Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ρομά Βοιωτία – καταδίωξη: Πώς έπεσε νεκρός ο 17χρονος
ΕΛΛΑΔΑ

Ρομά Βοιωτία – καταδίωξη: Πώς έπεσε νεκρός ο 17χρονος

Ρομά Βοιωτία - καταδίωξη: Τον πυροβόλησε εν ψυχρώ, λέει ο αδελφός του θύματος, «εκπυρσοκρότησε το όπλο» υποστηρίζει ο αστυνομικός

“Πήγα από τη θέση του οδηγού, προκειμένου να τον ελέγξω. Είχα το υπηρεσιακό μου πιστόλι στο χέρι. Πήγα να ανοίξω την πόρτα για να τον βγάλω από το όχημα. Η πόρτα άνοιξε. Εγώ τραβούσα να ανοίξει και εκείνος να κλείσει. Σκέφτηκα να βάλω το πιστόλι στη θήκη αλλά με εμπόδιζε το μπουφάν μου που την κάλυπτε. Όταν κατάφερα να ανοίξω την πόρτα επιχείρησα να βγάλω έξω τον ύποπτο. Υπήρξε παρόμοια διαμάχη και σωματική επαφή. Το πιστόλι εκπυρσοκρότησε και ο ύποπτος έπεσε κάτω”, φέρεται να είπε ο 41χρονος αστυφύλακας, που από τη σφαίρα του όπλου του έπεσε νεκρός ένας 17χρονος  Ρομά. Ωστόσο, το ιατροδικαστικό πόρισμα είναι αυτό που θα δώσει σαφείς απαντήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε ο θανάσιμος τραυματισμός του 17χρονου στο Λεοντάρι Βοιωτίας, έπειτα από καταδίωξη που σημειώθηκε πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Από την έκθεση του ιατροδικαστή θα προκύψει εάν είναι συμβατός ο ισχυρισμός του αρχιφύλακα της ΟΠΚΕ πως το νεαρό θύμα επιχείρησε να του αρπάξει το όπλο με αποτέλεσμα να τον πλήξει θανάσιμα μια σφαίρα, χωρίς όμως να πυροβολήσει ο ίδιος. Σημαντική θεωρείται και η βαλλιστική. Μέχρι στιγμής πάντως οι δύο πλευρές, δηλαδή αυτή του αστυνομικού και αυτή της οικογένειας του θύματος -συγκεκριμένα, του επίσης ανήλικου αδερφού του, που ήταν συνοδηγός στο σκούρο όχημα με τα φιμέ τζάμια-, είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

Τι υποστηρίζει ο αστυνομικός

Από την πρώτη στιγμή ο 41χρονος συλληφθείς ένστολος, πατέρας τριών παιδιών, ισχυρίστηκε στους συναδέλφους του πως επειδή δεν είχε καθόλου εικόνα για το ποιοι είναι μέσα στο καταδιωκόμενο αυτοκίνητο, όταν αυτό προσέκρουσε σε άλλο σταθμευμένο όχημα και ακινητοποιήθηκε, πλησίασε και επιχείρησε από την πόρτα του οδηγού να δει ποιοι επιβαίνουν σε αυτό. Η βολίδα είχε διαπεράσει την παλάμη του αριστερού χεριού του ανάμεσα σε δείχτη και αντίχειρα, είχε πλήξει την καρωτίδα και είχε σφηνωθεί πίσω από το αυτί του θύματος, προκαλώντας ένα τυφλό θανατηφόρο τραύμα. Οι δύο συνάδελφοι του αστυφύλακα, περιγράφουν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο το θανάσιμο περιστατικό. Ο συνοδηγός δεν είχε βγει από το περιπολικό, όπως και ο αστυνομικός που καθόταν στο πίσω κάθισμα. Παρόμοιες είναι οι περιγραφές των δύο κοριτσιών που βρίσκονταν στο όχημα του θύματος, όσον αφορά τις συνθήκες της συμπλοκής ανάμεσά τους, ενώ μικρές διαφορές έχουν αυτές του συνοδηγού και αδερφού του θύματος.

“Το όπλο εκπυρσοκρότησε… “

“Του φώναζα να ανοίξει την πόρτα, για να του κάνουμε έλεγχο είχα βγάλει το πιστόλι μου, γιατί δεν ήξερα ποιος βρισκόταν στο εσωτερικό του οχήματος και αν φέρει όπλο. Όταν άνοιξα την πόρτα του αυτοκινήτου, επιχείρησε να μου αρπάξει το πιστόλι. Όταν αντιλήφθηκα την πρόθεση του, τράβηξα το πιστόλι και τότε άκουσα τον κρότο, πάγωσα”. Αυτοί φέρεται να ήταν οι πρώτοι ισχυρισμοί του Αστυφύλακα της ΟΠΚΕ, όταν ερωτήθηκε για τον θανάσιμο τραυματισμό του 17χρονου, οι οποίοι λίγο αργότερα άλλαξαν σε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο αστυνομικός ξέσπασε σε κλάματα μόλις αντιλήφθηκε το τι είχε συμβεί.

Πριν τους πυροβολισμούς, είχε προηγηθεί μια κινηματογραφική καταδίωξη σε απόσταση σχεδόν 20 χιλιομέτρων. Περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος Αλιάρτου, έκανε σήμα το βράδυ του Σαββάτου στον 17χρονο καθώς το όχημα κινούταν με μεγάλη ταχύτητα επί της Επαρχιακής Οδού Λιβαδειάς – Θηβών. Ο ανήλικος δε συμμορφώθηκε στα ηχητικά και φωτεινά σήματα στάσης και ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα με σκοπό να αποφύγει τον έλεγχο. Άμεσα ενημερώθηκε το Κέντρο Άμεσης Δράσης, προκειμένου να συνδράμουν και επιπλέον δυνάμεις και λίγη ώρα αργότερα ομάδα Ο.Π.Κ.Ε., που περιπολούσε στην περιοχή, κατάφερε να εντοπίσει το όχημα στην διασταύρωση Καναβαρίου στην επαρχιακή οδό Λιβαδειάς – Θηβών. Ο 17χρονος αγνόησε για δεύτερη φορά τους Αστυνομικούς, βγήκε από την Εθνική Οδό και κινήθηκε προς το χωριό Λεοντάρι. Εκεί το Ι.Χ. εγκλωβίστηκε μετά την πλατεία και ακινητοποιήθηκε από τους άνδρες της ΟΠΚΕ.

“… τον πυροβόλησε”

“Ο αστυνομικός κατέβηκε από το αμάξι με νεύρα, πλησίασε, χτύπησε με το όπλο το τζαμί, από την μεριά του αδερφού μου με δύναμη. Άνοιξε την πόρτα ο αδερφός μου, δεν πρόλαβε να κατέβει και ο αστυνομικός του έριξε δύο κλωτσιές στα πλευρά, μια στα πόδια, στο καλάμι, τον άρπαξε από την μπλούζα και τον πυροβόλησε”, περιγράφει μιλώντας στη ιστοσελίδα newsit.gr, ο αδερφός του 17χρονου, που μαζί με δύο ανήλικα κορίτσια επέβαιναν στο Ι.Χ. την ώρα του θανάσιμου τραυματισμού. Οι τρεις επιβάτες έχουν εξεταστεί από την Αστυνομία που προσπαθεί να εξακριβωθεί το τι διαδραματίστηκε τα κρίσιμα δευτερόλεπτα πριν τους δύο πυροβολισμούς.

“Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του 17χρονου θανόντος στη Βοιωτία”, ανέφερε σε δήλωση του ο Γιάννης Οικονόμου, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,προσθέτοντας ότι: “Ο θάνατος ενός νεαρού ανθρώπου αποτελεί τραγικό γεγονός. Οι συνθήκες, υπό τις οποίες έγινε το θλιβερό περιστατικό, είναι υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΛΑΣ, που δίνει καθημερινή μάχη για την ασφάλεια των πολιτών, οφείλει να λειτουργεί στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα, οι νόμοι και οι κανόνες εμπλοκής, ακόμη και σε συνθήκες παραβατικότητας και απείθειας, κατά την διάρκεια των οποίων υπάρχει ομολογουμένως αυξημένος κίνδυνος δυστυχούς κατάληξης”.

Πέραμα, Οκτώβριος 2021. Διαβατά, Δεκέμβριος 2022. Λεοντάρι Βοιωτίας, Νοέμβρης 2023. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μια επεισοδιακή καταδίωξη είχε ως κατάληξη το θάνατο ενός νεαρού Ρομά από αστυνομικά πυρά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις