Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μελόνι για Χριστουγεννα: Υποχρεωτικός ο εορτασμός στα σχολεία της Ιταλίας
ΚΟΣΜΟΣ

Μελόνι για Χριστουγεννα: Υποχρεωτικός ο εορτασμός στα σχολεία της Ιταλίας

Μελόνι για Χριστουγεννα: Φάτνες στα σχολεία

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ιταλία νομοσχέδιο που κατέθεσε το κυβερνών κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» και η Τζόρτζια Μελόνι, το οποίο καθιστά υποχρεωτικές τις χριστουγεννιάτικες και άλλες χριστιανικές εκδηλώσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην ιταλική Βουλή αποτρέπει τη μετονομασία των χριστουγεννιάτικων εορτασμών σε «χειμερινές γιορτές», ενώ προβλέπει, επίσης, το υποχρεωτικό στήσιμο χριστουγεννιάτικης φάτνης.

Το νομοσχέδιο παρουσίασε η Λαβίνια Μενούνι, λέγοντας πως προβλέπει την απαγόρευση αποτροπής «πρωτοβουλιών που προωθούνται από γονείς, μαθητές ή αρμόδιες σχολικές αρχές για τη συνέχιση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με παραδοσιακές γιορτές που συνδέονται με τα Χριστούγεννα και το Χριστιανικό Πάσχα», όπως η “φάτνη, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις». Η Μενούνι υποστήριξε ότι οι χριστιανικές γιορτές έχουν αλλάξει λόγω της «ευαισθησίας» προς πιστούς άλλων θρησκειών, ενώ ανέφερε πως ο εορτασμός των Χριστουγέννων έχει ιδιαίτερη σημασία για την «εθνική ταυτότητα» της Ιταλίας και πρόσθεσε πως πρέπει να τεθούν σχετικοί κανόνες και για τον εορτασμό του Πάσχα. Το νομοσχέδιο προβλέπει κυρώσεις για όσους διευθυντές σχολείων αρνηθούν να ακολουθήσουν τους κανόνες.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, αλλά και στην κοινότητα των εκπαιδευτικών. «Οι παραδόσεις της χώρας σίγουρα πρέπει να τηρούνται, αλλά η επιβολή τους με νόμο είναι εκτός τόπου και χρόνου», δήλωσε ο πρόεδρος της εθνικής ένωσης διευθυντών σχολείων ANP, Αντονέλο Τζιανέλι. Το συνδικάτο εκπαιδευτικών FLC CGIL είπε πως «ενέργειες όπως αυτή, που παρεμβαίνουν, μεταξύ άλλων, στην αυτονομία των σχολείων, είναι απαράδεκτες».

«Θέλουν να απαγορεύσουν οτιδήποτε δεν τους αρέσει», δήλωσε η βουλευτής Λουάνα Τζανέλα από το κόμμα των Πρασίνων. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία της συζήτησης του νομοσχεδίου στην ιταλική Βουλή.

Πηγή: Reporter.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις