Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

07

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Συνήθειες που κάνουν κακό στον εγκέφαλο: Και που πρέπει να κόψεις το 2024
PLUS

Συνήθειες που κάνουν κακό στον εγκέφαλο: Και που πρέπει να κόψεις το 2024

Συνήθειες που κάνουν κακό στον εγκέφαλο: Προστάτεψε τον εγκέφαλό σου από αυτές τις συνήθειες

Οι περισσότεροι έχουμε κάποιες συνήθειες που βλάπτουν – ακόμα και μακροπρόθεσμα τον εγκέφαλό μας. Τις περισσότερες φορές δεν το αντιλαμβανόμαστε, αλλά η διατροφή μας, ο τρόπος ζωής μας, ακόμα και η στάση μας απέναντι σε διάφορες καταστάσεις, επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Ο εγκέφαλος είναι το κέντρο του νευρικού μας συστήματος και το πιο σημαντικό όργανο του σώματός μας. Με απλά λόγια, είναι υπεύθυνος για όλες τις δραστηριότητες που κάνουμε καθημερινά. Γι’ αυτό πρέπει να τον φροντίζουμε λίγο παραπάνω και να αποφεύγουμε – όσο μπορούμε μερικές επιβλαβείς συνήθειες.

Αυτές, είναι οι 5 πιο επιβλαβείς συνήθειες για τον εγκέφαλό σου, σύμφωνα με τη Δρ Ούμα Ναϊντού, ερευνήτρια νευροεπιστημών του Χάρβαρντ.

Το να τρως πολλά τηγανιτά φαγητά και πολλή ζάχαρη

Η διατροφή είναι ο No1 παράγοντας για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Τα τρόφιμα που καταναλώνεις, είτε θα θρέψουν είτε θα καταστείλουν την εγκεφαλική σου δύναμη. Σύμφωνα με τη Δρ Ούμα Ναϊντού, αυτές οι δύο τροφές, αποδεδειγμένα είναι επιβλαβείς για τον εγκέφαλό σου: τα τηγανητά φαγητά, καθώς μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης και η πολλή ζάχαρη, η οποία επηρεάζει τη μνήμη σου σε μεγάλο βαθμό.

woman in white crew neck shirt drinking water

Το να μην πίνεις νερό

Ο εγκέφαλός σου αποτελείται κατά 75% από νερό, οπότε η αφυδάτωση και μόνο μπορεί να καταστρέψει την υγεία του, μέσα σε λίγα λεπτά. Η αφυδάτωση, μπορεί κατά 2% να βλάψει τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης. Γι’αυτό καλό είναι να έχεις πάντα μαζί σου το παγούρι σου ή ένα μπουκάλι νερό.

Το να μην κάνεις ποτέ μια βόλτα στον ήλιο

Λίγο βιταμίνη D, δεν βλάπτει. Και ναι, ο ήλιος δεν είναι ο κακός που πιστεύεις ότι είναι. Η τακτική έκθεση στον ήλιο έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, τα οποία αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας και εξασθένησης της μνήμης. Για να προστατεύσεις τον εγκέφαλό σου και να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, μπορείς να κάνεις καθημερινά μια μικρή βόλτα, έναν περίπατο ή τζόκινγκ νωρίς το πρωί – φορώντας πάντα αντηλιακό.

woman wearing gold framed Aviator sunglasses

Το να μην κοιμάσαι αρκετά

Η στέρηση ύπνου εμποδίζει την ικανότητα του εγκεφάλου να αποδίδει κανονικά. Χωρίς αρκετό ύπνο, λοιπόν, ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν και τότε γίνεται πιο δύσκολο να θυμάσαι πολλά πράγματα.

Το να έχεις συνέχεια άγχος

Το άγχος κάποιες φορές είναι αναπόφευκτο, αλλά ο τρόπος που το αντιμετωπίζεις είναι αυτό που έχει πραγματικά σημασία. Το χρόνιο στρες μπορεί να βλάψει τα εγκεφαλικά σου κύτταρα και να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης. Προκειμένου να μετριάσεις το άγχος, η ειδικός του Χάρβαρντ προτείνει να διαβάζεις πιο συχνά βιβλία, να ακούς χαλαρωτική μουσική, να γυμνάζεσαι τακτικά και να εξασκηθείς στον διαλογισμό.

a woman holds her hands over her face
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις