Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

16

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τρέχει η μύτη μου τι να κάνω: Γιατί συμβαίνει, πώς θα ανακουφιστώ
PLUS

Τρέχει η μύτη μου τι να κάνω: Γιατί συμβαίνει, πώς θα ανακουφιστώ

Τρέχει η μύτη μου τι να κάνω: Με ποιον τρόπο η μύτη προστατεύει το σώμα μας;

Ως ρινική καταρροή ονομάζουμε την βλέννα που στάζει ή «τρέχει» από τη μύτη μας. Μπορεί να προκληθεί από χαμηλότερες εξωτερικές θερμοκρασίες, κρυολόγημα, γρίπη ή αλλεργίες. Η “ρινόρροια”, ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά παράλληλα με τη φράση “ρινική καταρροή”, είναι η λεπτή, κυρίως διαυγή έκκριση που εμφανίζεται.  Ένας άλλος όρος που μπορεί να βλέπετε συχνά είναι “ρινίτιδα”. Η ρινίτιδα είναι η φλεγμονή των ρινικών ιστών. Όταν ένας ιός ή ένα αλλεργιογόνο, όπως η γύρη ή η σκόνη, εισέλθει για πρώτη φορά στο σώμα μας, ερεθίζει την μύτη και τους κόλπους της, και έτσι αρχίζει να βγάζει μία σχεδόν διάφανη βλέννα, η οποία παγιδεύει βακτήρια, ιούς και αλλεργιογόνα και τα βοηθά να απομακρυνθούν από τη μύτη και τα ιγμόρεια.

Με ποιον τρόπο η μύτη προστατεύει το σώμα μας;

Η διαδικασία της αναπνοής ξεκινά από τη μύτη. Ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες μέσω της μύτης, η οποία βοηθά στο φιλτράρισμα, την υγρασία, τη θέρμανση ή την ψύξη του, έτσι ώστε ο αέρας που φτάνει στους πνεύμονες να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρός. Η επένδυση του βλεννογόνου περιλαμβάνει επίσης πολλές μικροσκοπικές δομές που μοιάζουν με τρίχες, οι οποίες βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση και μετακινούν τα συλλεγμένα επιβλαβή σωματίδια και τη βλέννα, στην οποία έχουν παγιδευτεί μέσω της μύτης, στο πίσω μέρος του λαιμού. Στη συνέχεια καταπίνονται και καταστρέφονται από το οξύ στο στομάχι. Η βλέννα και τα σωματίδια μπορούν, επίσης, να αποβληθούν από τον οργανισμό μέσω του βήχα και του φτερνίσματος. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει, ο ρυθμός αυτής της διαδικασίας επιβραδύνεται. Πολλές φορές, η βλέννα μένει στη μύτη και στη συνέχεια στάζει.

Γιατί η βλέννα είναι σημαντικό μέρος του ρινικού συστήματος;

Η βλέννα είναι απαραίτητη για να διατηρούνται υγροί οι αεραγωγοί και να λειτουργούν σωστά. Όχι μόνο εμποδίζει τα επιβλαβή σωματίδια να εισέλθουν στους πνεύμονες, αλλά περιέχει, επίσης, αντισώματα που βοηθούν στην καταστροφή των βακτηρίων.

Ποια άλλα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν με την καταρροή;

Μερικές φορές, καταρροή και μπούκωμα εμφανίζονται μαζί. Συμφόρηση εμφανίζεται όταν οι ιστοί που καλύπτουν τη μύτη πρήζονται λόγω φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων και δυσκολεύουν την αναπνοή.

Η καταρροή λόγω κρυολογήματος ή γρίπης μπορεί να συνοδεύεται από κόπωση, πονόλαιμο, βήχα, πίεση στο πρόσωπο και μερικές φορές πυρετό.

Η καταρροή λόγω αλλεργιών μπορεί να συνοδεύεται από φτάρνισμα και υγρά μάτια με έντονο κνησμό.

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από την καταρροή;

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, δεν χρειάζονται για τη θεραπεία της καταρροής, η οποία συνήθως βελτιώνεται από μόνη της. Οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης είναι οι εξής:

Ξεκούραση

Πολλά υγρά, ειδικά νερό

Ρινικό σπρέι φυσιολογικού ορού

Ποιες είναι μερικές απλές σπιτικές θεραπείες για τη θεραπεία της καταρροής;

Αιθέρια έλαια

Ζεστό τσάι

Ατμός

Ζεστό ντουζ

Πικάντικα φαγητά

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις