Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Παναθηναϊκός – Μακάμπι Χάιφα: Δεν τα κατάφερε η ομάδα του Ιβάν
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Χάιφα: Δεν τα κατάφερε η ομάδα του Ιβάν

Παναθηναϊκός - Μακάμπι Χάιφα: Τα έσοδα που πήρε από την UEFA

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καραμάνογλου
Τελειόφοιτος Sport Management

Χθες (14/12) ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε την Μακάμπι Χάιφα για την τελευταία αγωνιστική του Europa League στο γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης. Δυστυχώς, παρόλο που οι πράσινοι κυνηγούσαν το σκορ σε όλο τον αγώνα, ηττήθηκαν με σκορ 1-2 και αποκλείστηκαν από την Ευρώπη έχοντας την τελευταία θέση, ενώ η Μακάμπι κατέκτησε την 3η θέση που την στέλνει στο Conference League.

Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού ξεκίνησαν τον αγώνα με ένα εντυπωσιακό coreo, στο τελευταίο παιχνίδι της ομάδας με φιλάθλους, καθώς ο κόσμος θα ξαναπατήσει στο γήπεδο μετά από δύο μήνες. Οι πράσινοι που έκαναν sold out στη Λεωφόρο, δημιούργησαν μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, έχοντας ετοιμάσει και ένα εντυπωσιακό coreo στις θύρες 13-14. Συγκεκριμένα, με πράσινα-άσπρα και μαύρα χαρτόνια σχημάτισαν ένα τεράστιο ΠΑΟ από τη μια άκρη στην άλλη και από κάτω στα κάγκελα υπήρχε κι ένα μεγάλο πανό που έγραφε: “Σ’ ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΜΟΝΟ ΖΩ”.

Ο αγώνας

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρέταξε την ομάδα με την εξής 11αδα: Λοντίγκιν, Βαγιαννίδης, Σένκεφελντ, Γεντβάι, Χουάνκαρ, Αράο, Μπερνάρ, Βιλένα, Παλάσιος, Αϊτόρ, Ιωαννίδης. Η πρώτη ομάδα που απείλησε ήταν το τριφύλλι μόλις στο 3ο λεπτό, όταν ο Αϊτόρ έγινε αποδέκτης της μπάλας από τα αριστερά, μπήκε στην περιοχή, έκανε το διαγώνιο σουτ, με τη μπάλα να φεύγει λίγο έξω από την εστία του Κεούφ. Η Μακάμπι απάντησε στο 13ο με τον Σερί να βρίσκεται εκτός περιοχής, αυτός έκανε το σουτ με τον Λοντίγκιν να μπλοκάρει σταθερά και χωρίς κάποιο πρόβλημα.

Επτά λεπτά αργότερα οι φιλοξενούμενοι πήραν προβάδισμα στο σκορ, όταν σε σέντρα από τα αριστερά ο Λοντίγκιν έκανε λανθασμένη έξοδο, με τον Νταβίντ να πιάνει την κεφαλιά και να τη στέλνει στα δίχτυα για το 1-0 της Μακάμπι. Οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να στείλουν τη μπάλα στα δίχτυα και δεύτερη φορά, στο 27ο λεπτό με τον Πιερό, όμως το γκολ είχε ακυρωθεί αρχικά από τον διαιτητή ως οφσάιντ.

Η πίεση του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός άρχισε να ανεβαίνει μετά τη συμπλήρωση των 30 και θα μπορούσε να φέρει το ματς στα ίσα, όταν βγήκε ωραία στην επίθεση από τα δεξιά. Ο Παλάσιος περίμενε το ανέβασμα του Βαγιαννίδη, αυτός έκανε το όβερλαπ και την παράλληλη μπαλιά με τον Ιωαννίδη να πιάνει το τακουνάκι και τον Κεούφ να διώχνει με το ένα χέρι τη μπάλα. Η επόμενη φάση για το τριφύλλι ήρθε στο 41ο λεπτό, όταν ο Ιωαννίδης βρέθηκε με τη μπάλα στα πόδια εκτός περιοχής, έκανε το σουτ αλλά αυτό ήταν αρκετά άστοχο.

Δεύτερο ημίχρονο

Το δεύτερο μέρος, ξεκίνησε χωρίς αλλαγές για τον Παναθηναϊκό και με τους πράσινους να προσπαθούν με το καλημέρα να βρουν το γκολ της ισοφάρισης. Στο 48ο λεπτό ο Παλάσιος μετά από βολέ του Λοντίγκιν βρέθηκε σε θέση για γκολ μέσα στην περιοχή, επιχείρησε το σουτ αλλά αυτό έφυγε έξω. Τρία λεπτά αργότερα ο Αράο στο πρώτο δοκάρι δεν μπόρεσε να γυρίσει τη μπάλα όπως θα ήθελε και η μπάλα έφυγε ξανά εκτός εστίας. Την ίδια κατάληξη είχε και στο επόμενο λεπτό η κεφαλιά του Γεντβάι, αυτή τη φορά στο δεύτερο δοκάρι, με τη μπάλα να φεύγει δίπλα από την εστία του Κεούφ. Ο Παναθηναϊκός έφτασε κοντά στο 1-1 στο 56ο λεπτό σε εκτέλεση φάουλ με το αριστερό του Αϊτόρ, αλλά και πάλι ο γκολκίπερ της ομάδας από το Ισραήλ έδιωξε σε κόρνερ.

Το τριφύλλι θα μπορούσε να ισοφαρίσει στο 64′ όταν είχε διπλή ευκαιρία για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Αρχικά σε κόρνερ από τα δεξιά ο Αϊτόρ επιχείρησε να στείλει απευθείας τη μπάλα στα δίχτυα. Ο Κεούφ έδιωξε με τα ακροδάχτυλα, ο Ιωαννίδης πήρε την κεφαλιά αλλά και πάλι ο Κεούφ απομάκρυνε. Με την είσοδος του Μαντσίνι έδωσε νέα πνοή στο τριφύλλι, αρχικά στο 69′ ο Γιοβάνοβιτς προχώρησε σε διπλή αλλαγή προσώπων, με τους Τσέριν και Μαντσίνι, να μπαίνουν στο ματς αντί των Βιλένα και Παλάσιος. Η είσοδος του Αργεντινού έδωσε πνοή στο τριφύλλι και μάλιστα στο επόμενο λεπτό ο Μαντσίνι θα μπορούσε να σκοράρει. Έκανε μια υπέροχη ενέργεια από τα δεξιά, πέρασε δύο παίκτες, έφερε τη μπάλα στο αριστερό και έκανε το σουτ με τον Κεούφ να μπλοκάρει και πάλι τη μπάλα.

Το δεύτερο γκολ για τους Ισραηλινούς

Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να ισοφαρίσει σε 1-1 στις ευκαιρίες που είχε, είδε τη Μακάμπι να πετυχαίνει και δεύτερο γκολ. Σε μια φάση που οι πράσινοι διαμαρτυρήθηκαν για φάουλ πάνω στον Μαντσίνι οι φιλοξενούμενοι έφυγαν από τα αριστερά η μπάλα γύρισε προς τον Σερί που έκανε το σουτ από το ύψος του πέναλτι για το 2-0. Η ψυχρολουσία στη Λεωφόρο ήταν μεγάλη, αλλά στον Παναθηναϊκό προσπάθησαν να βάλουν ένα γκολ, αρχικά και εν συνεχεία να ψάξουν το “θαύμα”.

Ο Ιωαννίδης του έδωσε ελπίδες

Στο 89ο λεπτό μετά από κόρνερ από τα δεξιά και κεφαλιά του Ιωαννίδη το τριφύλλι κατάφερε να μειώσει το σκορ σε 1-2 και έψαξε στα έξι λεπτά των καθυστερήσεων ένα δεύτερο γκολ που θα τους έστελνε στο Conference League. Παρόλα αυτά, ο Παναθηναϊκός στα λεπτά που απέμεναν και παρά το γεγονός πως έπαιζε όλος μπροστά δεν κατάφερε να ισοφαρίσει και βρει το πολυπόθητο τέρμα που θα του έδινε την πρόκριση.

Τα έσοδα που έβγαλε ο Παναθηναϊκός

Οι πράσινοι με το αποτέλεσμα που έφεραν χθες, ολοκλήρωσαν την πορεία τους στην Ευρώπη και γέμισαν τα ταμεία τους με τα χρήματα που προσφέρει η UEFA. Η αρχή έγινε με τα 5.000.000 ευρώ των playoffs του Champions League, τα οποία κατέληξαν στα ταμεία της ελληνικής ομάδας εξαιτίας του αποκλεισμού της σε αυτόν τον γύρο. Το πριμ συμμετοχής στους ομίλους του Europa League ανέρχεται σε 3.630.000, εκ των οποίων τα 3.400.000 θα τα λάβει με μορφή προκαταβολής.

Σε αυτά τα έξι παιχνίδια έφτασε σε μία νίκη επί της Βιγιαρεάλ που του απέφερε 630.000 και μία ισοπαλία με τη Μακάμπι Χάιφα που απέφερε 210.000. Η δεκαετής παρουσία του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήταν η 28η καλύτερη μεταξύ των 32 ομάδων της φάσης των ομίλων κι έτσι αποκόμισε ακόμη 660.000 (5 μετοχές των 132.000 η κάθε μία). Τέλος, στα εκτιμώμενα έσοδα θα προστεθούν και αυτά του Market Pool που υπολογίζονται σε 1.300.000 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις