Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

22

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Λευκός Οίκος: Διαγραφή φοιτητικών δανείων αποφάσισε ο Μπάιντεν
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Διαγραφή φοιτητικών δανείων αποφάσισε ο Μπάιντεν

Λευκός Οίκος: Απόφαση για διαγραφή φοιτητικών δανείων

Την Τετάρτη (21/2) ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την διαγραφή χρέους φοιτητικών δανείων ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρά την προσπάθεια του Ανώτατου Δικαστηρίου να «μπλοκάρει» τα μεγαλόπνοα σχέδια του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Οι διαγραφές χρεών αφορούσαν περισσότερους από 40 εκατομμύρια φοιτητές και φοιτήτριες. Η απόφαση αυτή αφορά στη διαγραφή του χρέους 153.000 δανειοληπτών, ενώ προϋπόθεση είναι το να υπάρχουν εγγεγραμμένοι σε συγκεκριμένο πρόγραμμα αποπληρωμής και να πληρούν ορισμένα κριτήρια, σύμφωνα με το πληροφορίες. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για όσους και όσες, είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα «Saving on a Valuable Education», στο οποίο κατέβαλαν τη δόση του δανείου για 10 χρόνια τουλάχιστον και που αρχικά δανείστηκαν ποσό ύψους 12.000 δολαρίων (11.071 ευρώ).Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου «θα ενισχύσει κυρίως τα κοινοτικά κολέγια και δανειολήπτες με μικρότερα δάνεια, ενώ θα “στρώσει το δρόμο” και σε άλλους να απαλλαγούν από το φοιτητικό χρέος πιο γρήγορα από ποτέ».

Με βάση το Υπουργείο Παιδείας, 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα αποπληρωμής, που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Η μηνιαία δόση υπολογίζεται, βάσει του εισοδήματος και του μεγέθους της οικογένειας ενός ατόμου και όχι το υπόλοιπο του δανείου του, σε μια προσπάθεια μείωσης της οικονομικής επιβάρυνσης. Να επισημανθεί πως, όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα «Save» είναι επιλέξιμοι για να απαλλαγούν το δάνειό τους μετά από 20 έως 25 χρόνια πληρωμών. Το Υπουργείο Παιδείας θα αρχίσει ακόμη, να επικοινωνεί και με άλλους δανειολήπτες, οι οποίοι μπορεί μεν να πληρούν τις προϋποθέσεις για απαλλαγή αλλά δεν είναι, δε, εγγεγραμμένοι στο εν λόγω πρόγραμμα.

Σε αντιπαράθεση Μπάιντεν – Ανώτατο Δικαστή

Ο Τζο Μπάιντεν ωστόσο και παράλληλα με τη θητεία του έχει απαλλάξει από τα φοιτητικά χρέη περίπου 3,9 εκατομμύρια ανθρώπους μέσω εκτελεστικών ενεργειών, που αντιστοιχεί σε ένα χρέος ύψους 138 δισεκατομμυρίων δολαρίων (127.298.790 ευρώ). Αξιοσημείωτο είναι πως, το ύψος του χρέους των ΗΠΑ λόγω των φοιτητικών δανείων ανέρχεται ποσό των 1,77 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (1,63 τρισ. ευρώ). Το 2023, το Ανώτατο Δικαστήριο τοποθέτησε στο «στόχαστρο» των Μπάιντεν για υπέρβαση των εξουσιών του σχετικά με τη διαχείριση του φοιτητικού χρέους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις