Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Προϋπόθεση για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. η υπόθεση Μπελέρη
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Προϋπόθεση για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. η υπόθεση Μπελέρη

Η Ελλάδα κατέθεσε γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει ότι το ζήτημα της ορκωμοσίας του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας θα αποτελέσει προϋπόθεση για το μέλλον της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας.

Τη διευθέτηση της υπόθεσης του Φρέντι Μπελέρη θέτει ως προϋπόθεση η Αθήνα για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σκληραίνοντας τη μέχρι τώρα στάση της. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων της Ε.Ε. (COREPER), η Ελλάδα κατέθεσε γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει ότι το ζήτημα της ορκωμοσίας του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας θα αποτελέσει προϋπόθεση για το μέλλον της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, αναφέρει ότι στο εξής για την Αθήνα το ζήτημα της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. θα θεωρείται συνδεδεμένο με τη στάση που θα επιδείξουν τα Τίρανα στην υπόθεση Μπελέρη, την οποία η ελληνική πλευρά θεωρεί ως απόδειξη παραβίασης των προϋποθέσεων που πρέπει να πληροί ένα κράτος που είναι υποψήφιο προς ένταξη στο μπλοκ. Η εν λόγω δήλωση συνοδεύει την επιστολή, η οποία εγκρίθηκε και αποστέλλεται στα Τίρανα αποτελώντας –καθαρά διαδικαστικά– το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. για πέντε θεμελιώδη κεφάλαια.

 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες η Αθήνα είχε μπλοκάρει την επιστολή προκειμένου να δώσει ένα «σήμα» αναφορικά με τα ζητήματα που την απασχολούν σε σχέση με την Αλβανία. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε η Αθήνα δέχθηκε πολύ έντονες πιέσεις τόσο από τη Γερμανία όσο και από την ισπανική προεδρία για να αλλάξει στάση. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν προτίθεται να υποχωρήσει, καθώς υποστηρίζει ότι η επί επτά μήνες απαγόρευση στον Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας αποτελεί ευθεία παραβίαση του κράτους δικαίου όπως περιγράφεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Δεκεμβρίου θα εξεταστεί από το Ειδικό Δικαστήριο της Αλβανίας η αίτηση του Φρέντι Μπελέρη προκειμένου να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις