Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αλεξέι Ναβάλνι: Βίαιο θάνατο καταγγέλλει ακτιβιστής
ΚΟΣΜΟΣ

Αλεξέι Ναβάλνι: Βίαιο θάνατο καταγγέλλει ακτιβιστής

Αλεξέι Ναβάλνι: Για βίαιο θάνατο μιλάει ο ακτιβιστής Vladimir Osechkin

Υπάρχει η υποψία ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι μπορεί να έχασε τη ζωή του λόγω μιας επίθεσης στην καρδιά χρησιμοποιώντας μια τεχνική που κάποτε διδασκόταν σε πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ο Vladimir Osechkin είναι ο ιδρυτής της ομάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Gulag.net και λαμβάνει ενημέρωση από ένα εκτενές δίκτυο ρώσων κρατουμένων και αξιωματούχων. Ο ίδιος δήλωσε στους Times ότι θεωρεί πως οι ρωσικές αρχές κράτησαν τον Ναβάλνι σε συνθήκες ακραίου ψύχους προτού εφαρμόσουν μια επίθεση με γροθιά που οδήγησε στον θάνατό του.

Τα στοιχεία θανάτου 

Για να υποστηρίξει τις δικές του δηλώσεις, ο ακτιβιστής ανέφερε ως αποδεικτικά στοιχεία σχόλια από ένα άτομο που εργάζεται στην περιοχή κράτησης στον Αρκτικό Κύκλο, όπου και έχει λάβει χώρα ο θάνατος του Ναβάλνι. Αυτό το άτομο ανέφερε ότι, κατά την ώρα του θανάτου, είχε μώλωπες στο σώμα του που φαίνεται να αντιστοιχούν στην τεχνική της “μιας γροθιάς”.

 

 

«Μπορούσαν να σκοτώσουν το Ναβάλνι με όποιον τρόπο ήθελαν»

Ωστόσο, ο Osechkin διατηρεί αμφιβολίες για αυτήν την εκδοχή επισημαίνοντας ότι οι ρωσικές αρχές θα μπορούσαν να επέλεγαν οποιονδήποτε τρόπο θανάτου για τον Ναβάλνι, αλλά δεν θα ήθελαν “να αφήσουν ίχνη στη σορό του που θα οδηγούσαν κατευθείαν στον Πούτιν“. Υποστηρίζει ότι ο Ναβάλνι πέρασε από δύομισι έως τέσσερις ώρες σε υπαίθριο χώρο της, όπου η θερμοκρασία μπορεί να έπεσε στους -27 βαθμούς Κελσίου. Ταυτόχρονα, οι κρατούμενοι παραμένουν σε ανοικτό χώρο και σε όχι τόσο έντονα ψυχοφθόρες συνθήκες για λιγότερο από μια ώρα.

«Πιστεύω ότι πρώτα κατέστρεψαν τον οργανισμό του, κρατώντας τον στο κρύο για μεγάλο διάστημα και επιβραδύνοντας στο ελάχιστο την κυκλοφορία του αίματος. Από εκεί και πέρα είναι πολύ εύκολο να σκοτώσεις κάποιον σε δευτερόλεπτα, αν διαθέτει κάποια εμπειρία αυτός που το ανέλαβε», ομολόγησε. Επίσης, τόνισε ότι χρησιμοποιήθηκε στον Ναβάλνι η τεχνική της γροθιάς στην καρδιά της KGB. Σκοπός ήταν να μην μείνουν ίχνη της αιτίας θανάτου του. Ως απάντηση, οι ρωσικές αρχές δεν έχουν παραθέσει μέχρι στιγμής πειστική εξήγηση για τον θάνατο του Ναβάλνι. Σύμφωνα με ανακοίνωση των φυλακών, ο 47χρονος “αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από βόλτα και κατέρρευσε”. Αργότερα, ενημερώθηκαν οι συγγενείς και οι συνεργάτες του ότι ο θάνατος προήλθε από “σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου”.

Οι κοντινοί του Ναβάλνι δεν έχουν σχολιάσει τους ισχυρισμούς για θανατηφόρα γροθιά στην καρδιά και η σύζυγός του Γιούλια Ναβάλνια έχει δηλώσει ότι ίσως ο σύζυγός της να δηλητηριάστηκε με νόβιτσοκ. Οι αναφορές για μώλωπες στο σώμα του παραμένουν, επίσης, ανεπιβεβαίωτες. Όλα αυτά εκτυλίσσονται καθώς το δικαστήριο της πόλης Salekhard, όπου υποτίθεται ότι μεταφέρθηκε η σορός του Ναβάλνι, ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το αίτημα της μητέρας του να επιστραφεί η σορός του στις 4 Μαρτίου.

Προαγωγή στον άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος για τον βασανισμό του Αλεξέι Ναβάλνι στις φυλακές έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

Πρόκειται για τον Βαλέρι Μπογιαρίνοφ, αναπληρωτή επικεφαλής της σωφρονιστικής υπηρεσίας FSIN, η οποία είναι υπεύθυνη για τις ρωσικές φυλακές. Πλέον προήχθη σε στρατηγός του υπουργείου Εσωτερικών. Ο διευθυντής του Ιδρύματος Κατά της Διαφθοράς, το οποίο είχε ιδρυθεί από τον Ναβάλνι, έγραψε σήμερα στο λογαριασμό του στο Telegram πως ο Μπογιαρίνοφ ήταν προσωπικά υπεύθυνος για το βασανισμό του Ναβάλνι στη φυλακή. «Αυτή πρέπει να γίνει κατανοητή ως η φανερή ανταμοιβή του εκ μέρους τον Πούτιν για τα βασανιστήρια», έγραψε ο Ιβάν Ζντάνοφ για την προαγωγή του Μπογιαρίνοφ.

Τον Ιούλιο 2023, η διαταγή του Μπογιαρίνοφ να περιοριστεί η δυνατότητα του αντιπολιτευόμενου πολιτικού να αγοράζει τρόφιμα και καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης είχε γίνει γνωστή στη διάρκεια ακροματικής συνεδρίασης δικαστηρίου με κατηγορούμενο τον Ναβάλνι. Οι φυλακισμένοι μπορούν κανονικά να χρησιμοποιούν τα χρήματά τους για να συμπληρώνουν από το κατάστημα της φυλακής τις ισχνές μερίδες που τους χορηγούνται. Σύμφωνα με τον Ζντάνοφ, ο νεοπροαχθείς στρατηγός ήταν επίσης υπεύθυνος για περαιτέρω παρενοχλήσεις του φυλακισμένου Ναβάλνι. Η προαγωγή του Μπογιαρίνοφ έγινε γνωστή χθες, Δευτέρα, όταν δημοσιεύθηκε το σχετικό προεδρικό διάταγμα. Εκτός του Μπογιαρίνοφ, άλλοι τρεις αξιωματικοί των δυνάμεων επιβολής του νόμου προήχθησαν στο βαθμό του στρατηγού. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στο θάνατο του Ναβάλνι και τις προαγωγές, κάνοντας λόγο για διαδικασία ρουτίνας…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις