Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός Λεωνίδιο 4,8 Ρίχτερ: «Να μην είμαστε απόλυτα ήσυχοι» – Τι λένε οι σεισμολόγοι
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Λεωνίδιο 4,8 Ρίχτερ: «Να μην είμαστε απόλυτα ήσυχοι» – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός Λεωνίδιο 4,8 Ρίχτερ: Δεν γνωρίζουμε εάν είναι ο κύριος σεισμός

Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:20 το πρωί, βορειοανατολικά του Λεωνιδίου, ο οποίος έγινε αισθητός σε περιοχές της Αττικής. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι σήμερα, στις 07:20 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.8 στην κλίμακα Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 101 χλμ. ΝΔ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 16 χλμ. ΒΑ του Λεωνιδίου. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και νωρίς το πρωί της Τρίτης 16 Ιανουαρίου αισθητές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή του Αργολικού Κόλπου κοντά σε Κρανίδι και Λεωνίδιο. Οι δονήσεις ήταν μεγέθους από 2.6 έως 3.3 Ρίχτερ.

Σεισμός Λεωνίδιο 4,8 Ρίχτερ: Τι λένε οι σεισμολόγοι

Οι σεισμολόγοι ο ένας μετά τον άλλον παραθέτουν την επιστημονική τους άποψη γύρω από την σεισμική δόνηση που ταρακούνησε το Λεωνίδιο σήμερα το πρωί.

Σεισμός Λεωνίδιο 4,8 Ρίχτερ – Λέκκας: Δεν γνωρίζουμε εάν είναι ο κύριος σεισμός

Για μια περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμικότητα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας. «Ο σεισμός είναι σε μία περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμικότητα. Γειτνιάζει βεβαίως με την περιοχή του Λεωνιδίου που υπάρχουν μεγάλες δομές και ρήγματα, αλλά θα δούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζεται κάτι το ιδιαίτερο μέσα στον Αργολικό κόλπο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας και τόνισε ότι ακόμη «δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, είναι νωρίς, είναι δύσκολο να το πούμε ακόμη». Επιπλέον ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, ενώ πρόσθεσε ότι δεν αναμένεται προς το παρόν να συνεδριάσει η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

Παπαδόπουλος: «Να μην είμαστε απόλυτα ήσυχοι»

Με τη σειρά του, ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος παραμένει στο Τόκιο, σε ανάρτησή του στο Facebookn αναφέρθηκε στον σεισμό σημειώνοντας πως «δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε». «Πρωινό ξύπνημα με επιφανειακό σεισμό μεγέθους 4,8 στον Αργολικό κόλπο. Προηγήθηκαν λίγοι προσεισμοί, ήδη καταγράφονται μικρότεροι μετασεισμοί», τόνισε στην ανάρτησή του και πρόσθεσε: «Η περιοχή δεν έχει ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα, αλλά προς το παρόν δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε γιατί είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό».

Σεισμός Λεωνίδιο 4,8 Ρίχτερ – Γκανάς: «Περιμένουμε να δούμε εάν ήταν ο κύριο σεισμός»

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς τόνισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα είναι μεγάλο και μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, αλλά δεν υπάρχει ιστορικό για τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου ρήγματος. «Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι ότι είναι ο κύριος σεισμός, πρέπει να περιμένουμε» πρόσθεσε ο κ. Γκανάς. «Η συγκεκριμένη περιοχή, ο Αργολικός Κόλπος, έχει μεγάλα ρήγματα αλλά έχει αραιή σεισμικότητα. Επομένως θέλουμε λίγο χρόνο για να δούμε πώς θα εξελιχθεί», σημείωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις