Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Δημογραφικό παγκοσμίως: Δραματική μείωση της γονιμότητας
ΚΟΣΜΟΣ

Δημογραφικό παγκοσμίως: Δραματική μείωση της γονιμότητας

Δημογραφικό παγκοσμίως: Σε μάστιγα εξελίσσεται το δημογραφικό σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς μειώνεται δραματικά η γονιμότητα σε όλη τη διάρκεια του αιώνα. Σε κατήφορο και η Ευρώπη

Δραματική μείωση της γονιμότητας παρουσιάζουν, οι επικαιροποιημένες  δημογραφικές εκτιμήσεις  σε παγκόσμιο επίπεδο, για τους δείκτες γεννητικότητας  από το 1950 έως το 2021 και οι προβλέψεις των δεικτών έως το 2100. Ο παγκόσμιος συνολικός δείκτης γεννητικότητας, σύμφωνα με τις δημογραφικές εκτιμήσεις, θα μειωθεί από 2,23 γεννήσεις το 2021 σε 1,57 το 2100. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet υπογραμμίζει ότι, η συντριπτική πλειονότητα των χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν θα έχουν αρκετά υψηλά ποσοστά γονιμότητας για να διατηρήσουν το μέγεθος του πληθυσμού τους, μέχρι το τέλος του αιώνα. Σύμφωνα ωστόσο με τους ειδικούς, αυτή η μείωση γινιμότητας, έχει «πιθανά πλεονεκτήματα» αλλά και «μειονεκτήματα».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι τα τρία τέταρτα των χωρών, δε θα έχουν αρκετά υψηλά ποσοστά γονιμότητας για να διατηρήσουν το μέγεθος του πληθυσμού έως το 2050 και εκτίμησαν όχι μόνο τα τρέχοντα ποσοστά γεννητικότητας στις χώρες, αλλά προσπάθησαν επίσης να υπολογίσουν τη μελλοντική τους εξέλιξη με βάση πολλούς παράγοντες, όπως το επίπεδο μόρφωσης και παιδικής θνησιμότητας. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε 155 χώρες και εδάφη από τις 204 το ποσοστό γεννητικότητας ως το 2050, δεν θα επαρκεί για να διατηρηθεί ο πληθυσμός τους σταθερός. Ως το 2100 ο αριθμός των χωρών αυτών αναμένεται να φτάσει τις 198, δηλαδή το 97% του συνόλου.

Σε φθίνουσα πορεία η Ευρώπη

Όπως μεταδίδει το euronews και πάντα σύμφωνα με έρευνα, τα προβλεπόμενα ποσοστά γονιμότητας στις χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης θα κινηθούν κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, χαμηλότερα από αυτά που απαιτούνται για τη διατήρηση της αύξησης του πληθυσμού. Ο συνολικός δείκτης γονιμότητας στη Δυτική Ευρώπη προβλέπεται να μειωθεί από 1,53 το 2021 σε 1,44 το 2050 και 1,37 το 2100. Το ποσοστό στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προβλέπεται να μειωθεί από 1,38 το 2021 σε 1,19 το 2100 και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης από 1,48 το 2021 σε 1,21.

Οι Gitau Mburu, James Kiari και Pascale Allotey από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι οποίοι δε συμμετείχαν στη μελέτη, έγραψαν σε ανεξάρτητο σχόλιο που δημοσιεύτηκε στο The Lancet ότι τα χαμηλά ποσοστά γονιμότητας συνοδεύονται από «πιθανά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα». Η χαμηλή γονιμότητα θα μπορούσε να έχει «οφέλη που σχετίζονται με την αύξηση του πληθυσμού, το περιβάλλον, την επισιτιστική ασφάλεια, την υγεία, την κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα», ανέφεραν προσθέτοντας ωστόσο ότι θα μπορούσε να έχει «αρνητικές επιπτώσεις στην υγειονομική περίθαλψη, τις συντάξεις, την κοινωνική ασφάλιση, την εργασία και τη γεωπολιτική».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις