Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πρόταση μομφής Live: Η αριστερή αντιπολίτευση θέλει να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση μομφής Live: Η αριστερή αντιπολίτευση θέλει να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο

Πρόταση δυσπιστίας -Βορίδης: Η αριστερή αντιπολίτευση θέλει να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο -Δείτε live

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας). Η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, έσπευσε να σηκώσει το γάντι, χαρακτηρίζοντας την πρόταση δυσπιστίας «καλοδεχούμενη». Παράλληλα, κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως «εντολοδόχο συγκεκριμένων μιντιακών συμφερόντων» και δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία. Η πρόταση, που υπογράφεται από 85 βουλευτές, προϋποθέτει τριήμερη συζήτηση με τοποθετήσεις βουλευτών, υπουργών και πολιτικών αρχηγών, ενώ θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, που είναι και ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Στην έναρξη της συζήτησης, τον λόγο πήραν δύο βουλευτές από τα κόμματα που υπογράφουν την πρόταση (Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ και Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ). Ακολουθούν εκπρόσωποι των κομμάτων με βάση την κοινοβουλευτική τους δύναμη, ενώ η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις 03:00, προκειμένου να εκκινήσει εκ νέου στις 9 το πρωί της Τετάρτης. Αύριο, η συνεδρίαση θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς έχουν εγγραφεί να μιλήσουν 173 βουλευτές. Την Πέμπτη, η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί, με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ.

Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισηγητή για το κράτος Δικαίου τον Ν. Παππά

Εμβόλιμα, τον λόγο πήγε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βοριδης, απαντώντας στον κ. Παππά. «Είδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισηγητή σε θέματα Κράτους Δικαίου και χειραγώγησης Μέσων Ενημέρωσης τον κ. Παππά!» είπε δηκτικά, για να εισπράξει χειροκρότημα από την πτέρυγα της ΝΔ. «Από όλους επιλέξατε τον κ. Παππά! Κρίμα που δεν έχει εκλεγεί και ο κ. Παπαγγελόπουλος για δεύτερη επιλογή, για να είναι συμπληρωμένο το σετ του κράτους δικαίου!» πρόσθεσε ο κ. Βορίδης. «Από ένα κόμμα που έχει δύο υπουργούς καταδικασμένους για ζητήματα λειτουργίας κράτους δικαίου και που ο αρχηγός του έχει ομολογήσει απόπειρα στησίματος δικαστηρίων θα περίμενε κανείς χαμηλότερους τόνους για το κράτος δικαίου. Όλοι έχουμε ιστορία και διαδρομή».

«Η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε δεν είναι κατά της Κυβέρνησης, αλλά κατά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Κατά του Κοινοβουλίου γιατί δεν σας άρεσαν οι αποφάσεις του όπως ελήφθησαν στην υπόθεση των Τεμπών, αλλά και στα υπόλοιπα ζητήματα που θέτετε » ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης παρεμβαίνοντας και σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας. Ο υπουργός καταλόγισε στην Αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να εδραιώσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνηση με «παραλογισμούς, ψέματα, χαλκεύσεις, συκοφαντίες, άσχετες συνδέσεις, υποψίες, υπαινιγμοί. Αυτή είναι η πολιτική σας». «Θέλετε», είπε, «να εκμεταλλευτείτε τον ανθρώπινο πόνο. Αλλά την ανθρώπινη ευαισθησία δεν σας την χαρίζουμε»

Αναρωτήθηκε «από που προκύπτει η εμπλοκή του Πρωθυπουργού; Από πουθενά από την ανάγκη του πραγματικού σας κινήτρου να δημιουργήσετε συνθήκες πολιτικής εκμεταλλεύσεως μιας ανθρώπινης τραγωδίας. Και σήμερα έχουμε την κορωνίδα και την επίρρωση αυτού του πολιτικούς σκοπού. Και σήμερα φάνηκε η μεθόδευσή σας». Ο κ. Βορίδης, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «βλέπω να έχει επιλέξει ως εισηγητή του για τα θέματα που αφορούν το Κράτος Δικαίου και της χειραγώγησης των Μέσων Ενημέρωσης, τον κ. Παππά! Κρίμα που δεν έχει επιλεγεί και ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για να είναι η δεύτερη επιλογή σας, ώστε να είναι συμπληρωμένο το σετ του Κράτους Δικαίου».

Ο κ. Βορίδης, είπε πως με τις θέσεις που ανέπτυξαν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ «αισθάνθηκα deja vu, καθώς ακούω σε επανάληψη την συζήτηση που έγινε πριν μια εβδομάδα κατά την συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής. Τα ίδια επιχειρήματα ακριβώς» και «θέλετε να πέσει η Κυβέρνηση γιατί δεν σας αρέσει η άποψη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας»! Ο υπουργός, επισήμανε ότι τα θέματα των υποκλοπών, των Τεμπών, του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου έχουν συζητηθεί την αίθουσα κατ΄επανάληψη και αναρωτήθηκε «τι συνέβη την Κυριακή που ο κ. Ανδρουλάκης έκανε την πρόταση για πρόταση δυσπιστίας;» προσθέτοντας ότι «το μόνο που υπήρξε ήταν το δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ, όπου όμως το άρθρο αυτό επαναλαμβάνει ζητήματα λελυμένα εδώ και ένα χρόνο. Λελυμένα και απαντηθέντα, εδώ και ένα χρόνο»!

Ο κ. Βορίδης απέκρουσε τα περί «μονταζιέρας για να καταλογιστεί ο ανθρώπινος παράγοντας ως η αιτία της τραγωδίας στα Τέμπη» αναρωτώμενος «κακώς, δηλαδή, κρατείται ο σταθμάρχης της Λάρισας;» και σημείωσε ότι «είναι διαφορετικό να λέτε πως συνέτρεξε ο ανθρώπινος παράγοντας και να δούμε εάν υπάρχουν περαιτέρω ζητήματα» Ο υπουργός, απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε πως «εσείς προσωπικά, είστε ο ορισμός της συκοφαντίας, του συστηματικού ψεύδους, της κατασπίλωσης, όχι εμείς». Ο κ. Βορίδης, αναρωτήθηκε εάν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης προσέρχονται σε αυτή την διαδικασία με «στόχο να λύσουν τις απορίες που έχουν; Και εάν ζητάτε να πέσει η Κυβέρνηση γιατί θέλετε διευκρινήσεις από τον Πρωθυπουργό;» Ο υπουργός Επικρατείας, υπογράμμισε πως «πάει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ να μας κάνει μαθήματα για το Κράτος Δικαίου όταν επί των ημερών της διακυβέρνησή του η χώρα κατρακύλησε 13 θέσεις, είναι υπερβολικά, δεν έχετε αυτή τη νομιμοποίηση» και μάλιστα «με ένα ψήφισμα του ΕΚ που παρουσιάζει την Ελλάδα όπου περίπου οι δημοσιογράφοι υφίστανται διωγμούς! »

Παππάς: Πρέπει να επιτρέψετε στη δημοκρατία να ανασάνει

Νωρίτερα, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Ν. Παππάς ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη δρομολόγηση εθνικών εκλογών. «Η κοινή γνώμη έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: Ότι στα Τέμπη έγινε προσπάθεια συγκάλυψης. Και αυτές οι τρεις μέρες θα είναι οι μέρες που τελειώνει το κρυφτό. Και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Καραμανλή» ισχυρίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατά την εισήγησή του. Απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα, ο Ν. Παππάς είπε πως «εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές, όταν διαρρέονταν τα προσωπικά δεδομένα, όταν έγιναν τα Τέμπη. Και εσείς θα παραιτηθείτε. Για να ανασάνει η Δημοκρατία και να μιλήσει ο λαός».

«Εκλογές είναι η λύση» είπε ο κ. Παππάς, ο οποίος, υποστηρίζοντας την πρόταση του προέδρου του κόμματός του, προσέθεσε: «Και φυσικά με παρατηρητές, οι οποίοι και θα ενημερωθούν εκ των προτέρων ότι έχει γίνει εξαγωγή στοιχείων των εκλογέων και χρήση τους από το κόμμα που ήταν στην κυβέρνηση». Σχετικώς με την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι κάθε ώρα που περνά ενδέχεται να έχουμε νέες αποκαλύψεις.

«Έχουν ανοίξει τα στόματα. Είχατε έναν στόχο: την ιδιωτικοποίηση της υποδομής του σιδηροδρόμου. Λίγες μέρες πριν από το δυστύχημα ο κ. Καραμανλής είχε διακηρύξει ότι ετοιμάζατε τρία ΣΔΙΤ για τη συντήρηση της γραμμής. Σας κατηγορούμε για συνειδητή εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου. Και όταν έγινε το δυστύχημα βάλατε μπροστά μία διπλή στρατηγική: μπάζωμα-ξεμπάζωμα και μονταζιέρα», είπε.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, επισήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης την επομένη του δυστυχήματος, στη 1.30 το μεσημέρι, έκανε αναφορά στο ανθρώπινο λάθος και διερωτήθηκε: «Είχε πρόσβαση στα ηχητικά ο ίδιος; Δεν νομίζω. Είχε μιλήσει με τον κ. Τερεζάκη; Θα περιμένουμε να μάθουμε. Είχε μιλήσει με την αστυνομία; Μα η αστυνομία δεν είχε τα αρχεία στα χέρια της. Γεννάται το ερώτημα: Πώς ήξερε ο κ. Μητσοτάκης περί ανθρώπινου λάθους; Να μας πει ποιες ήταν οι πηγές της ενημέρωσής του. Βγήκε προχθές η αποκάλυψη για την κοπτοραπτική και μία συγγνώμη δεν ζητήσατε».

Βορίδης σε ΠΑΣΟΚ: Μήπως με την πρόταση δυσπιστίας εξυπηρετείτε άλλα, μη πολιτικά, συμφέροντα;

Ο κ. Βορίδης πήρε εκ νέου τον λόγο και, απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη, επισήμανε: Ότι καταφέρατε να βάλετε κάτω από το κείμενο υπογραφές όλης της αντιπολίτευσης, σας το δίνω. Εκεί που σας είχαν δεύτερους οι δημοσκοπήσεις και σας πήγαν τρίτους, είναι μια κίνηση που την καταλαβαίνω. Αλλά πρέπει να απαντήσετε γιατί επιμένετε σε ερωτήματα που έχουν απαντηθεί πολλάκις και κατ’ επανάληψη; Το καινούργιο που σας έφερε εδώ ήταν το άρθρο του Βήματος ή μήπως εκπροσωπείτε άλλα, μη πολιτικά, συμφέροντα, συμπαρασύροντας και τα άλλα κόμματα; Πρέπει να απαντήσει κάποια στιγμή ο κ. Ανδρουλάκης γιατί είπε ξαφνικά υποβάλω πρόταση μομφής; Μήπως οφείλεται στις προνομιακές σχέσεις που έχετε αναπτύξει με το συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα; Γιατί από την αλληλουχία των γεγονότων εκεί καταλήγουμε και αυτό κάνει ύποπτη την πολιτική σας κινητροδότηση».

Αποστολάκη: Η κυβέρνηση παραβιάζει κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση το Κράτος Δικαίου

Η Μιλένα Αποστολάκη αναφέρθηκε σε όσα ακολούθησαν μετά τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όταν τα δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά στα Τέμπη -τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και μελών της κυβέρνησης, το πόρισμα της επιτροπής Γεραπετρίτη, την εξεταστική επιτροπή, την απόφαση της κυβέρνησης να μη δεχθεί τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, την άσκηση δίωξης από την ευρωπαϊκή εισαγγελία, τα όσα δήλωσε η Ευρωπαία εισαγγελέας και μια σειρά άλλων γεγονότων, με κεντρικό άξονα των όσων παρέθεσε την «οργανωμένη και συστηματική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών» και την «οικοδόμηση του αφηγήματος του ανθρώπινου λάθους», εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Αν και η χώρα κατακλύστηκε με επίμονα ”γιατί” και βαριά ερωτηματικά, μετά από εκείνη τη νύχτα στα Τέμπη, η κυβέρνηση επιδόθηκε σε μια οργανωμένη και συστηματική επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών» υπογράμμισε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ. Εν συνεχεία, Αναφέρθηκε στη λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής, για την οποία κατήγγειλε ότι με ευθύνη της πλειοψηφίας η στόχευση ήταν μία και σαφής, ήταν «η οικοδόμηση του αφηγήματος του ανθρώπινου λάθους, ως το αποκλειστικό αίτιο για το έγκλημα των Τεμπών» και «η αποδόμηση της προφανούς αιτιώδους συνάφειας ανάμεσα στη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 και την τραγωδία στα Τέμπη».

«Στην προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας για την τραγωδία των Τεμπών, ήρθαν τις τελευταίες ημέρες να προστεθούν νέα δεδομένα, που αποδεικνύουν αλλοίωση των συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα, τη νύχτα της μοιραίας τραγωδίας, ώστε να μεγεθυνθεί το αφήγημα της κυβέρνησης για το ανθρώπινο λάθος, ως αποκλειστικό αίτιο της σύγκρουσης και να υποβαθμιστούν οι υφιστάμενες κυβερνητικές ευθύνες, αναφορικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου», είπε η Μιλένα Αποστολάκη, που επισήμανε ότι λίγες μόλις ώρες μετά τη σύγκρουση, κάποιοι αφαίρεσαν παράνομα τις συνομιλίες του σταθμάρχη, από τον ΟΣΕ, και «κατόπιν κοπτοραπτικής, τις έδωσαν αλλοιωμένες στη δημοσιότητα, ώστε να φαίνεται πως ο σταθμάρχης είχε υποδείξει λανθασμένη πορεία στο μοιραίο τρένο για να ενισχυθεί το προαποφασισμένο αφήγημα που ήθελε την τραγωδία να οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος.

«Αυτές οι νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν στο τρίπτυχο συγκάλυψη-διαφθορά-ατιμωρησία, στο οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη διακρίνεται με επιτυχία», είπε η κ. Αποστολάκη. Κοντά σε αυτά, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην μετατροπή του υπουργείου Εσωτερικών σε ένα «παρακρατικό εκλογικό μηχανισμό» που διαρρέει προσωπικά δεδομένα, επιλεκτικά σε υποψήφιους βουλευτές για να καταλήξει: «η σχέση της παράταξης της ΝΔ αλλά και της κυβέρνησης με τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι παραδοσιακές και στέρεες. Η προσπάθεια σας να παραστήσετε ότι είστε θύματα επιχειρηματικών συμφερόντων, ηχεί ως ένα ανέκδοτο, όχι μόνο στην αίθουσα αλλά και σε όλο το έθνος». Η κυβέρνηση παραβιάζει κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση το κράτος δικαίου, κατήγγειλε η κ. Αποστολάκη και πρόσθεσε ότι η εικόνα του φιλελεύθερου ηγέτη, του πρωθυπουργού έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα από τις υποκλοπές, από τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, από το σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων, από τις επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές.

Κωνσταντοπούλου: Στηρίζουμε την πρόταση δυσπιστίας, ζητάμε λογοδοσία

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε το λόγο τρεις φορές για να παρέμβει απαντώντας στην κυβέρνηση. «Η Πλεύση Ελευθερίας υπογράφει και στηρίζει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ζητώντας δικαιοσύνη, λογοδοσία και τέλος στην ατιμωρησία. Αυτό φωνάζουν οι οικογένειες των 57 θυμάτων, οι τραυματίες και η κοινωνία, ζητώντας να διερευνηθεί το έγκλημα των Τεμπών για το οποίο η κυβέρνηση έχει ευθύνη» είπε αρχικά. Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι δεν μιλά «κομματικά αλλά βάσει του αισθήματος δικαίου των πολιτών που απαιτούν δημοκρατία», τονίζοντας ότι «πρώτος ο πρωθυπουργός πρέπει να έρθει εδώ για να απολογηθεί και να δώσει όλα τα στοιχεία που ο ίδιος γνωρίζει και να ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία σε βάρος της κυβέρνησης για το έγκλημα των Τεμπών».

«Πρέπει να έρθει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις, και στοιχεία ο πρωθυπουργός. Να δώσει απαντήσεις ο κ. Μητσοτάκης για την προκλητική απουσία του αλλά και την προκλητική δήλωση του ότι κανείς δεν περιμένει να βγει τίποτα από την Εξεταστική Επιτροπή. Να δώσει εξηγήσεις για τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και στα αποδεικτικά στοιχεία σε σχέση με την παραποίηση του αποδεικτικού υλικού και την οργιώδη προσπάθεια να κουκουλωθεί η υπόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Διερωτάται ο πρωθυπουργός που είναι η συγκάλυψη. Η συγκάλυψη βρίσκεται στην ενεργοποίηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από το πρώτο λεπτό μετά την σύγκρουση των τρένων παρεμβαίνοντας στο ίδιο το υλικό. Η συγκάλυψη βρίσκεται στις περίεργες διαδρομές της δικογραφίας, στο μπάζωμα και στην αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος τις πρώτες μέρες με πρωθυπουργική εντολή και με ανάμειξη του πρώην περιφερειάρχη κ. Αγοραστού και του Υφυπουργού του κ. Τριαντόπουλου».

«Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να έρθει εδώ όχι από τα κόμματα, αλλά από τις οικογένειες των θυμάτων και από το ενάμιση εκατομμύριο των πολιτών που υπέγραψαν το δημοψήφισμα για άρση ασυλίας των βουλευτών σας και για να δοθούν απαντήσεις και εξηγήσεις για τις παρεμβάσεις της κυβέρνηση στη δικαιοσύνη», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, ενώ ζήτησε την σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ώστε να κληθούν όλοι οι υπεύθυνοι του εγκλήματος με πρώτο τον πρωθυπουργό και τον Κώστα Καραμανλή», συμπλήρωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Τέλος, υποστήριξε ότι «δηλωτικό της στάσης της κυβέρνησης είναι οι δηλώσεις βουλευτών της που μιλούσαν για μπαγιάτικο υλικό ή ότι δεν θα πάρουμε μαντήλια να κλάψουμε». «Υπογράφουμε την πρόταση δυσπιστίας, πιστεύοντας ότι τα θύματα των Τεμπών και οι συγγενείς τους δικαιούνται να ελπίζουν ότι σε αυτή τη χώρα θα λειτουργήσει η δικαιοσύνη ανεξάρτητα», κατέληξε.

Βορίδης σε Ανδρουλάκη: Είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων μιντιακών συμφερόντων

Τα αίματα πάντως άναψαν από νωρίς με την τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη και την απάντηση για λογαριασμό της κυβέρνησης του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως γλέντια εντολοδόχος συγκεκριμένων συμφερόντων.“Τι είναι αυτό που αλλάζει και σας οδηγεί στη πρόταση δυσπιστίας. Γιατί δεν τη καταθέσατε όλο το προηγούμενο διάστημα και δηλώσατε ότι θα το κάνετε την Κυριακή; το δημοσίευμα Βήματος που αναφέρεται σε υπόθεση για την οπία όχι απλώς δόθηκαν εξηγήσεις αλλά κυριολεκτικά δεν καταλαβαίνει κανείς το περιεχόμενο. Υλικό που βρίσκεται στον ανακριτή και έχει δημοσιευτεί και παιχτεί τις μέρες εκείνες στη κρατική τηλεόραση, δόθηκαν διευκρινίσεις κρίνετε ότι αρκεί για να ζητήσετε να πέσει η κυβέρνηση”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Δεν περίμενα άλλη συμπεριφορά από τους μηχανισμούς προπαγάνδας και τους υπουργούς προπαγάνδας. Άκουσα να συνδέουν τη πρωτοβουλία μιας γνήσιας αγωνία, με συμφέροντα. Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Πορεύομαι με πολιτική αυτονομία, οι αποφάσεις μας δεν τέμνονται με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα».

Καταθέτοντας την πρόταση δυσπιστίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε να επικαλείται το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριάκης λέγοντας: «Πριν ακόμα οι συνομιλίες παραδοθούν, κάποιοι τις είχαν στην κατοχή τους, τις επεξεργάστηκαν και τις διοχέτευσαν σε φιλικό ΜΜΕ. Η κυβέρνηση δεν έδωσε εξηγήσεις ποιος είχε προτεραιότητα να παρέμβει στο ηχητικό. Ποιος είχε πρόσβαση σε αυτό, πριν την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη. Ποιος επεξεργάστηκε συνομιλίες και ποιος τις διοχέτευσε στα ΜΜΕ;».

Πρόταση δυσπιστίας: «Συμπεριφέρεστε ως συνήγοροι υπεράσπισης του σταθμάρχη και όχι των θυμάτων» λέει ο Πλεύρης

«Εργαλειοποιείτε τον ανθρώπινο πόνο, αποσκοπώντας σε μικροκομματικό όφελος» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι με την πρόταση αυτή «αποδείχθηκαν οι προθέσεις του κάθε κόμματος σε ό,τι αφορά τη διαλεύκανση του δυστυχήματος των Τεμπών», προσθέτοντας ότι «αυτό που σας ενδιαφέρει είναι μόνο το μικροκομματικό όφελος». Ο εισηγητής της ΝΔ καταλόγισε σε όσους συνυπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας ότι «έχουν προσχωρήσει σε όσα έχει υποστηρίξει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος».

«Με την πρόταση δυσπιστίας σας», τόνισε ο κ. Πλεύρης, «συμπεριφέρεστε ως συνήγοροι υπεράσπισης του σταθμάρχη και όχι των θυμάτων, για μικροπολιτικό όφελος. Έχετε αποσύρει πλήρως τις ευθύνες του ανθρώπου που έβαλε δύο τρένα στην ίδια γραμμή και συγκρούσθηκαν μεταξύ τους, για να έχετε μικροκομματικό όφελος». «Πρόκειται», είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, «για την πρώτη πρόταση δυσπιστίας που έχει κατατεθεί και η οποία δεν συνδέεται με κυβερνητική πολιτική!», σημειώνοντας πως ακόμα και η αρμοδιότητα άσκησης του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών δεν είναι της κυβέρνησης, αλλά της Βουλής.

Πλεύρης: «Πολάκης και Παππάς οι πραγματικοί αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ»

Οι πραγματικοί αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο βουλευτής «είναι ο κ. Παύλος Πολάκης και ο κ. Νίκος Παππάς» και απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «θέλει να δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα». Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, «έχει ποινικό μητρώο που έχει αποτυπωθεί με δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου, που έγινε μετά από πόρισμα Προανακριτικών Επιτροπών για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου. Για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη από τον αρμόδιο υπουργό (εν. τον κ. Παπαγγελόπουλο) και για παρεμβάσεις στα ΜΜΕ από τον αρμόδιο υπουργό (εν. τον κ. Νίκο Παππά). Και όσο εσείς θα επικαλείστε ψηφίσματα του ΕΚ, εμείς θα επικαλούμαστε τις αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου». Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι «αναπτύσσεται ένα αντι-Νέας Δημοκρατίας μέτωπο από κόμματα που μεταξύ τους σφάζονται, με στόχο την αποκόμιση εκλογικών ωφελημάτων ενόψει ευρωεκλογών».

Ο εισηγητής της ΝΔ, κλείνοντας την τοποθέτησή του, ανέφερε ότι «καταψηφίζουμε την πρόταση μομφής. Καλοδεχούμενη και σας προκαλούμε να εξαντλήσετε όποιο μέσο θέλετε, διότι εδώ θα είναι συντεταγμένη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και ο ελληνικός λαός που τη στηρίζει, για να σας δίνει τις απαντήσεις».

Αυτή είναι η πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε κατά της κυβέρνησης:

Όπως αναφέρει το κείμενο των έξι σελίδων, σχετικά με τα Τέμπη, «στην εγκληματική ολιγωρία και αδιαφορία της κυβέρνησης προστέθηκε και η ομοίως εγκληματική και μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης και της δημιουργίας ενός πέπλου προστασίας συγκεκριμένων προσώπων». «Η πρωτοφανής αυτή απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η διακυβέρνηση της Χώρας δεν μπορεί να αφεθεί άλλο στα χέρια μιας Κυβέρνησης, η οποία συστηματικά υπονομεύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της και που, στον βωμό της διατήρησης της εξουσίας και της προστασίας στελεχών της, δεν διστάζει να υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια διαλεύκανσης μιας πολύνεκρης τραγωδίας, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη και φθάνοντας μέχρι το σημείο της παραποίησης αποδεικτικών στοιχείων για να διασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση» σημειώνεται.

Στο ίδιο κείμενο γίνεται αναφορά στη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων, στην ακρίβεια και στη διαχείριση της Υγείας και της Παιδείας.  «Για τους λόγους αυτούς, υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 84 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής», αναφέρεται.

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συνδιαμόρφωσαν την πρόταση μομφής

Αρμόδιες πηγές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν «πάρα πολύ καλή τη συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ» για την τελική διαμόρφωση του κειμένου της πρότασης δυσπιστίας, που υποβάλλεται σήμερα. «Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Έγιναν προσθήκες, έγινε διαμόρφωση του κειμένου και οι όποιες τροποποιήσεις έγιναν δεκτές από το ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Κάποια κομμάτια στην πρόταση έγιναν πιο αυστηρά μετά από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και υπήρξε συνδιαμόρφωση. Ο βασικός κορμός της πρότασης δυσπιστίας αφορά στα Τέμπη, υπάρχουν αναφορές στις υποκλοπές, στην υποκλοπή των στοιχείων των ομογενών, και στις τελευταίες αποκαλύψεις για τα μονταρίσματα των συνομιλιών που αφορούν στα Τέμπη», ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις