Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Γιατί οι γυναίκες ερωτεύονται τους αλήτες
PLUS

Γιατί οι γυναίκες ερωτεύονται τους αλήτες

Δεν είναι πάντα εύκολο να το αντιληφθείς, παρόλο που το νιώθεις μέχρι το μεδούλι σου.

“Είναι όμως καλό παιδί”. Και ποια γυναίκα δεν έχει ακούσει αυτή τη φράση από τις φίλες της, όταν της προξενεύουν κάποιον που δεν έχει αναλογίες και πρόσωπο μοντέλου; Πιθανόν και όλες, είναι σχεδόν συνθηματικό του θηλυκού γένους, για να περιγράψουν τον τύπο με την καλή οικογένεια, τον αψεγάδιαστο χαρακτήρα και τον αξιοπρεπή μισθό, όμως δεν θα τον χαρακτήριζες και σύμβολο του σεξ. Κι από την άλλη, ποιες φίλες δεν έχουν λάβει ως απάντηση ένα ηχηρό όχι ή έστω ένα πιο ήπιο “άστο καλύτερα”; Ο προσδιορισμός “καλό”, προκαλεί αποστροφή στην πλειοψηφία των πιο νέων γυναικών και παρά τις αναλύσεις της επιστήμης, η τάση αυτή του ωραίου φύλου παραμένει ως τώρα αίνιγμα για τους ειδικούς.

Από την Ευτυχία Παπούλια
Κοινωνιολόγος

Οι γυναίκες έλκονται από τα κακά παιδιά, αυτό δεν είναι μύθος. Ίσως να μην είναι επιλογή ζωής, αλλά σίγουρα τα ερωτεύονται παράφορα.  Αστέρες του Hollywood έχουν δημιουργήσει το πρότυπο του άντρα που όλες οι γυναίκες θα ήθελαν δίπλα τους: ένα άντρα δυναμικό, με αυτοπεποίθηση και μεγάλο εγωισμό που δυστυχώς δεν διστάζει να παρατήσει, να παραμελήσει τη σύντροφό του σε κάθε ευκαιρία και να της υπενθυμίζει διαρκώς πόσο τυχερή είναι που της έδωσε λίγα ψίχουλα αγάπης. Σαφώς, τα τοξικά αυτά χαρακτηριστικά των κακών παιδιών οι γυναίκες τα βλέπουν από νωρίς, τα διαισθάνονται, όμως πιάνονται στην τοξική κουλτούρα της ρομαντικοποίησης των κακοποιητικών συμπεριφορών.

Χαρακτηριστικό είναι πως έρευνα που πραγματοποιήθηκε παλαιότερα από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια έδειξε πως όσοι άνδρες έχουν ουλές στο πρόσωπο αυξάνουν σε ποσοστό 6% την γοητεία τους. Οι εμβρόντητοι επιστήμονες απεφάνθησαν πως η έλξη τους οφείλεται στο ότι αποτελούν ένα σύμβολο θάρρους και αρρενωπότητας πάνω από το μέσο όρο και ένδειξη ότι όποιος τις έχει, είναι μια δυναμική, ριψοκίνδυνη, ως κι επικίνδυνη προσωπικότητα.

Το δυσάρεστο είναι, πως μέχρι να καταλάβουν, όμως, πως πίσω από όλα αυτά τα γοητευτικά στοιχεία του κακού παιδιού κρύβεται η ανασφάλεια και η διάθεσή του να παίζει με πολλές γυναίκες, έχουν ήδη πληγωθεί, ίσως και κακοποιηθεί.

man sitting on black cruiser motorcycle

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τον “αλήτη” σέξι;

Αναλύοντας το ψυχολογικό προφίλ του κακού παιδιού, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως το πιο δυνατό του σημείο είναι η επιφανειακή αυτοπεποίθηση. Ο υπέρμετρος ναρκισσισμός του δεν του αφήνει περιθώρια να προβληματιστεί με ζητήματα αυτοβελτίωσης, τον προστατεύει από αμφιβολίες για την εμφάνισή του, το μυαλό του, τον χαρακτήρα του και την αξία του. Με ένα υπερεγώ συχνά βασισμένο στο πουθενά, πουλάει τον εαυτό του με σιγουριά και αυτοπεποίθηση, κάνοντας τη γυναίκα να πιστεύει και εκείνη πως έπιασε το δέκα το καλό. Κάτι σαν ένα προϊόν με μια παράλογα υψηλή τιμή, που σε κάνει να πιστεύεις πως, για να είναι τόσο ακριβό, θα αξίζει.

low-angle photography of man sitting beside standing woman

Οι γυναίκες λατρεύουν την πρόκληση

Πολλές γυναίκες θέλουν να μεταμορφώσουν ένα κακό παιδί στον ιδανικό άντρα. Η αίσθηση ότι το κατάφεραν είναι ικανοποιητική και τους κάνει να αισθάνονται πιο δυνατές ανάμεσα στις άλλες γυναίκες. Σημειωτέον, ότι ο μόνος τρόπος να αλλάξει ένα κακό παιδί, είναι όσες και να κερδίσεις το λαχείο.

a woman with tattoos standing in a room

Αισθάνονται ασφάλεια

Οι γυναίκες που επιλέγουν κακά αγόρια νιώθουν αδύναμες. Με ένα τέτοιο άντρα αισθάνονται προστασία και ασφάλεια, συναισθήματα που μάλλον καλύπτουν την έλλειψη αυτοπεποίθησης και τη ζήλεια που θα βιώσουν με ένα κακό παιδί στο πλευρό τους.

a shirtless man sitting on top of a barrel

Προσωπικό στοίχημα

Το κακό παιδί, κρατάει τη γυναίκα σε σασπένς. Δεν το κάνει επίτηδες, για την ακρίβεια αδιαφορεί για οτιδήποτε συμβαίνει έξω από τον μικρόκοσμο στον οποίο βασιλεύει. Εκείνη όμως γοητεύεται από την ασυνέπειά του στα ραντεβού, στην αργοπορία του να της τηλεφωνήσει, στις ακυρώσεις των συναντήσεών του. Ναι, ακόμα και η κακή κριτική που ασκεί διαρκώς, μοιάζει στα “αθώα” μάτια σου ενδιαφέρον.

Ωστόσο, μια τέτοια σχέση προκαλεί στρες στην ερωτευμένη γυναίκα, θυμίζει κάπως τη ρώσικη ρουλέτα. Κι ακόμα κι όταν ο περίγυρος προειδοποιεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτός ο συνήθως μονόπλευρος έρωτας στο “θύμα”, η απογοητευμένη γυναίκα έχει έτοιμα στο τσεπάκι εκλαϊκευμένα ψυχολογικά προφίλ της δεκάρας, όπως «έχει προβλήματα δέσμευσης», «σίγουρα έχει πληγωθεί στο παρελθόν», «δυσκολεύεται να εμπιστευθεί τις γυναίκες», αλλά… “με αγαπάει” . Κάπως έτσι, αναλαμβάνει το δύσκολο project να τον αλλάξει, να τον φέρει στον ίσιο δρόμο και, φυσικά, να καταφέρει ό,τι δεν κατάφεραν όλες οι προηγούμενες. Θα το δει σαν προσωπικό στοίχημα, που μπορεί να την κρατήσει απασχολημένη για μέρες, μήνες, χρόνια, που είναι δεδομένο, πως θα αποδειχθούν… χαμένος χρόνος.

Το κακό παιδί, δύσκολα θα εξαντλήσει τη “γοητεία” του στο μυστήριο βλέμμα, τα λίγα λόγια και τις συχνές ολιγοήμερες εξαφανίσεις. Σπανίως θα κρατά δεύτερο κράνος, θα μπλέκεται σε καβγάδες και θα φλερτάρει διαρκώς με την παραβατικότητα, δρόμος που εύκολα οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές.

Μια υγιής σχέση μάς υποστηρίζει και μας κάνει να νιώθουμε όμορφα. Μια κακοποιητική σχέση μάς δηλητηριάζει. Η ζωή έχει αποδείξει ότι πάντα υπάρχει κάποιο άλλο άτομο εκεί έξω για εμάς. Μπορεί να μην το βρούμε αμέσως, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι ποτέ δεν θα το βρούμε αν μείνουμε σε μια τοξική σχέση. Υπάρχει κάποιος εκεί έξω που μπορεί να περνάει παρόμοια καθημερινότητα με μένα και να βιώνει απογοήτευση για τις σχέσεις. Προϋπόθεση όμως είναι να πιστεύουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να ζήσουμε αυτό που ονειρευόμαστε – το αξίζουμε. Για το τέλος, η συμβουλή της αξέχαστης Μαλβίνας: “Άντρας είναι αυτός που σου διασφαλίζει μια τέτοια γυναικεία, προστατευμένη ζωή, ώστε αν χρειαστεί, να την αφηγηθείς στη μάνα σου, να μην ντραπείς, να μη σε λυπηθεί, να μην ανησυχήσει”.

woman sitting on gasoline tank
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις