσκο όσο και αποξηραμένο, ενώ το εκχύλισμα και το έλαιό του αξιοποιούνται για την παρασκευή δερμοκαλλυντικών προϊόντων (κρέμες, σαπούνια, σαμπουάν, λοσιόν, κ.ά.), αλλά και για αρωματοθεραπεία.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις