Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

22

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΠΑΣΟΚ – Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Επίθεση Μαρινάκη μετά το “όχι” Ανδρουλάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ – Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Επίθεση Μαρινάκη μετά το “όχι” Ανδρουλάκη

Π. Μαρινάκης: Μόνο στα λόγια προοδευτικός ο Ανδρουλάκης, στην πράξη εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη εξαπέλυσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με αφορμή την απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε πει αρχικά ότι δεν θα στεκόταν εμπόδιο στην ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας. Ο Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι είναι μόνο στα λόγια προοδευτικός ενώ στην πράξη είναι «εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού» που ψάχνει «ασόβαρες δικαιολογίες».

Το πρωί μιλώντας στο Μega ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η στάση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί «χαμένη ευκαιρία δημιουργίας μιας αξιόπιστης αντιπολίτευσης στη χώρα» που στα μεγάλα ζητήματα θα συμπορεύεται με την κοινωνία. «Το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται ότι είναι μια από τα ίδια, ένα κράμα παθογενειών που ασκεί στείρα αντιπολίτευση» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Δεν προσπαθεί να φέρει τις προτάσεις του ρεαλιστικά αλλά λέει ότι θα το καταψηφίσει. Εμείς θα προχωρήσουμε, ήταν διαχρονικά στο πρόγραμμά μας».

Σχολιάζοντας τις προτάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι το νομοσχέδιο αυξάνει την χρηματοδότηση των κρατικών ΑΕΙ στο 1 δισ. ευρώ, θεσπίζει αυστηρά κριτήρια για την ίδρυση των ξένων πανεπιστημίων τόσο αναφορικά με τις κτιριακές υποδομές όσο και με τους καθηγητές και το πρόγραμμα σπουδών ενώ απαντώντας στο ζήτημα της αξιολόγησης υπογράμμισε ότι τα μη κρατικά ΑΕΙ θα λειτουργούν με απόφαση υπουργού αλλά μετά από θετική εισήγηση της ΕΘΑΑΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης) και του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού).

Oι προϋποθέσεις πιο αυστηρές από άλλη ευρωπαϊκή χώρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την εισαγωγή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ινδία ο οποίος-όπως είπε- επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας για τη σύσφιξη των σχέσεων Ινδίας και Ευρώπης, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω επιχειρηματικών σχέσεων. Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείο Παιδείας για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα, που κατατίθεται σήμερα.
Aναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο για την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ λέγοντας πως είναι οι πιο αυστηρές σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων α) κάθε παράρτημα πρέπει να διαθέτει κατ΄ ελάχιστο τρεις Σχολές, με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών η καθεμία, β) να προσφέρει για κάθε σχολή τουλάχιστον ένα πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών, που διαθέτει αξιολόγηση και πιστοποίηση στο πλαίσιο της χώρας προέλευσης και στη συνέχεια πιστοποιείται από την ΕΘΑΑΕ και γ) να διαθέτει το προβλεπόμενο διδακτικό προσωπικό, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό που εξασφαλίζει τη γραμματειακή οργάνωση, τον οργανωτικό σχεδιασμό, την αρτιότητα των εγκαταστάσεων.

Ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε τις προϋποθέσεις ως τις πιο αυστηρές από άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είπε ότι αξιολογούνται όλα τα πανεπιστήμια, και προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή 40 χιλιάδες Έλληνες σπουδάζουν αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό αριθμός που είναι πολύ μεγαλύτερος από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα 35 χιλιάδες από την Ισπανία και 13 χιλιάδες από την Πορτογαλία.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας

Είπε επίσης ότι αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου για τον εκσυγχρονισμό του ποινικού κώδικα που κινείται σε δυο άξονες, ενώ έδωσε και σχετικά παραδείγματα. Ο πρώτος άξονας είναι η αντιμετώπιση της «μικρομεσαίας» εγκληματικότητας με βασικό μέσο την έκτιση των ποινών, που καταπολεμά το αίσθημα ατιμωρησίας και αυξάνει την ασφάλεια των πολιτών, και ο δεύτερος η επιτάχυνση των διαδικασιών και του χρόνου της ποινικής δίκης, “που αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδίου για ταχύτερη απονομή του δικαίου στη χώρα μας”.

Ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης ότι έως τώρα κατατέθηκαν 9.300 αιτήσεις Ελλήνων που ζουν σε 19 χώρες για να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου και τόνισε ότι “ενισχύουμε τα θεσμικά εργαλεία για την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων στις ευρωεκλογές”. Τέλος αναφέρθηκε στην ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών μέσω της σύμβασης που υπέγραψε το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών για την απόκτηση 100 λεωφορείων φυσικού αερίου, για πλήρη αναβάθμιση των συγκοινωνιών της Αθήνας, ενώ είπε ότι ο στόχος είναι τα 1.300 νέα λεωφορεία, νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Τέλος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός αύριο θα μεταβεί στο Κατάρ όπου το Σάββατο θα έχει συνάντηση με τον εμίρη του Κατάρ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις