Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

23

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μάτι απόφαση: Συνελήφθη συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα
ΕΛΛΑΔΑ

Μάτι απόφαση: Συνελήφθη συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα

Μάτι απόφαση: Θυελλώδεις αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι - Συγγενής θύματος πέταξε καρέκλα σε καταδικασθέντα και συνελήφθη

Την οργή των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι, προκάλεσαν οι ανακοινώσεις των αποφάσεων για τους κατηγορούμενους. Το γεγονός πως οι έξι ένοχοι μπορούν να μείνουν ελεύθεροι, εξαγοράζοντας τις ποινές τους, έφερε έντονες αντιδράσεις και αποδοκιμασίες μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ενώ μάλιστα κάποιοι εκ των συγγενών πέταξαν καρέκλες, φωνάζοντας «ξεφτίλες» προς τους δικαστές που αποχωρούσαν από την έδρα.

Στο μεταξύ, ποινές φυλάκισης από 111 έτη έως 3 έτη επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στους έξι ενόχους για τη φωτιά στο Μάτι ωστόσο εκτιτέα είναι μόνο τα 5 έτη. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι οι ποινές είναι εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ ημερησίως, απόφαση που προκάλεσε έντονες αποδοκιμασίες στην αίθουσα με τους αστυνομικούς να συγκρατούν τους συγγενείς που κατευθύνθηκαν προς την έδρα και τους κατηγορούμενους, ενώ ορισμένοι από τους συγγενείς πέταξαν και καρέκλες.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε τις ακόλουθες ποινές στους έξι ενόχους:

 • Στον Σωτήρη Τερζούδη Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα τα 5 ετών
 • Στον Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 15 ετών εκτιτέα τα 5.
 • Στον Ιωάννη Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη εκτιτέα τα 5.
 • Στον Νίκο Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη εκτιτέα τα 5.
 • Στον Χαράλαμπο Χιώνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη εκτιτέα τα 5.
 • Στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους με συγγενείς θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα να φωνάζουν «ντροπή σας» προς το δικαστήριο. «Μπράβο σας, μπράβο σας, έχετε χάσει παιδί;», «όλοι αθώοι, έπρεπε από μόνοι τους να μπoυν στη φυλακή», εξέφρασαν δυνατά οι συγγενείς των θυμάτων. Ο καθένας από τους έξι καταδικασθέντες, μετά την εξαγορά των ποινών τους που αποφάσισε το δικαστήριο, καλείται να πληρώσει περίπου 40.000 ευρώ. «Να τους κάνουμε και έρανο να τους βάλουμε και δόσεις», «άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για εσάς ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους», φώναξαν άλλοι συγγενείς μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Ειδικότερα με την απόφαση του το δικαστήριο υιοθέτησε εν μέρει την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ενόχους τους:

 • Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου)
 • Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα),
 • Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια)
 • Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπους, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων),
 • Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπους, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και
 • Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους Σ. Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη έπειτ από πρόταση του εισαγγελέα ενώ εισηγήθηκε να απορριφθούν τα ελαφρυντικά για τους Β. Ματθαιόπουλο και Κ. Αγγελόπουλο. «Και επαίνους μη ξεχάσετε να τους δώσετε», είπε έντονα η Ζωή Κωνσταντοπούλου προς το δικαστήριο.

Αθώοι κρίθηκαν οι εξής:

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης. Παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, αθώοι κρίθηκαν, επίσης, οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Οι συγγενείς ξέσπασαν

«Χάθηκε η ντροπή», δήλωσε δικηγόρος θυμάτων μετά την απόφαση του δικαστηρίου. «Ξεφτίλες, παιδιά δεν έχετε;», «Άχρηστοι ελεεινοί, ζώα παιδιά δεν έχετε;», «Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε και εμείς βασιζόμασταν σε εσάς…», φώναξαν από την πλευρά τους.

Αναλυτικά:

– Ακροατήριο: Διάλυσαν τα σπίτια μας… το δικαστήριο σας είναι μια προσβολή στους νεκρούς στους ζωντανούς και στην αλήθεια.
– Προέδρος: Να περάσετε έξω…
– Ακροατήριο: Σας θεωρώ προσωπικά υπεύθυνοι για τα χάλια της χώρας. Βγάλτε μας όλους έξω!
– Γυναίκα: Δεν φοράει παντελόνια κανένας σας. Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες…
– Πρόεδρος: Μη διακόπτετε
– Γυναίκα: Δεν μπορώ πνίγομαι. Το εγκεφαλικό θα το πάθω τώρα
– Άνδρας: 24χρονών παιδί έχασε.. αφήστε την
– Προέδρος: Δεν θα διακόπτετε τους συνηγόρους!
– Γυναίκα: Πότε να τους βρω να τα πω;

Συνελήφθη συγγενής θύματος

Άλλοι συγγενείς ξέσπασαν σε κλάματα στο άκουσμα της απόφασης για ενοχή μόνο έξι κατηγορουμένων. Έξαλλοι καταφέρθηκαν λεκτικά κατά του δικαστηρίου και των κατηγορουμένων ενώ κινήθηκαν προς την έδρα και πέταξαν καρέκλες προς την πλευρά τους. Ένας εκ των οποίων, με ανάρτησή του στο Facebook, έκανε γνωστό ότι πέταξε καρέκλα προς τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 ετών. «Πέταξα καρέκλα στον Ματθαιόπουλο και βρίσκομαι στο αστυνομικό τμήμα. Αναλαμβάνω την ευθύνη της πράξης μου και είμαι ο μόνος σε αυτήν την αίθουσα που αναλαμβάνει ευθύνη».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις