Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Στο παρά πέντε σώθηκε από… “Οδύσσεια”, η κεφαλή του Ομήρου
ΕΛΛΑΔΑ

Στο παρά πέντε σώθηκε από… “Οδύσσεια”, η κεφαλή του Ομήρου

Η έρευνα και η διασταύρωση των στοιχείων οδήγησε στη σύλληψη 36χρονου

Έβγαλαν «στο σφυρί» και τον Όμηρο! Όμως, μία ακαριαία επιχείρηση της Αστυνομίας  στο Μεσολόγγι και στην Αθήνα,  κάπου στο Μοναστηράκι, απέτρεψε την «Οδύσσεια», που περίμενε την χάλκινη κεφαλή του ποιητή, σμιλεμένη στους ελληνινιστικούς χρόνους, που ορίζονται από τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μετά.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Όμως μαζί με τον Όμηρο, κατασχέθηκαν και επανακτήθηκαν από την ελληνική Πολιτεία για να κοσμήσουν τα μουσεία της, μια μαρμάρινη κεφαλή παιδιού, το δεξιό τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης και ένα μαρμάρινο τμήμα επιστύλιου αναθηματικού ναϊσκου. Όλα αυτά βρίσκονταν στην κατοχή 36χρονου από την Αιτωλοακαρνανία, κρυμμένα σε μια αποθήκη στο Μοναστηράκι, προκειμένου, όπως εκτιμάται, να μην έπαιρναν οι επίδοξοι πωλητές το ρίσκο της μεγάλης διάρκειας οδικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα όταν η συμφωνία θα ήταν γεγονός.

Για όλα αυτά έφθασε πληροφορία στους αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Η έρευνα και η διασταύρωση των στοιχείων οδήγησε στη σύλληψη 36χρονου από το Μεσολόγγι, σε βάρος του οποίου, ανακοίνωσε η αστυνομία, σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα  για παράβαση της Νομοθεσίας που αφορά στην «Κύρωση κώδικα νομοθεσίας για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Ειδικότερα», προσθέτουν οι αστυνομικοί  «έπειτα από έρευνα, που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω(σ.σ. 36χρονος),  επιχειρούσε να πουλήσει αρχαιότητες, ιδιαίτερης αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας. Αστυνομικοί από τη Θεσσαλονίκη ταξίδεψαν σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιχείρηση,  εντοπίσθηκε και συνελήφθη ο κάτοχος και επίδοξος πωλητής των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Στο Μοναστηράκι

Εκεί οι αστυνομικοί δεν κάτι άξιο λόγο, οπότε το ταξίδι συνεχίστηκε στην Αθήνα με «συνεπιβάτη», αυτή τη φορά τον 36χρονο.

Σε έναν αποθηκευτικό χώρο στην Αθήνα, στο Μοναστηράκι,  βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Δεξιό τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης, μαρμάρινη κεφαλή παιδιού, μαρμάρινο τμήμα επιστυλίου αναθηματικού ναΐσκου. Ολα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Επιπλέον, βρέθηκε  και η χάλκινη εικονιστική κεφαλή του ποιητή Ομήρου, η οποία, επισημαίνει η ΕΛ.ΑΣ,  χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προς τρεις κατευθύνσεις.

Η πρώτη, αφορά την περίπτωση κατά την οποία έχουν πωληθεί ήδη στο παρελθόν άλλες αρχαιότητες. Η δεύτερη, να εντοπιστεί ο τρόπος απόκτησης των αρχαίων, που κατά πάσαν πιθανότητα είναι η λαθρανασκαφή. Το τρίτο, δρούσε μόνος ο 36χρονος η υπάρχουν κι άλλοι συνεργοί. Το τελευταίο φαίνεται το πιο πιθανό καθώς θεωρείται δύσκολο ένας μόνο άνθρωπος να κάνει και λαθρανασκαφές και να κρύβει και να βρίσκει αγοραστές για τα ανεκτίμητης αξίας αρχαία κομμάτια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις