Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

21

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μούχλα στο σπίτι αντιμετώπιση: Ποια είναι τα βήματα για να την αφαιρέσετε
PLUS

Μούχλα στο σπίτι αντιμετώπιση: Ποια είναι τα βήματα για να την αφαιρέσετε

Μούχλα στο σπίτι αντιμετώπιση: 5 tips για να μην εμφανιστεί ποτέ μούχλα στο σπίτι σας.

Ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι ένοικοι των σπιτιών, είναι η εμφάνιση της μούχλας στους τοίχους, στο ταβάνι, ακόμα και στα πλακάκια του μπάνιου. Η μούχλα που δημιουργείται για διάφορους λόγους, εκτός από την αντιαισθητική όψη, είναι επιβλαβής για την υγεία, και δημιουργεί μια σειρά από άλλα προβλήματα  μέσα στο σπίτι. Η υγρασία είναι ο καλύτερος σύμμαχος για τη μούχλα και εφιάλτης για το σπίτι. Η μυρωδιά της μούχλας είναι χαρακτηριστική και εμφανίζεται στους τοίχους και στα δωμάτια που έχουν έντονη υγρασία. Συνήθως τη συναντάμε σε πιο παλιά σπίτια, αλλά η εμφάνιση της, δεν κάνει διακρίσεις στα κανούργια.

H μούχλα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς λόγους, όπως ανεπαρκής αερισμός και φως, υψηλή υγρασία, έλλειψη θέρμανσης ή κακή απόδοση θέρμανσης, ανεπαρκώς μονωμένες εξωτερικές επιφάνειες καθώς και φθορές από νερό, λόγω διαρροών, αστοχίες στεγάνωσης κλπ είναι μερικές από τις αιτίες. Επίσης, πολλές φορές πιθανή αιτία της μούχλας είναι το βάψιμο πάνω σε μία επιφάνεια όπου έχει ήδη προβληθεί από μούχλα χωρίς προηγουμένως να αφαιρεθεί.

Πώς να αφαιρέσετε τη μαύρη μούχλα:

Αν επιχειρήσετε να διώξετε οριστικά την αντιαισθητική μούχλα από τα πλακάκια του μπάνιου, της κουζίνας ή τους τοίχους και τις οροφές, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

 • Το πρώτο που πρέπει να κάνετε για να χτυπήσετε τη μούχλα είναι να εντοπίσετε αν υπάρχουν διαρροές νερού από τα υδραυλικά, τις βρύσες κλπ και να τις επισκευάσετε.
 • Αν η μούχλα προέρχεται από εισχώρηση νερού στους τοίχους και την οροφή του κτiρίου σας, τότε πρέπει να προχωρήσετε σε μόνωση της ταράτσας, επισκευή σπασμένου σοβά και σφράγισμα όλων των ρωγμών των τοίχων.
 • Ελέγξτε τα κουφώματα σε μπαλκονόπορτες και παραθυρα για τυχόν ανοίγματα που επιτρέπουν την εισχώρηση νερού και επισκευάστε τα.
 • Στεγνώστε όλο το χώρο και τα αντικείμενα ώστε να μην υπάρχει υγρασία.
 • Απομακρύνετε τη μούχλα από σκληρές επιφάνειες (τοίχοι, οροφές, πλακάκια) και στεγνώστε εντελώς.
 • Μετά τον καθαρισμό, αερίστε πολύ καλά τον χώρο και στεγνώστε εντελώς τις επιφάνειες.
 • Ορισμένα απορροφητικά ή πορώδη υλικά, όπως πλακάκια οροφής και χαλιά, ίσως χρειαστεί να πεταχτούν αν έχουν μουχλιάσει.
 • Μη βάφετε μουχλιασμένες επιφάνειες. Καθαρίστε και απομακρύνετε πρώτα τη μούχλα και αφού στεγνώσετε τις επιφάνειες τότε μπορείτε να βάψετε. Η βαφή που απλώνεται πάνω σε μουχλιασμένες επιφάνειες το πιθανότερο είναι να ξεφλουδίσει.

Μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να λύσετε το πρόβλημα ή να προστατέψετε το σπίτι σας από το να μην αναπτύξει μούχλα:

 1. Προσοχή στον εξαερισμό

Οι ειδικοί επιμένουν ότι πρέπει να αφήνετε τον εξαερισμό του μπάνιου σας να λειτουργεί για τουλάχιστον μισή ώρα μετά το ντους σας.

 1. Ελέγξτε την υγρασία στο χώρο σας

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ελέγξετε και κυρίως να περιορίσετε την υγρασία στο χώρο του σπιτιού. Μία καλή λύση είναι οι ειδικοί αφυγραντήρες, που πωλούνται στο εμπόριο. Βάλτε τους σε λειτουργία όσο πιο συχνά μπορείτε, για να απορροφήσουν όσο περισσότερη υγρασία γίνεται, εμποδίζοντας τη μούχλα να αναπτυχθεί. Για να μην αναπτυχθεί μούχλα σε ένα σπίτι θα πρέπει η υγρασία να διατηρείται σε επίπεδο κάτω του 60%.

 1. Μην αφήνετε βρεγμένες επιφάνειες μέσα στο σπίτι σας για πολύ ώρα

Επίσης, μετά από βροχή φροντίστε να στεγνώσετε ή να θωρακίσετε κάθε επιφάνεια που χρειάζεται προστασία ώστε να μην μπει νερό στο εσωτερικό του σπιτιού σας.

 1. Μην ποτίζετε πολύ τα εσωτερικά φυτά σας

Εαν έχετε φυτά μέσα στο σπίτι, σιγουρευτείτε ότι δεν το παρακάνετε με το πότισμα.

 1. Καθαρός αέρας καθημερινά

Μην ξεχνάτε να ανοίγετε τα παράθυρα καθημερινά για να ανανεώνεται η ατμόσφαιρα του σπιτιού. Επίσης να μην κλείνετε τις πόρτες των δωματίων.

ΠΗΓΗ:Athensmagazine

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις