Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

26

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Παρεμβολές GPS – Βαλτική: Πού μπορεί να αποδοθεί το συμβάν
ΚΟΣΜΟΣ

Παρεμβολές GPS – Βαλτική: Πού μπορεί να αποδοθεί το συμβάν

Παρεμβολές GPS - Βαλτική: Διήρκεσαν περίπου 48 ώρες και επηρέασαν τα GPS 1.614 αεροπλάνων

Μυστήριο αποτελούν οι παρεμβολές που αντιμετώπισαν το Σαββατοκύριακο περισσότερα από 1.600 ευρωπαϊκά αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από την Βαλτική Θάλασσα, στην ανατολική Ευρώπη. Οι παρεμβολές διήρκεσαν περίπου 48 ώρες και επηρέασαν τα GPS 1.614 αεροπλάνων, πολλά από τα οποία ήταν πολιτικά, γεμάτα επιβάτες.

Συγκεκριμένα, τα αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από πολλά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, ανέφεραν, επίσης, παρεμβολές στα σήματα GPS τους. Οι περισσότερες παρεμβολές έγιναν εντός του εναέριου χώρου της Πολωνίας, αλλά και σε αεροπλάνα που πετούσαν εντός του FIR της Γερμανίας, της Δανίας, της Σουηδίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας.

Πού μπορεί να αποδοθεί η αύξηση των παρεμβολών;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Newsweek, η αύξηση των παρεμβολών μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στoν ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ, Πολωνία και Λιθουανία. Ο ίδιος χρησιμεύει ως βάση για έναν από τους σημαντικότερους ναυτικούς στόλους της Ρωσίας. «Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικού εξοπλισμού για παρεμβολές GNSS (Παγκόσμια Δορυφορικά Συστήματα Πλοήγησης), συμπεριλαμβανομένων παρεμβολών και πλαστογράφησης, σε διάφορες αποστάσεις, διάρκεια και ένταση», δήλωσε πηγή των λιθουανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η παρέμβαση ή η πλαστογράφηση σημάτων του Παγκόσμιου Συστήματος Εντοπισμού Θέσης (GPS) και των ευρύτερων σημάτων των Παγκόσμιων Δορυφορικών Συστημάτων Πλοήγησης (GNSS) μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε επανδρωμένα ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή να κάνει τα συστήματα πλοήγησής τους να πιστεύουν ότι βρίσκονται σε διαφορετική τοποθεσία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις