Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Υγιεινό fast food με λίγες θερμίδες: 3+1 ιδέες για φοιτητές
PLUS

Υγιεινό fast food με λίγες θερμίδες: 3+1 ιδέες για φοιτητές

Υγιεινό fast food με λίγες θερμίδες: Πώς θα αποφύγετε τα περιττά λιπαρά

Το άστατο πρόγραμμα και η έλλειψη σπιτικού φαγητού, λόγω της απομάκρυνσης από το σπίτι, καθιστά τους φοιτητές «βασιλιάδες» του fast food. Οι διατροφικές τους επιλογές είναι πολλές, με κοινό χαρακτηριστικό τους όμως, τα πλούσια και τρανς λιπαρά και αρκετά συχνά από τη φοιτητική διατροφή απουσιάζουν τα όσπρια, οι σαλάτες και τα λαδερά φαγητά, ενώ τη θέση τους έχουν πάρει τα πρόχειρα γεύματα.

Πώς να επιλέξουμε fast food με τις μισές θερμίδες

Σύμφωνα με την διατροφολόγο κ. Λυσικάτου, για τους λάτρεις του fast food υπάρχουν και υγιεινές επιλογές γευμάτων, τα οποία είναι χαμηλά σε θερμίδες, χωρίς όμως να υστερούν σε γεύση.  «Εάν γίνουν έξυπνες επιλογές, το fast food μπορεί να ενταχθεί σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι το μέτρο στην ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης, προκειμένου να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση από τις ημερήσιες θερμίδες», είπε.

Το light σουβλάκι του φοιτητή

Το παραδοσιακό σουβλάκι αποτελεί σίγουρα μία γρήγορη και αγαπημένη επιλογή πρόχειρου φαγητού, για τους φοιτητές και όχι μόνο. «Μπορούμε να επιλέξουμε αλάδωτη πίτα ολικής ή κυπριακή πίτα, αντί για την κλασική πίτα σίτου, βάζοντας μέσα ένα καλαμάκι κοτόπουλου και λαχανικά, ντομάτα, μαρούλι και σως γιαουρτιού, η οποία θα δώσει την αίσθηση της σως, χωρίς όμως το λίπος και τις επιπλέον θερμίδες», είπε η κ. Λυσικάτου.

Υγιεινή πίτσα με λίγες θερμίδες

Σύμφωνα με την κ. Λυσικάτου, οι λάτρεις της πίτσας μπορούν να επιλέξουν, αν επιθυμούν μια πιο υγιεινή εκδοχή της με λίγες θερμίδες, μία με πολύ λεπτή ζύμη, μοτσαρέλα και λαχανικά, όπως μανιτάρια, κρεμμύδι, πιπεριές, ελιές. «Έτσι η θερμιδική αξία της πίτσας θα μειωθεί στο μισό (180-190 kcal/ κομμάτι), σε σχέση με την επιλογή μιας πίτσας σπέσιαλ, με αφράτη ζύμη, τυρί τσένταρ, μπέικον, ζαμπόν, πεπερόνι και πράσινη πιπεριά που έχει 360kcal ανά κομμάτι».

Κινέζικο: Θρεπτικό, γρήγορο γεύμα

Μία εναλλακτική μορφή delivery, με μεγάλη απήχηση στον κόλπο του φοιτητικού πληθυσμού, είναι το κινέζικο. Όπως ξεκαθάρισε η κ. Λυσικάτου, μπορεί να αποτελεί μία υγιεινή επιλογή, όταν υπάρχει μέτρο στην ποσότητα. «Μπορούμε να παραγγείλουμε noodles με λαχανικά, κοτόπουλο ή θαλασσινά και να τα συνδυάσουμε με σόγια σως, για έξτρα γεύση στο γεύμα. Η σόγια σως, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, σίδηρο, πρωτεΐνες, ψευδάργυρο και σελήνιο, σε αντίθεση με άλλες σως που έχουν βάση τη μαγιονέζα, οι οποίες είναι πιο φτωχές σε θρεπτικά συστατικά και πιο πλούσιες σε λίπος», ανέφερε. Πρόσθεσε δε, ότι τα noodles μπορεί να είναι αυγού, ρυζιού ή από φασόλια τα οποία είναι νόστιμα, θρεπτικά και όταν συνδυάζονται με λαχανικά δημιουργούν πιο εύκολα κορεσμό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις