Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Χρήση κάνναβης: Νομιμοποίηση στη Γερμανία από 1η Απριλίου
ΚΟΣΜΟΣ

Χρήση κάνναβης: Νομιμοποίηση στη Γερμανία από 1η Απριλίου

Χρήση κάνναβης: Νόμιμη θα είναι η μαριχουάνα από από την 1η Απριλίου στη Γερμανία

Από την 1η Απριλίου τίθεται σε εφαρμογή η αποποινικοποίηση της κάνναβης στη Γερμανία, έπειτα από έντονες καθυστερήσεις. Βρίσκεται σε εξέλιξη η έγκρισή του νόμου εντός της εβδομάδας από την Κάτω Βουλή. Από την Παρασκευή, δηλαδή, και σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, ενήλικες θα επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους έως και 25 γραμμάρια κάνναβης. Επίσης, θα είναι επιτρεπτή η καλλιέργεια έως τριών φυτών για ιδιωτική κατανάλωση και αξιοποίηση από μη κερδοσκοπικούς συλλόγους κάνναβης (περιορισμός τα 500 μέλη).

Στόχος αυτής της προσπάθειας αποτελεί η μείωσn της φθοράς της μαύρης αγοράς. Επίσης, στόχος είναι η καταπολέμηση των προβλημάτων που συνοδεύονται με τη χρήση και την πώληση ναρκωτικών ουσιών. Για την ευρύτερη οικονομία της Ευρώπης, η νομιμοποίηση της κάνναβης είναι ένα από τα πρώτα βήματα. Τα υπουργικά σχέδια του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ωστόσο, κωλυσιεργούν λόγω της αντιπαράθεσης συγκεκριμένων νομοθετών του επί κυβερνήσεως συνασπισμού.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις;

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Γερμανίας κυριαρχεί έντονη δυσαρέσκεια. Η ίδια θεωρεί ότι με τη χρήση της μαριχουάνας επηρεάζεται αρνητικά η υγεία των νέων και διογκώνεται η επιβάρυνση της αστυνομίας. Από την άλλη, η κυβέρνηση υποστηρίζει μια χώρα με όλο και μικρότερη μαύρη αγορά, καταπάτηση του εγκλήματος και προστασία από νοθευμένες ουσίες. Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ παρατήρησε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk ότι: «Σίγουρα θα υπάρξει η απαιτούμενη ψηφοφορία, θα τη διεκπεραιώσουμε» και συνέχισε λέγοντας: «Πιστεύω ότι κάνουμε ένα σημαντικό βήμα». Παρέθεσε ερευνητικές μελέτες κατά τις οποίες η ύπαρξη νομοθετικού πλαισίου θα μειώσει επιτυχημένα τα δύο τρίτα της παράνομης αγοράς μαριχουάνας προωθώντας την αποστροφή πώλησης τοξικών ουσιών από εμπόρους.

Τέλος, ο Λάουτερμπαχ ανέφερε ότι: «Η πιθανότητα να συρρικνωθεί σημαντικά η μαύρη αγορά κάνναβης είναι πολύ υψηλή» στρέφοντας την προσοχή στον Καναδά ως παράδειγμα επιτυχημένης νομιμοποίησης της κάνναβης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις