Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να μου φύγει το άγχος: Απλές τεχνικές που θα βοηθήσουν
PLUS

Πώς να μου φύγει το άγχος: Απλές τεχνικές που θα βοηθήσουν

Πώς να μου φύγει το άγχος: Τουλάχιστον δοκίμασε, αλλιώς απευθύνσου σε ειδικό

Στη σύγχρονη εποχή, οι ευθύνες και η διαχείριση των εξωτερικών συνθηκών, συνθέτουν μία καθημερινότητα με πολύ άγχος, το οποίο μεγαλώνει αρκετά αν έχεις δική σου επιχείρηση ή βρίσκεσαι σε θέση ευθύνης. Αν κι εσύ πιάνεις τον εαυτό σου να κυριεύεται από άγχος κάθε απόγευμα που χαλαρώνεις στον καναπέ, πάρε μία ανάσα και διάβασε τις παρακάτω τεχνικές χαλάρωσης.

Διαφραγματική αναπνοή

Μπορείς να την κάνεις όπου κι αν είσαι, όποτε το χρειαστείς και δεν απαιτεί κανένα αξεσουάρ. Αυτό το είδος αναπνοής προάγει την πλήρη οξυγόνωση του εγκεφάλου, μέσα από τις βαθιές αναπνοές από την κοιλιά και όχι από το στέρνο. Με τη διαφραγματική αναπνοή, ενεργοποιούμε τη χαλάρωση αφού οι παλμοί και η αρτηριακή πίεση μειώνονται. Ξεκίνα, λοιπόν, ξαπλώνοντας.
Τοποθέτησε το ένα χέρι σου στην κοιλιά σου και το άλλο στο στήθος. Εισέπνευσε από τη μύτη εστιάζοντας στο να «τραβήξεις» την αναπνοή από την κοιλιά. Έκπνευσε από το στόμα συνειδητά με τα χείλη σφιγμένα. Παρατήρησε το χέρι που έχεις στην κοιλιά σου. Αν αυτό ανεβοκατεβαίνει κατά τη διάρκεια της αναπνοής, τότε το κάνεις σωστά! Μην περιμένεις να έρθει το άγχος για να κάνεις τη διαφραγματική αναπνοή. Εξασκήσου σε αυτή, ώστε όταν χρειαστεί να το κάνεις, να είσαι έτοιμος.

a woman driving a car with a steering wheel

Τεχνική γείωσης

Αυτές οι τεχνικές βασίζονται στην εμπλοκή των αισθήσεων για την ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη χαλάρωση και την ξεκούραση. Ξεκίνα με μερικές διαφραγματικές αναπνοές. Παρατήρησε 5 πράγματα που βλέπεις και περίγραψέ τα. Στη συνέχεια, βρες 4 πράγματα, ακούμπησέ τα και πες πώς τα αισθάνεσαι. Μετά, προσπάθησε να εστιάσεις σε 3 ήχους και περίγραψε πώς σου ακούγονται. Έπειτα, διάλεξε 2 πράγματα που μπορείς να μυρίσεις και περίγραψε τι σου θυμίζουν. Κάνε αυτή την τεχνική αργά και συνειδητά για να βοηθήσεις τον εγκέφαλό σου και τις σκέψεις σου να συνδεθεί με το τώρα.

Ενσυνείδητο σκανάρισμα σώματος

Πρόκειται για μία τεχνική, που σου επιτρέπει να εστιάσεις σε διαφορετικά μέρη του σώματος από το κεφάλι μέχρι τα πέλματα, κατονομάζοντας διαφορετικές αισθήσεις και πώς νιώθεις σε κάθε σημείο. Σε βοηθά να προσηλωθείς στο τώρα. Ξεκίνα με μερικές βαθιές αναπνοές κλείνοντας τα μάτια σου. Εστίασε την προσοχή σου στις πατούσες σου και παρατήρησε τις αισθήσεις της περιοχής. Νιώθεις ένταση; Πονο; Φαντασιώσου ότι διώχνεις την ένταση. Συνέχισε την ίδια τεχνική ανεβαίνοντας προς τις γάμπες, τους μηρούς, τους γλουτούς μέχρι να φτάσεις στο κεφάλι. Τέλος, παρατήρησε και κατονόμασε πώς νιώθεις μετά την άσκηση.

Χρησιμοποίησε τη λογική σου…φωναχτά

Όταν νιώθεις αγχωμένος και σε κατακλύζουν αρνητικές και παράλογες σκέψεις, αυτή η τεχνική θα σε βοηθήσει πολύ. Κατάγραψε μερικές σκέψεις και δεδομένα που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το άγχος και να «βγεις» από αυτήν την κατάσταση. Για παράδειγμα: «Το stress δε θα με βλάψει. Πρόκειται για μία άσχημη στιγμή, η οποία σύντομα θα παρέλθει.» Όταν χρειαστεί, ανάτρεξε σε αυτές και διάβασέ τες φωναχτά. Συνδύασε τις ασκήσεις με την αρωματοθεραπεία, για να απογειώσεις τις αισθήσεις σου ή άναψε το αγαπημένο σου κερί.

man in black jacket climbing on spiral staircase
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις