Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / «Θέλω να συναντήσω τον θάνατο με το πραγματικό μου όνομα» – Τρομοκράτης αποκαλύπτεται μετά από 50 χρόνια
ΚΟΣΜΟΣ

«Θέλω να συναντήσω τον θάνατο με το πραγματικό μου όνομα» – Τρομοκράτης αποκαλύπτεται μετά από 50 χρόνια

Το τεστ DNA επιβεβαίωσε ότι ήταν ένας από τους πλέον καταζητούμενους της Ιαπωνίας

Πέρασαν σχεδόν 50 χρόνια και ένας από τους πλέον καταζητούμενους άνδρες στην Ιαπωνία παρέμενε ασύλληπτος. Ο λόγος για τον Satoshi Kirishima, ο οποίος ομολόγησε τον Ιανουάριο στην Αστυνομία, λέγοντας: «Θέλω να συναντήσω τον θάνατό μου με το πραγματικό μου όνομα». Ένα τεστ DNA επιβεβαίωσε ότι ο 70χρονος ήταν πράγματι ο Kirishima, μέλος μιας ομάδας που ήταν υπεύθυνη για πολλές φονικές βομβιστικές επιθέσεις τη δεκαετία του 1970. Το πώς ακριβώς παρέμεινε ασύλληπτος για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα -παρά το γεγονός ότι το πρόσωπό του βρισκόταν σε αφίσες σε όλη την Ιαπωνία- είναι ασαφές. Ο Kirishima θεωρείται ύποπτος ότι βοήθησε στην τοποθέτηση και πυροδότηση μιας αυτοσχέδιας βόμβας που κατέστρεψε μέρος ενός κτιρίου στη συνοικία Ginza του Τόκιο στις 18 Απριλίου 1975, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Δεν υπήρξαν θύματα.

Εκείνη την εποχή, ανήκε στο ένοπλο μέτωπο Ανατολικής Ασίας κατά της Ιαπωνίας, μια ριζοσπαστική, αριστερή οργάνωση που πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από αρκετές βομβιστικές επιθέσεις εναντίον εταιρειών στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, τη δεκαετία του ’70 – συμπεριλαμβανομένης και μιας επίθεσης με στόχο το κτίριο της Mitsubishi Heavy Industries, η οποία άφησε πίσω της οκτώ νεκρούς και περισσότερους από 160 τραυματίες, όπως μεταδίδει το BBC. Ο Kirishima φέρεται να συμμετείχε σε άλλες τέσσερις επιθέσεις που πραγματοποίησε η ομάδα. Δύο άλλα μέλη καταδικάστηκαν σε θάνατο για τη συμμετοχή τους σε επιθέσεις.

 

Ο μόνος ασύλληπτος

Θεωρείται το μόνο μέλος της ομάδας που δεν συνελήφθη ποτέ από την Αστυνομία, όχι ότι τα παράτησε ποτέ: η φωτογραφία του μακρυμάλλη 20χρονου πανεπιστημιακού φοιτητή με γυαλιά εμφανίζεται σε αφίσες έξω από αστυνομικά τμήματα σε όλη τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, παρά την ευρεία δημοσιοποίηση της εικόνας του, οι γείτονες αιφνιδιάστηκαν όταν αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του τον περασμένο μήνα, με έναν από αυτούς να τον περιγράφει στην εφημερίδα «Mainichi» ως έναν «ήρεμο και σοβαρό» άνδρα – αν και με την τάση να παίζει κιθάρα στο δωμάτιό του ύστερα από μερικά ποτά.

Ο Kirishima, ο οποίος χρησιμοποιούσε το όνομα Hiroshi Uchida, φέρεται να ζούσε στην πόλη Fujisawa, στη δυτική άκρη του Τόκιο, για σχεδόν 40 χρόνια. Είπε στην Αστυνομία ότι έκανε δουλειές του ποδαριού προτού καταλήξει να εργάζεται σε μια κατασκευαστική εταιρεία, ανέφερε η ιαπωνική εφημερίδα «Asahi». Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NHK σημείωσε ότι είχε πληρωθεί με μετρητά και δεν είχε τηλέφωνο για να τον βοηθήσει να μην εντοπιστεί.

Γνώριζε λεπτομέρειες

Και φαίνεται ότι δεν είχε ούτε δίπλωμα οδήγησης ούτε ασφάλιση υγείας όταν εμφανίστηκε στο νοσοκομείο, ζητώντας θεραπεία για καρκίνο σε τελικό στάδιο. Μόνο σε εκείνο το σημείο αποκάλυψε την πραγματική του ταυτότητα, με το προσωπικό να ειδοποιεί τότε την Αστυνομία. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ήταν σε θέση να αφηγηθεί λεπτομέρειες που μόνο ο ίδιος θα γνώριζε, τόσο για την οικογένειά του όσο και για το ένοπλο αντιιαπωνικό μέτωπο της Ανατολικής Ασίας, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων τις ημέρες πριν από τον θάνατό του στις 29 Ιανουαρίου.

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας του Τόκιο επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι το τεστ DNA είχε στηρίξει περαιτέρω τους ισχυρισμούς του, με τους φακέλους της υπόθεσης που αφορούν τον Kirishima να αποστέλλονται στην εισαγγελία της περιφέρειας του Τόκιο. Ωστόσο, η Αστυνομία θα συνεχίσει επίσης να ερευνά αν κάποιος βοήθησε τον Kirishima να παραμείνει ασύλληπτος όλο αυτό το διάστημα, σύμφωνα με το Kyodo News.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις