Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

19

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Οδυσσέας Ελύτης ψευδώνυμο: Μια άγνωστη ιστορία
ΕΛΛΑΔΑ

Οδυσσέας Ελύτης ψευδώνυμο: Μια άγνωστη ιστορία

Οδυσσέας Ελύτης ψευδώνυμο: Σαν σήμερα πέθανε ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Οδυσσέας Ελύτης. Γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1911 και πέθανε στις 18 Μαρτίου του 1979. Ο Οδυσσέας Ελύτης τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979. Αποτέλεσε ένα από τα επίλεκτα μέλη της λεγόμενης «γενιάς του τριάντα» στον χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Οδυσσέας Αλεπουδέλης και γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το πώς εμπνεύστηκε το ψευδώνυμό του, το είχε αποκαλύψει ο ίδιος σε μία παλιά συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Με αφορμή τα 111 χρόνια από τη γέννησή του, είχε αναρτηθεί πριν μερικούς μήνες στο Tik Tok ένα απόσπασμα της συνέντευξης, όπου ο ποιητής εξηγεί το πώς διάλεξε το «επίθετο» Ελύτης.

Ο Οδυσσέας Ελύτης στη Πάτμο 1980

Ο Ελύτης αναφέρεται στο 1935, όταν οι εκδότες του περιοδικού Νέα Γράμματα, Γιώργος Σεφέρης και Γιώργος Κατσίμπαλης, επέμεναν να δημοσιεύσουν τα πρώτα ποιήματα που τους είχε στείλει. Τελικά το έκαναν, οπότε ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης κλήθηκε να αποφασίσει το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο με το οποίο θα τα υπέγραφε.

Μάνος Κατράκης, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Ρίτσος και Οδυσσέας Ελύτης (1966)

«Ήθελα να υπάρχει κάποιο ψευδώνυμο. Κι επειδή πάντοτε οι λέξεις που άρχιζαν από ελ μου ασκούσαν μια μαγεία, είτε διότι ήταν η Ελλάδα, είτε ήταν η ελπίδα, είτε μια Ελένη, που ίσως ήμουν τότε ερωτευμένος, η ελευθερία, όλες αυτές οι λέξεις που αρχίζουν από ελ, σκέφτηκα το αρχίσω έτσι», σημειώνει.

«Κατόπιν ήταν το γράμμα υ που για μένα είναι το πιο ελληνικό γράμμα. Άλλωστε νομίζω και οι Γάλλοι για να το λένε i grec θα πει ότι είναι ελληνικό. Έβαλα μετά το ελ το υ, δεν χρειαζόταν λοιπόν παρά να βάλω μια κατάληξη που να είναι και λίγο πιο αρχαιοπρεπής, αν θέλετε, ύτης. Ενώ έψαχνα στην αρχή να βάλω κάτι μεταξύ του ελ και του της, έβαλα το υ και βγήκε το Ελύτης», πρόσθεσε.

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών

Ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης θα φύγει από τη ζωή στις 18 Μαρτίου 1996, σε ηλικία 85 ετών. Aποτέλεσε έναν από τους τελευταίους εκπροσώπους της λογοτεχνικής γενιάς του τριάντα, ένα από τα χαρακτηριστικά της οποίας υπήρξε το ιδεολογικό δίλημμα ανάμεσα στην ελληνική παράδοση και τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό.

«Από το ένα μέρος ήμουνα ο στερνός μιας γενιάς, που έσκυβε στις πηγές μιας ελληνικότητας, κι απ’ την άλλη ήμουν ο πρώτος μιας άλλης που δέχονταν τις επαναστατικές θεωρίες ενός μοντέρνου κινήματος», είχε πει ο μεγάλος ποιητής.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις