Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος καταφύγο: Project Iceworm, ένα από τα ασφαλέστερα μέρη στη Γη
ΚΟΣΜΟΣ

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος καταφύγο: Project Iceworm, ένα από τα ασφαλέστερα μέρη στη Γη

Project Iceworm: Τεράστιο καταφύγιο χτίστηκε κάτω από τον πάγο για έναν πιθανό Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ένα άκρως απόρρητο στρατιωτικό σχέδιο που κρύβει ένα καταφύγιο – το οποίο αποτελείται από ένα ελικοειδές δίκτυο τούνελ χωμένο βαθιά στη γη – καθώς και πυρηνικές κεφαλές, κατασκευάστηκε πριν από μερικές δεκαετίες για έναν πιθανό Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μέγα καταφύγιο αποτελούνταν από σχεδόν δύο μίλια παγωμένων σηράγγων και περιείχε νοσοκομείο, καταστήματα, θέατρο, ακόμη και εκκλησία – αλλά είχε σχεδιαστεί για να αποθηκεύει βαλλιστικούς πυραύλους και να εκτοξεύει πυρηνικές κεφαλές στη Ρωσία. Ο μυστικός υπόγειος λαβύρινθος των σηράγγων θεωρείται ότι είναι ένα από τα ασφαλέστερα μέρη στη Γη, αν η απειλή του πολέμου εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Το έργο μαμούθ, που ονομάστηκε Project Iceworm, ξεκίνησε από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Πώς ξεκίνησε η δημιουργία του τεράστιου καταφύγιου

Ο Λευκός Οίκος σχεδίαζε τότε να αποθηκεύσει εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους κάτω από το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας – οι οποίοι θα μπορούσαν να εκτοξευθούν για να πλήξουν στόχους στο εσωτερικό της ΕΣΣΔ. Το κολοσσιαίο κτίριο, γνωστό και ως Camp Century για κάλυψη, θάφτηκε βαθιά κάτω από την επιφάνεια του πάγου στο απομακρυσμένο δανέζικο έδαφος της Γροιλανδίας. Οι επικεφαλής του αμερικανικού στρατού σχεδίαζαν να εξαπολύσουν πυρηνική επίθεση κατά της Ρωσίας από το μυστικό στρατόπεδο, το οποίο χτίστηκε το 1959 στο αποκορύφωμα των εντάσεων με τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Οι ΗΠΑ ήταν τόσο μυστικοπαθείς, που οι Δανοί – οι οποίοι κυβερνούσαν τη Γροιλανδία πριν της δοθεί αυτονομία το 1979 – δεν γνώριζαν καν τι κρυβόταν από κάτω.

Ωστόσο, τα σχέδια μπήκαν στο συρτάρι το 1966 λόγω της μετατόπισης των πάγων. Μέχρι τότε είχαν ολοκληρωθεί χιλιόμετρα σηράγγων που περιείχαν ένα νοσοκομείο, ένα κατάστημα, ένα θέατρο και μια εκκλησία για τους 200 κατοίκους της εγκατάστασης. Οι μηχανικοί συνειδητοποίησαν ότι ο συνεχώς κινούμενος πάγος ήταν πολύ ασταθής και θα είχε παραμορφώσει και ίσως ακόμη και καταρρεύσει τις σήραγγες. Γνωστή ως «η πόλη κάτω από τον πάγο», το τριών χιλιομέτρων δίκτυο σηράγγων του στρατοπέδου παραμένει φωλιασμένο σε μια ερημιά από πάγο και χιόνι. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσποιήθηκαν τότε ότι πραγματοποιούσαν ένα πολικό ερευνητικό πρόγραμμα.

Οι ερευνητές του στρατού όντως διεξήγαγαν κάποιες έρευνες εκεί, συμπεριλαμβανομένης της γεώτρησης του πρώτου πυρήνα πάγου στη βάση του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας. Και απίστευτα πλάνα από την εποχή εκείνη δείχνουν στρατιώτες να επιθεωρούν την περιοχή πριν μετακινηθούν οι εργάτες για να ξεκινήσουν τις εργασίες στην κολοσσιαία κατασκευή.

Ο αφηγητής δηλώνει,

«Το στρατόπεδο Century είναι θαμμένο κάτω από την επιφάνεια αυτού του παγοκαλύμματος. Κάτω από αυτό, ο πάγος κατεβαίνει για 6.000 πόδια. Σε αυτό το απομακρυσμένο περιβάλλον, λιγότερο από 800 μίλια από το Βόρειο Πόλο, το Camp Century είναι ένα σύμβολο του αδιάκοπου στόχου του ανθρώπου να κατακτήσει το περιβάλλον του, να αυξήσει την ικανότητά του να ζει και να πολεμά αν χρειαστεί κάτω από πολικές συνθήκες». Από το 1964 χρησιμοποιήθηκε μόνο κατά διαστήματα και τρία χρόνια αργότερα εγκαταλείφθηκε εντελώς, ενώ οι στρατιώτες που αποχωρούσαν πήραν μαζί τους τον θάλαμο αντίδρασης της πυρηνικής γεννήτριας.

Παγκόσμια σύγκρουση

Οι δυσοίωνες προειδοποιήσεις της Ρωσίας, τα πυραυλικά πλήγματα στη Μέση Ανατολή, η ανησυχία στην Κίνα και οι εντάσεις που προκαλεί η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς έχουν οδηγήσει τον κόσμο σε μια «νέα εποχή» των διεθνών σχέσεων. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 πυροδότησε φόβους για παγκόσμιο πόλεμο, αλλά οι άλλες συνεχιζόμενες παγκόσμιες συγκρούσεις κάνουν τον πλανήτη να κρατάει την ανάσα του. Πολλοί φοβούνται ότι η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε ακόμη να εξελιχθεί, με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να γίνει η πιο αιματηρή σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αν καταλήξει σε πυρηνικό πόλεμο.

Και οι τρομοκράτες αντιπρόσωποι του Ιράν – συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ και των Χούθι – τα έχουν ήδη ]βάλει με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πρόσφατα τη μεγαλύτερη επιστράτευσή του εδώ και δεκαετίες, καθώς 90.000 στρατιώτες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν ασκήσεις για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο στρατηγός Sir Patrick Sanders, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, δήλωσε πρόσφατα ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ακόμη και μια επιστράτευση αν το Ηνωμένο Βασίλειο πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Πυρηνικός τρόμος

Με τις αναφορές για την επιδείνωση της υγείας του Πούτιν, υπάρχουν φόβοι ότι θα μπορούσε να στραφεί σε πυρηνικά όπλα από απόγνωση. Από τότε, η Ουκρανία αντιστάθηκε θαρραλέα και συνέχισε να αψηφά τις πιθανότητες αμυνόμενη στις ρωσικές επιθέσεις με τη βοήθεια της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας. Τον Νοέμβριο του 2022, οι εντάσεις για τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο αυξήθηκαν μετά την αναφορά ότι πύραυλοι ρωσικής κατασκευής πέρασαν στην Πολωνία, μια χώρα του ΝΑΤΟ. Αν και ο αδέσποτος πύραυλος πιθανότατα εκτοξεύθηκε από την Ουκρανία καθώς υπερασπιζόταν το έδαφός της από τη ρωσική επίθεση, το περιστατικό σηματοδότησε την πρώτη φορά που μια χώρα του ΝΑΤΟ χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Βόρεια Κορέα είναι επίσης έτοιμη να επιτεθεί στη Δύση, καθώς η συμμαχία του Πούτιν με τον διαταραγμένο ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν συνεχίζει να μεγαλώνει. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ο Πούτιν εξαπέλυσε βορειοκορεατικούς πυραύλους στην Ουκρανία, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους σε μια πρωτοφανή εξέλιξη. Αλλά ο Κιμ απείλησε επίσης να ξεκινήσει έναν δικό του πόλεμο αφού χαρακτήρισε τη Νότια Κορέα «κύριο εχθρό» του – προσθέτοντας ότι τα πυρηνικά όπλα που έχει στη διάθεσή του δεν πρέπει να αγνοηθούν. Αυτό έγινε λίγες ημέρες αφότου η αδελφή του και εξέχουσα σύμμαχός του – ο Κιμ Γιο-Τζονγκ – υποσχέθηκε να εξαπολύσει «άμεσο στρατιωτικό χτύπημα» στη γειτονική Νότια Κορέα για την «παραμικρή πρόκληση». Σε ολόκληρη την ασιατική ήπειρο, οι φόβοι συνεχίζουν να αυξάνονται για μια πιθανή κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν.\

Έρχεται… το μπαμ;

Το Πεκίνο έχει ήδη απειλήσει να προκαλέσει «ανεξέλεγκτη κλιμάκωση» και ολοκληρωτικό πόλεμο για μια «παρεξήγηση», καθώς ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία του. Η Κίνα θεωρεί την αυτοδιοικούμενη νήσο Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της και έχει ορκιστεί να την καταλάβει με τη βία αν χρειαστεί, πραγματοποιώντας όλο και πιο τακτικές πρόβες εισβολής. Στη Μέση Ανατολή, ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Ισραήλ με την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς έχει διευρύνει την απειλή του Ιράν τους τελευταίους μήνες. Το Ιράκ, η Συρία, η Υεμένη και ο Λίβανος έχουν εμπλακεί στη σύγκρουση, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Αλλά μετά την επίθεση του Ιράν σε στόχους εντός του Πακιστάν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες που μεταφέρουν βόμβες, οι φόβοι για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή δεν ήταν ποτέ μεγαλύτεροι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις