Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να μη μαυρίζουν οι μπανάνες: Σωστοί τρόποι αποθήκευσης
PLUS

Πώς να μη μαυρίζουν οι μπανάνες: Σωστοί τρόποι αποθήκευσης

Πώς να μη μαυρίζουν οι μπανάνες: Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις μπανάνες, έτσι ώστε να καθυστερήσει το μαύρισμά τους

Η μπανάνα είναι τροπικό φρούτο, καρπός της μπανανιάς με πολλά οφέλη.  Περιέχει βιταμίνες A, B, C, Ε. Καταναλώνεται συνήθως ωμή, αν και μπορεί να φαγωθεί τηγανητή, ψητή και αποξηραμένη, σε στρογγυλές επίπεδες φέτες. Είναι ένα αγαπημένο φρούτο για μικρούς και μεγάλους , δίνει ενέργεια  και μεταφέρεται σχετικά εύκολα, οπότε αποτελεί μια τέλεια πρόταση για σνακ για μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο μπορεί να μαυρίσουν, να ωριμάσουν πολύ γρήγορα ή να αργήσουν να ωριμάσουν αρκετά. Ο λόγος που μαυρίζουν οι μπανάνες είναι ουσιαστικά το εθυλένιο που εμπεριέχεται στα κοτσάνια του και ενεργοποιείται με τη ζέστη.

Επειδή πρόκειται για τροπικό φρούτο, δεν μπορούν να αντέξουν στις χαμηλές θερμοκρασίες.Οι μπανάνες, ανάλογα με το πόσο ώριμες είναι όταν τις αγοράζουμε, μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου από 2 έως 6 ημέρες. Το ιδανικό μέρος για να αποθηκεύσετε τις μπανάνες είναι σε έναν πάγκο, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Μόλις οι μπανάνες είναι στο μέγιστο της ωρίμανσης, μπορείτε να τις φυλάξετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για αργότερα. Η θερμότητα και το φως του ήλιου επιταχύνουν τη διαδικασία ωρίμανσης, επομένως κρατήστε τις μπανάνες σας σε δροσερό μέρος στην κουζίνα σας.

Ακολουθούν παρακάτω 6 τρόποι αποθήκευσης- συντήρησης  που καθυστερούν το μαύρισμα.

Κρεμαστές τες ψηλά

Το κρέμασμα των μπανανών σε μια ειδική θήκη με γάντζο., αποτρέπει τα μαύρα σημάδια που δημιουργούνται όταν τα φρούτα ακουμπάνε το ένα πάνω στο άλλο. Πρέπει επίσης να κρατάτε τις μπανάνες μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, καθώς η ζέστη του ήλιου μπορεί να τις ωριμάσει πολύ γρήγορα.

Τυλίξτε τα κοτσάνια τους σε πλαστική μεμβράνη

Το τύλιγμα των μίσχων ενός τσαμπιού μπανάνας σε πλαστικό, διατηρεί τις μπανάνες φρέσκες και κίτρινες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα στελέχη της μπανάνας παράγουν αέριο αιθυλένιο το οποίο εξαπλώνεται στο υπόλοιπο φρούτο επιταχύνοντας τη διαδικασία ωρίμανσης. Το πλαστικό παγιδεύει το αέριο, εμποδίζοντάς το να φτάσει στις μπανάνες και παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους

Τοποθετήστε τις μαυρισμένες μπανάνες στο ψυγείο

Μόλις οι μπανάνες είναι στο μέγιστο της ωρίμανσης, μπορείτε να τις φυλάξετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για αργότερα. Μπορεί ο γενικός κανόνας να λέει ότι δεν συντηρούνται στο ψυγείο αλλά όταν έχουν ξεκινήσει να μαυρίζουν είναι ο μόνος τρόπος να τις κρατήσετε λίγο ακόμα «ζωντανές». Μαυρίζουν βέβαια εντελώς εξωτερικά αλλά εσωτερικά είναι άσπρες- άσπρες. Απλώς έχετε κατά νου ότι το δροσερό, ξηρό κλίμα επιβραδύνει τη διαδικασία ωρίμανσης, γι’ αυτό και οι μπανάνες δεν διατηρούνται στο ψυγείο στα σούπερ μάρκετ. Με άλλα λόγια, αν βάλετε πράσινες, άγουρες μπανάνες στο ψυγείο, είναι πιθανό να παραμείνουν έτσι. Επιπλέον, αν τοποθετήσετε από νωρίς τις μπανάνες στο ψυγείο μπορεί τα φρούτα να καταστραφούν και να προκληθεί αυτό που είναι γνωστό ως «τραυματισμός ψύξης», το οποίο σταματά τη διαδικασία ωρίμανσης και κάνει τις μπανάνες να έχουν πικρή γεύση.

Κομμένες μπανάνες στο ψυγείο

Οι κομμένες μπανάνες αποχρωματίζονται γρήγορα, επομένως είναι καλύτερο να αποφύγετε να τις κόψετε μέχρι να είστε έτοιμοι να τις φάτε. Ωστόσο, μπορείτε να τις ραντίσετε με λίγο χυμό λεμονιού, βάλτε τις κομμένες μπανάνες στο ψυγείο, είτε τυλιγμένες σε πλαστική μεμβράνη είτε σε αεροστεγές δοχείο,ή σακούλα αποθήκευσης τροφίμων. Αποθηκευμένες με αυτόν τον τρόπο, οι κομμένες μπανάνες μπορούν να παραμείνουν φρέσκες για 3 έως 4 ημέρες.

Καταψύξτε τις μπανάνες
Μια εναλλακτική λύση συντήρησης που δεν είναι ενδεχομένως πολύ πρακτική. Για να συντηρήσετε αποτελεσματικά τις μπανάνες, μπορείτε να τις κόψετε σε ροδέλες και να τις βάλετε στην κατάψυξη. Η χρήση τους στη συνέχεια είναι περιορισμένη. Μετά την απόψυξή τους, που παίρνει κάποιο χρόνο, μπορείτε είτε να τις καταναλώσετε άμεσα είτε να τις χρησιμοποιήσετε σε κάποιο smoothie ή γλυκό. Χτυπήστε τις κατεψυγμένες μπανάνες στο μπλέντερ και θα έχετε ένα γλυκό, κρεμώδες αποτέλεσμα—ιδανικό για τη βάση ενός smoothie ή για να τις φάτε ως ένα είδος παγωτού μπανάνας. Απλώς φροντίστε να περιμένετε μέχρι να ωριμάσουν τελείως οι μπανάνες σας πριν τις καταψύξετε, καθώς το κρύο της κατάψυξης θα σταματήσει τη διαδικασία ωρίμανσης της μπανάνας. Είναι καλύτερο να ξεφλουδίσετε και να κόψετε τις μπανάνες σε φέτες πριν τις καταψύξετε, ώστε να είναι εύκολο να τις δουλέψετε όταν είστε έτοιμοι να τις χρησιμοποιήσετε

Παγωμένες μπανάνες

Απλώστε τις φέτες σε ένα ταψί ή ταψί με λαδόκολλα και βάλτε τις στην κατάψυξη. Μόλις παγώσουν (δεν θα πάρει πολύ), μεταφέρετέ τα σε ένα κλειστό δοχείο ή πλαστική σακούλα. Αυτό το βήμα, αν και δεν είναι εντελώς απαραίτητο, θα εμποδίσει τις φέτες της μπανάνας να κολλήσουν μεταξύ τους και να σχηματίσουν μια μάζα. Μπορείτε να επισημάνετε το δοχείο με την ημερομηνία και την ποσότητα των μπανανών, έτσι ώστε οι πληροφορίες να είναι άμεσα διαθέσιμες όταν λαχταράτε το φρούτο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις