Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Υεμένη πόλεμος τώρα – 2024: Νέες επιθέσεις των ΗΠΑ κατά των Χούθι
ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη πόλεμος τώρα – 2024: Νέες επιθέσεις των ΗΠΑ κατά των Χούθι

Υεμένη πόλεμος τώρα - 2024: Μια ανάσα από τον περιφερειακό πόλεμο

Νέες επιθέσεις εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά στόχων των Χούθι στην Υεμένη ένα 24ωρο μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που προκάλεσε το πρώτο κύμα των αμερικανικοβρετανικών πληγμάτων στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σανά κι ενώ άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής εξέφρασαν ανησυχία για τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης. Καταδρομικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εξαπέλυσε τα ξημερώματα πυραύλους Τόμαχοκ στην Υεμένη εναντίον θέσης ραντάρ των ανταρτών Χούθι, που ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε «τρομοκρατική οργάνωση», όπως ανακοίνωσε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

«Το πλήγμα εξαπέλυσε το USS Carney (DDG 64) χρησιμοποιώντας πυραύλους Tomahawk» στο πλαίσιο της ανάληψης δράσης που σχεδιάστηκε «για να περιορίσει τη δυνατότητα των Χούθι να επιτίθενται σε θαλάσσια σκάφη, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών πλοίων», αναφέρει η ανακοίνωση της CENTCOM. Σε αντίθεση με την προηγούμενη επιχείρηση, στην οποία συμμετείχε η Βρετανία με την υποστήριξη πολλών άλλων χωρών, η νυχτερινή επίθεση διεξήχθη αποκλειστικά από τις ΗΠΑ. Στην ανακοίνωση της CENTCOM υπογραμμίζεται πως «από τις 19 Νοεμβρίου 2023, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι έχουν επιχειρήσει 28 φορές να επιτεθούν και να παρενοχλήσουν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Αυτές οι παράνομες ενέργειες περιελάμβαναν επιθέσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν αντιπλοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι κρουζ».

Oι ΗΠΑ συνεχίζουν να σφυροκοπούν τους Χούθι

Η τελευταία αμερικανική επίθεση έδειξε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα περίμενε τα αντίποινα των Χούθι για να συνεχίσει την εκστρατεία της κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν σιιτών ανταρτών. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι στόχος των πληγμάτων κατά των Χούθι είναι να αποκατασταθεί η ελεύθερη ναυσιπλοϊα μέσω μιας ζωτικής σημασίας εμπορικής οδού μετά τις προηγούμενες επιθέσεις των ανταρτών που ανάγκασαν πολλές εταιρείες να στείλουν τα πλοία τους γύρω από την Αφρική.

Οι Χούθι εκτόξευσαν αντιπλοϊκό πύραυλο

Νωρίτερα οι Χούθι εκτόξευσαν έναν αντιπλοϊκό πύραυλο «σε απάντηση» για τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον θέσεων της οργάνωσης των ανταρτών στην Υεμένη, δήλωσε Αμερικανός στρατηγός. «Ξέρουμε ότι εκτόξευσαν τουλάχιστον έναν πύραυλο ως απάντηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός Ντάγκλας Σιμς του αμερικανικού γενικού επιτελείου, διευκρινίζοντας ότι ο πύραυλος δεν χτύπησε κανένα πλοίο. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είχαν προετοιμαστεί για μια απάντηση αφού οι Χούθι είχαν χαρακτηρίσει τα πλήγματα εναντίον τους ως «τη μεγαλύτερη ανοησία στην ιστορία Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας» και προειδοποίησαν πως δεν θα μείνουν ατιμώρητα δεσμευόμενοι για «επικείμενες» επιθέσεις με στόχο εμπορικά πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κλιμακώνεται η ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι εξελίξεις και η τελευταία νυκτερινή επίθεση κατά των Χούθι προκάλεσαν νέες ανησυχίες ότι η αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα θα συνεχιστεί αμείωτη. Θα αναγκάσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να εξετάσει πόσο καιρό θα συνεχιστούν τα πλήγματα ή να αναζητήσει κάποια άλλη λύση εάν δεν αποδώσουν καρπούς. Το Ισραήλ έχει πει ότι δεν θα εγκαταλείψει τις επιθέσεις του στη Γάζα μετά την εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου – η αρχική δικαιολογία που επικαλέστηκαν οι Χούθι για τα χτυπήματά τους. Στην ανακοίνωση της στη διάρκεια της νύχτας η CENTCOM είπε ότι τα πλήγματα κατά των Χούθι δεν συνδέονταν με την Operation Prosperity Guardian, την πολυεθνική ναυτική δύναμη που συγκροτήθηκε τον περασμένο μήνα για την προστασία των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η επισήμανση αυτή στην ανακοίνωση υπογράμμισε πώς ορισμένες χώρες της πολυεθνικής task force ένιωσαν άβολα με την ιδέα των αντίποινων κατά των Χούθι και δεν θέλουν να στοχοποιηθούν οι ίδιες. Από τα περισσότερα από εκατό κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας που εκτοξεύτηκαν κατά στόχων των Χούθι νωρίτερα, περισσότεροι από 80 ήταν πύραυλοι Τόμαχοκ, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους άμυνας, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Λίγο πριν από τη συμμαχική επίθεση, οι Χούτι είχαν εξαπολύσει μπαράζ πυραύλων και drones σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η κόντρα με το Ιράν

Τα πλήγματα κατά των Χούθι εμπλέκουν τις ΗΠΑ σε μια ακόμη μάχη με έναν πληρεξούσιο του Ιράν αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς μετά την επίθεση της τελευταίας στις 7 Οκτωβρίου. Αμερικανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν και έχουν βάλει στο σταυρόνημά τους αμερικανικές βάσεις χωρίς σοβαρές απώλειες μέχρι στιγμής.

Οι επιθέσεις των αμερικανικών και βρετανικών ενόπλων δυνάμεων ήταν «αμυντικές και σχεδιασμένες να διαφυλάξουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε μια από τις πιο ζωτικής σημασίας υδάτινες οδούς», δήλωσε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ την Παρασκευή. «Οι δυνάμεις των Χούθι υποστηρίζονται, προμηθεύονται και εξοπλίζονται από το Ιράν. Έτσι, η Τεχεράνη έχει ιδιαίτερη ευθύνη να περιορίσει τους πληρεξουσίους της», πρόσθεσε. Το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν συμμετείχε στα πλήγματα, αλλά τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ δύο άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, η Ολλανδία και ο Καναδάς, παρείχαν υποστήριξη. Οι ΗΠΑ πάντως δεν «επιδιώκουν σύγκρουση με το Ιράν», παρά τα πλήγματα στην Υεμένη, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

«Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με το Ιράν»

«Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με το Ιράν. Δεν επιζητούμε κλιμάκωση και δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει κλιμάκωση πέρα από όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες», είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στο MSNBC. «Καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν επιζητεί έναν ολοκληρωτικό πόλεμο», σημείωσε ο Τζον Άλτερμαν του Κέντρου Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών για τις ΗΠΑ και το Ιράν. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Χούθι θα σταματήσουν να επιτίθενται σε πλοία ή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν να επιτίθενται στους Χούθι».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις