Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τρένο στη Σελήνη: Ω ναι, το σκέφτονται
ΚΟΣΜΟΣ

Τρένο στη Σελήνη: Ω ναι, το σκέφτονται

Τρένο στη Σελήνη:  Το φουτουριστικό αυτό τρένο θα έδινε επίσης λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Σελήνης

Η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων της NASA (DARPA) επέλεξε τη Northrop Grumman για να σχεδιάσει και να σχεδιάσει ένα σιδηροδρομικό δίκτυο με βάση τη Σελήνη στο πλαίσιο της δεκαετούς μελέτης δυνατοτήτων της DARPA για τη Σεληνιακή Αρχιτεκτονική (LunA-10). Το σχεδιαζόμενο σεληνιακό σιδηροδρομικό δίκτυο θα μπορούσε να μεταφέρει ανθρώπους και πόρους στη σεληνιακή επιφάνεια για εμπορική χρήση. Οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν γνωστοποιηθεί. Με πληροφορίες της ΕΡΤ, μαθαίνουμε πως η Σελήνη δεν είναι μικρή σε έκταση, όπως κάποιος θα μπορούσε να φανταστεί, αλλά η επιφάνειά της ισοδυναμεί με εκείνη της αφρικανικής ηπείρου. Σε μια τέτοια έκταση, ακόμη και μια περιορισμένη παρουσία θα απαιτούσε κάποιου είδους σύστημα μεταφορών για τη σύνδεση των διαφόρων φυλακίων και δραστηριοτήτων.

Ντομάτες από το διάστημα φέρνει η NASA
Ιστορική προσελήνωση για τον «Οδυσσέα»: Για πρώτη φορά, μετά το 1972, αμερικανικό διαστημικό σκάφος «πατά» στο φεγγάρι
Η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής ετοιμάζεται για προσσελήνωση φορώντας χιτζάμπ

Το φουτουριστικό αυτό τρένο θα έδινε επίσης λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Σελήνης – τη σκόνη. Η σεληνιακή σκόνη είναι εξαιρετικά λειαντική και διαβρωτική. Εξαιτίας της παντελούς έλλειψης νερού, προσκολλάται στις διαστημικές στολές και τον εξοπλισμό, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής τους. Η Northrop Grumman θα επιδιώξει να καθορίσει το κόστος και τους πόρους που απαιτούνται για το σεληνιακό σιδηροδρομικό δίκτυο. Η μελέτη της θα κατασκευάσει πρωτότυπα και θα πραγματοποιήσει επιδείξεις. Η εταιρία σκοπεύει επίσης να διερευνήσει έννοιες για τη λειτουργία του συστήματος με ρομποτική, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας των θεμελίων, της τοποθέτησης της τροχιάς, της επιθεώρησης και της συντήρησης του έργου.

photo of moon

Σχέδιο

Συνολικά, η Northrop Grumman έχει αναλάβει να υπολογίσει την κατασκευή ενός σεληνιακού σιδηροδρομικού δικτύου, να συντάξει μια λίστα με τους προβλέψιμους κινδύνους κόστους, τεχνολογίας και υλικοτεχνικής υποδομής, να αναπτύξει τα πρωτότυπα σε επίπεδο εννοιολογικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής και να επεξεργαστεί τον τρόπο κατασκευής του σιδηροδρόμου με ρομπότ, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων στην κατασκευή, την τοποθέτηση, τη συντήρηση ή την επισκευή του.

«Αυτή η επένδυση σε βασική αναπτυξιακή έρευνα, διατηρεί την τεχνολογία μας στην πρώτη γραμμή των λύσεων επόμενης γενιάς. Με την αποδεδειγμένη εμπειρία μας στην ενσωμάτωση πολύπλοκων συστημάτων και την εμπορευματοποίηση αυτόνομων υπηρεσιών, θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε μόνιμες αλλαγές, για ένα βιώσιμο διαστημικό οικοσύστημα», δήλωσε ο Chris Adams, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του τμήματος στρατηγικών διαστημικών συστημάτων της Northrop Grumman.

Η μελέτη LunA-10 της DARPA αποσκοπεί στη διευκόλυνση νέων τεχνολογικών ιδεών και επιστημονικών έργων. Στόχος της είναι να δημιουργήσει ένα αναλυτικό πλαίσιο για σεληνιακές υποδομές που θα ελαχιστοποιούν το σεληνιακό αποτύπωμα και θα παρέχουν εμπορικές υπηρεσίες για τους μελλοντικούς σεληνιακούς επισκέπτες.  Η NASA στοχεύει να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 50 χρόνια μέχρι το τέλος του 2025, στο πλαίσιο της επόμενης αποστολής Artemis.

space shuttle view outside the Earth
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις