Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα σε ένα πιστοποιητικό και με λίγα μόνο κλικ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα σε ένα πιστοποιητικό και με λίγα μόνο κλικ

Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας για την έκδοση της οικονομικής ενημερότητας για φόρους και εισφορές

Ένα νέο ενιαίο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας για πολίτες και επιχειρήσεις που δεν έχουν χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έρχεται από τον Σεπτέμβριο σβήνοντας μια ακόμη εστία ταλαιπωρίας στις συναλλαγές των πολιτών και επιχειρήσεων. Το νέο ηλεκτρονικό έγγραφο που θα αντικαταστήσει τα σημερινά αποδεικτικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας θα εκδίδεται με λίγα κλικ μέσω μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Θα περιλαμβάνει τα στοιχεία τόσο της φορολογικής όσο και της ασφαλιστικής ενημερότητας, θα είναι έγκυρο για κάθε προβλεπόμενη χρήση και θα γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από φορείς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, όπου κατά νόμο απαιτείται.

Μετά την υποβολή των αιτήσεων στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα από τους ενδιαφερόμενους θα διενεργείται αυτόματος έλεγχος των στοιχείων και εφόσον πληρούνται όλα τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις θα εκδίδεται το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας.

Σύμφωνα με το νομοθετικό καθεστώς:

  • Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα δύναται να αιτηθεί, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), την έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας. Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει τα στοιχεία του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας και του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας και εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή.
  • Το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας θεωρείται έγκυρο για κάθε νόμιμη χρήση και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, τα δικαστήρια όλων των βαθμών και τις εισαγγελίες όλης της χώρας όταν είναι κατά νόμο υποχρεωτική η προσκόμιση των ανωτέρω αποδεικτικών ενημερότητας.
  • Για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας τα αναγκαία δεδομένα από το πληροφοριακό σύστημα φορολογικού μητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και το πληροφοριακό σύστημα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι απαιτούμενες διαλειτουργικότητες διασφαλίζονται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η παραγωγική λειτουργία πλατφόρμας αναμένεται να ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου 2024.
  • Όσον αφορά στη φορολογική ενημερότητα υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι ακόμη και εάν έχουν ρυθμισμένες ή μη ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν πλέον τη δυνατότητα να λάβουν μέσα σε λίγα λεπτά το σχετικό το πιστοποιητικό που είναι απαραίτητο για τις συναλλαγές τους όπως τη μεταβίβαση ακινήτων ή την είσπραξη χρημάτων από το δημόσιο.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις