Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Meta διαφημίσεις: Κατά της εταιρείας κινήθηκαν ενώσεις καταναλωτών
ΚΟΣΜΟΣ

Meta διαφημίσεις: Κατά της εταιρείας κινήθηκαν ενώσεις καταναλωτών

Meta διαφημίσεις: Τι υποστηρίζουν οι ενώσεις καταναλωτών

Σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ενώσεις καταναλωτών κινήθηκαν την Πέμπτη, 29/2 κατά της Meta με αφορμή το σύστημα συνδρομών επί πληρωμή που επιβλήθηκε στο Facebook και στο Instagram. Έτσι, οι οργανώσεις αυτές, σχετικά με την δυνατότητα που παρέχεται στους πολυάριθμους χρήστες να μην καθίστανται στόχος διαφημίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόνο αν πληρώσουν, υποστηρίζουν ότι είναι «ένα προπέτασμα καπνού που προορίζεται για να αποσπάσει την προσοχή του καταναλωτή σε ό,τι αφορά την αθέμιτη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του».

Καθώς η κολοσσιαία εταιρεία έχει καταλήξει πολλές φορές σε δικαστήρια, γεγονός που της κόστισε πολλά χρήματα λόγω προστίμων, αποφάσισε να ακολουθήσει την συγκεκριμένη εναλλακτική, ώστε να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες που αφορούν στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Ακόμα κι έτσι όμως, η Meta εξακολουθεί να κατηγορείται για παραβίαση των διατάξεων του γενικού κανονισμού για την προστασία των δεδομένων (RGPD). «Αυτό το είδος του εμπορικού μοντέλου, που είναι βασισμένο στην επιτήρηση, δημιουργεί κάθε είδους προβλήματα σε σχέση με τον RGPD» ισχυρίζεται η Ούρσουλα Παχλ.

Καταχρηστική η επεξεργασία δεδομένων από την Meta

«Είναι καιρός οι αρχές που είναι αρμόδιες για την προστασία των δεδομένων να βάλουν ένα τέλος στην καταχρηστική επεξεργασία δεδομένων από τη Meta και στην παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των χρηστών», συμπληρώνει η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC). Οι προσφυγές των ενώσεων κατατίθενται συντονισμένα στις αρχές προστασίας δεδομένων στη Γαλλία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Σλοβακία, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Ελλάδα και την Τσεχική Δημοκρατία. Η απόφαση θα ληφθεί κεντρικά και εναπόκειται κατ’ αρχήν στην ιρλανδική αρχή προστασίας δεδομένων, αφού εκεί βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα της Meta.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις