Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε μανιτάρια: Οι “κρυμμένοι” κίνδυνοι
PLUS

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε μανιτάρια: Οι “κρυμμένοι” κίνδυνοι

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε μανιτάρια: Τα οφέλη των μανιταριών είναι πολλαπλά για την υγεία μας, δεν ισχύει όμως για όλους τους ανθρώπους καθώς η κατανάλωσή τους, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους.

Μανιτάρι ονομάζεται κοινώς το ορατό μέρος πολυκύτταρων μυκήτων με τη χαρακτηριστική, συνήθως ομπρελοειδή μορφή. Πρόκειται για το σώμα του μανιταριού, δηλαδή το όργανο στο οποίο θα αναπτυχθούν τα σπόρια που θα εξασφαλίσουν τη διαιώνιση του είδους. Τα μανιτάρια είναι χαμηλά σε θερμίδες και παρέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο, ψευδάργυρο και χαλκό.

Μερικά οφέλη των μανιταριών: 

  • ενισχύουν το ανοσοποιητικό και την υγεία των οστών
  • μπορεί να προστατεύσουν την υγεία του εντέρου
  • είναι καλά για την αρτηριακή σας πίεση
  • αντικαθιστούν το κόκκινο κρέας
  • ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε μανιτάρια

Παρά όμως τα πολλαπλά οφέλη των μανιταριών για την υγεία, υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, που πρέπει να τα αποφεύγουν για να μην θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους, όπως:

  • Άτομα με αλλεργίες
  • Άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα
  • Άτομα με πεπτικά προβλήματα
  • Γυναίκες στην εγκυμοσύνη
  • Άτομα με ουρική αρθρίτιδα

Εάν έχετε αλλεργία στα μανιτάρια, η κατανάλωση τους μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις, όπως: δερματικό εξάνθημα, κνησμός, πρήξιμο, δυσκολία στην αναπνοή ή ακόμα και αναφυλαξία. Άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, όπως: η αρθρίτιδα, ο λύκος, το άσθμα και η σκλήρυνση κατά πλάκας, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους σχετικά με την κατανάλωση μανιταριών, καθώς η βήτα-γλυκάνη που περιέχουν μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Προβλήματα πέψης

Ορισμένα μανιταριά περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις δύσπεπτων υδατανθράκων, όπως η μαννιτόλη και η ραφινόζη. Αυτοί οι υδατάνθρακες ζυμώνονται από το μικροβίωμα του εντέρου μας καθώς περνούν από το παχύ έντερο χωρίς να χωνευτούν, προκαλώντας αέρια και πεπτικά προβλήματα σε ορισμένους ανθρώπους.

Άτομα με ουρική αρθρίτιδα

Τα μανιτάρια περιέχουν πουρίνες, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.

Αλλεργία στο δέρμα

Ενώ τα μανιτάρια είναι γνωστό ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, σε ορισμένα άτομα, ειδικά σε άτομα με ευαισθησία στα μανιτάρια μπορεί να προκαλέσουν εξάνθημα και ερεθισμούς στο δέρμα. Σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί επίσης να εμφανίσουν αιμορραγία από τη μύτη, ξηροστομία και άλλα προβλήματα.

Έγκυες γυναίκες

Ορισμένοι γιατροί συμβουλεύουν τις γυναίκες να αποφεύγουν τα μανιτάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Ενώ δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες, καλό είναι οι έγκυες ή οι γυναίκες που θηλάζουν να αποφύγουν τα ωμά ή μαγειρεμένα μανιτάρια προληπτικά.

Κούραση και ατονία

Ορισμένα άτομα μπορεί να νιώσουν εξάντληση μετά την κατανάλωση μανιταριών, επιπλέον, μπορεί να νιώσετε αδιαθεσία και λήθαργο. Αυτή η παρενέργεια αναφέρεται συχνά από άτομα που έχουν καταναλώσει άγρια μανιτάρια.

Άγχος

Ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν ήπιο έως σοβαρό άγχος μετά την κατανάλωση μανιταριών. Αυτές οι παρενέργειες είναι πιο έντονες όταν τα μανιτάρια καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Χρήσιμες συμβουλές:

Εάν έχετε ευαίσθητο στομάχι, ίσως είναι προτιμότερο να τρώτε μανιτάρια μαγειρεμένα και όχι ωμά.

Εάν παίρνετε φάρμακα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τυχόν αλληλεπιδράσεις με τα μανιτάρια.

Σε περίπτωση που εμφανίσετε γαστρεντερικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση μανιταριών, όπως πόνο στο στομάχι, διάρροια ή ναυτία, διακόψτε την κατανάλωσή τους και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Σε κάθε περίπτωση,  είναι πάντα προτιμότερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να σας καθοδηγήσει σχετικά με την ασφαλή κατανάλωση μανιταριών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις