Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αγνοούμενοι – πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ερυθρός Σταυρός ερευνά τι απέγιναν 23.000 άνθρωποι
ΚΟΣΜΟΣ

Αγνοούμενοι – πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ερυθρός Σταυρός ερευνά τι απέγιναν 23.000 άνθρωποι

Αγνοούμενοι - πόλεμος στην Ουκρανία: Χιλιάδες και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης είναι τα αιτήματα για πληροφορίες για την τύχη ανθρώπων των οποίων τα ίχνη χάθηκαν

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε ότι προσπαθεί «να ρίξει φως στην τύχη 23.000 ανθρώπων που εξαφανίστηκαν» στη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Ανακοίνωση της ΔΕΕΣ τονίζει ότι το Γραφείο της Κεντρικής Υπηρεσίας Ερευνών (ACR) για τον πόλεμο στην Ουκρανία που άνοιξε τον Μάρτιο του 2022 επικεντρώνεται στα αγνοούμενα πρόσωπα των δύο πλευρών «που συνελήφθησαν, σκοτώθηκαν ή χωρίστηκαν από τους δικούς τους» έπειτα από τις μάχες. «Είναι πραγματικό μαρτύριο το να μην έχεις νέα ενός συγγενή, μια μόνιμη αγωνία. Αυτήν την τραγική πραγματικότητα, την αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες. Έχουν το δικαίωμα να ξέρουν τι συνέβη στους συγγενείς τους και, όταν αυτό είναι δυνατό, να ανταλλάξουν νέα μαζί τους», υπογράμμισε ο Ντούσαν Βουτζασάνιν, επικεφαλής του Γραφείου της ACR.

«Στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, η ΔΕΕΣ έλαβε περισσότερα από 115.000 αιτήματα ερευνών εκ μέρους οικογενειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, από το τηλέφωνο, μέσω των διαδικτυακών πλατφορμών της, ταχυδρομείου ή κατά τη διάρκεια συναντήσεων πρόσωπο με πρόσωπο», πρόσθεσε. Στις 31 Ιανουαρίου 2024, η ΔΕΕΣ, «με τη συνδρομή πολλών εθνικών κοινοτήτων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου -στην Ουκρανία, τη Ρωσία και αλλού- βοήθησε 8.000 οικογένειες να αποκτήσουν πληροφορίες για την τύχη των συγγενών τους ή τον τόπο όπου βρίσκονταν», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

Η αποστολή αυτή είναι η πιο σημαντική μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Το Γραφείο της ACR για τη σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι το πρώτο της ΔΕΕΣ εδώ και 30 χρόνια που έχει συσταθεί ειδικά για διεθνή σύγκρουση. Η αποστολή αυτή είναι η πιο σημαντική μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως προβλέπουν οι Συνθήκες της Γενεύης, οι δύο χώρες έχουν συστήσει η κάθε μια ένα εθνικό γραφείο πληροφοριών (BNR) που έχει επιφορτιστεί να συλλέξει, συγκεντρώσει και να διαβιβάσει πληροφορίες σχετικά με προστατευόμενα πρόσωπα (όπως οι αιχμάλωτοι πολέμου και οι κρατούμενοι) που βρίσκονται στα χέρια τους, εξήγησε η ΔΕΕΣ.

Ενεργώντας ως ουδέτερος μεσολαβητής ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, το Γραφείο της ACR συλλέγει, συγκεντρώνει και καταγράφει τις πληροφορίες αυτές, στη συνέχεια τις διαβιβάζει στο ενδιαφερόμενο στρατόπεδο, προσέθεσε η ΔΕΕΣ. Τα μέρη μιας διεθνούς σύγκρουσης είναι υποχρεωμένα «να μεταχειρίζονται τα πρόσωπα που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους με ανθρωπιά και να φροντίζουν ώστε οι νεκροί να έχουν αξιοπρεπή φροντίδα», υπογράμμισε η ΔΕΕΣ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις