Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

15

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνόκτητο τάνκερ – Ιράν: Στα ανοιχτά του νησιού Κεσμ εντοπίστηκε το δεξαμενόπλοιο
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνόκτητο τάνκερ – Ιράν: Στα ανοιχτά του νησιού Κεσμ εντοπίστηκε το δεξαμενόπλοιο

Ελληνόκτητο τάνκερ - Ιράν: Η ανακοίνωση στην πλατφόρμα X της υπηρεσίας TankerTrackers.com

Το υπό σημαία των Νησιών Μάρσαλ ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «St Nikolas», που κατελήφθη την Πέμπτη από το Ιράν στον Κόλπο του Ομάν, εντοπίστηκε ανατολικά του ιρανικού νησιού Κεσμ, ανέφερε σε καταχώρισή της στην πλατφόρμα X η υπηρεσία TankerTrackers.com. Το Ιράν κατέλαβε το τάνκερ, το οποίο ήταν φορτωμένο με ιρακινό αργό με προορισμό την Τουρκία, σε αντίποινα για την κατάσχεση πέρυσι από τις Ηνωμένες Πολιτείες από το ίδιο σκάφος του ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε τότε, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Το ελληνόκτητο, ασφαλισμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο και με σημαία των Νησιών Μάρσαλ δεξαμενόπλοιο Suezmax ST NIKOLAS … φορτωμένο με 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρακινό αργό πετρέλαιο, εντοπίστηκε σήμερα ανατολικά του Νησιού Κεσμ του Ιράν … το AIS [αυτόματο σύστημα αναγνώρισης πλοίων] είναι εκτός λειτουργίας», ανέφερε σήμερα σε καταχώρισή της η TankerTrackers. Οι ΗΠΑ είχαν καταλάβει το πλοίο κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την επιβολή κυρώσεων όταν έφερε το όνομα «Suez Rajan». Το Ιράν είχε προειδοποιήσει πως η ενέργεια αυτή δεν θα έμενε αναπάντητη.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars είχε μεταδώσει την Πέμπτη ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού στην οποία αναφερόταν ότι το δεξαμενόπλοιο «St Nikolas» βρισκόταν καθ’ οδόν προς ιρανικά λιμάνια. Το Reuters σημειώνει πως η κατάληψη του «St Nikolas» συμπίπτει με εβδομάδες επιθέσεων από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης με στόχο τις οδούς της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις