Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Κρίστοφερ Νόλαν Οπενχάιμερ: Οι απίστευτοι κανόνες που θέτει στο σετ ο σπουδαίος σκηνοθέτης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κρίστοφερ Νόλαν Οπενχάιμερ: Οι απίστευτοι κανόνες που θέτει στο σετ ο σπουδαίος σκηνοθέτης

Κρίστοφερ Νόλαν Οπενχάιμερ: Τι έχουν πει οι πρωταγωνιστές των ταινιών του, που αιφνιδιάστηκαν με τις απαιτήσεις του σκηνοθέτη στα γυρίσματα

Πίσω από τα πιο επιτυχημένα ονόματα του Χόλιγουντ, κρύβονται συνήθως άγνωστες προς το κοινό ιστορίες, συχνά αναπάντεχες. Ο Κρίστοφερ Νόλαν έχει αφήσει το στίγμα του στο παγκόσμιο σινεμά, μέσα από τις ταινίες που έχει σκηνοθετήσει. Με το πέρασμα του χρόνου, πολλοί από τους ανθρώπους με τους οποίους έχει συνεργαστεί, έχουν φέρει στην επιφάνεια, ορισμένες από τις ιδιοτροπίες του Άγγλου σκηνοθέτη, την ώρα που βρίσκεται επί τω έργω. Ο πολυβραβευμένος δημιουργός του «Interstellar» και του πρόσφατου «Oppenheimer», θέτει ορισμένους κανόνες στους συνεργάτες του, πριν μπουν στο σετ και ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Ηθοποιοί και τεχνικοί καλούνται να περάσουν πολλές ώρες σε στούντιο, χωρίς το κινητό τους και χωρίς να μπορούν να πάνε εύκολα στην τουαλέτα.

«Όχι κινητό τηλέφωνο»

Ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν έχει κινητό και όταν βρίσκεται πίσω από τις κάμερες, απαιτεί να μην έχουν και οι άλλοι. «Αποσπάται εύκολα η προσοχή μου, οπότε δεν θέλω πραγματικά να έχω πρόσβαση στο διαδίκτυο κάθε φορά που βαριέμαι» είχε πει στο περιοδικό People το 2020. Την ίδια σκέψη περιμένει να έχουν και οι συνεργάτες του, έτσι ώστε να είναι όλοι πιο αφοσιωμένοι στη δουλειά τους. Ο Νόλαν δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις  με τις «παρεμβολές» της τεχνολογίας στις ταινίες του, οι οποίες είναι γνωστό, ότι στερούνται χρήσης CGI και διαπεραιώνονται με άλλες πρακτικές και εφέ. Όταν μίλησε στο «Esquire» το 2017, ο Νόλαν υπερασπίστηκε την πολιτική του «όχι κινητό τηλέφωνο στο σετ», δηλώνοντας: «Τα τηλέφωνα έχουν γίνει ένας τεράστιος περισπασμός και οι άνθρωποι δουλεύουν πολύ καλύτερα χωρίς αυτά».

«Όχι καρέκλες»

Οι ηθοποιοί που συνεργάζονται με τον Νόλαν, εκτός του ότι πρέπει να αποχωριστούν το κινητό τους στο σετ, πρέπει να στέκονται και όρθιοι. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον δεύτερο κανόνα του σκηνοθέτη, που απαγορεύει τις καρέκλες στα γυρίσματα. Η Αν Χάθαγουεϊ, είχε αποκαλύψει στο «Variety Actors on Actors» ότι ο Νόλαν με τον οποίο συνεργάστηκε στα «Dark Knight Rises» και «Interstellar»,  δεν επιτρέπει καρέκλες και το σκεπτικό του είναι ότι «αν έχεις καρέκλες, οι άνθρωποι θα καθίσουν, και αν κάθονται, δεν εργάζονται».

«Όχι τουαλέτα»

Με τη σειρά του, ο Κίλιαν Μέρφι, επιβεβαίωσε μέσα από δική του συνέντευξη, ότι «ο Νόλαν δεν συμπαθεί τα διαλείμματα για τουαλέτα», κάτι που οι συμπρωταγωνιστές του στο «Oppenheimer», Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και Έμιλι Μπλαντ, επιβεβαίωσαν. Στην ταινία «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν, που πλέον προβάλλεται και στην Ελλάδα, ο ηθοποιός Κίλιαν Μέρφι υποδύεται τον δημιουργό της ατομικής βόμβας (φωτ. δεξιά) και φλερτάρει από τώρα με το Οσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου.

«Απεχθάνεται κάθε τι που μπορεί να σπαταλήσει το χρόνο των γυρισμάτων, ακόμη κι αν αυτό έχει να κάνει με την αναπόφευκτη ανθρώπινη ανάγκη να πάει κανείς στην τουαλέτα» είπε ο Ντάουνι Τζούνιορ. Ο ηθοποιός πρόσθεσε, ότι ο Νόλαν έχει δύο συγκεκριμένες ώρες για τα διαλείμματα τουαλέτας, στις 11 π.μ. και στις 6 μ.μ.  Παρά το γεγονός ότι οι ιδιοτροπίες του Νόλαν αιφνιδίασαν αρχικά τους ηθοποιούς, οι περισσότεροι κατέληξαν να επικροτούν τη στάση του. Ο Ντάουνι Τζούνιορ είπε για τα γυρίσματα του «Oppenheimer», πως όλα αυτά τα κάνει, προκειμένου να παραμείνουν όλοι αφοσιωμένοι στο έργο τους, στον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό και το πέτυχε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις