Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πληρώνω όσο πετάω, τι είναι: Νέα δεδομένα για τα απορρίμματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρώνω όσο πετάω, τι είναι: Νέα δεδομένα για τα απορρίμματα

Πληρώνω όσο πετάω, τι είναι: Έχει ήδη αρχίσει πιλοτικά

Πληρώνω όσο πετάω. Ένα νέο πρόγραμμα, που αφορά στον τρόπο που τα νοικοκυριά θα διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους άνοιξαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης. Οι πολίτες θα κληθούν να υιοθετήσουν μια νέα φιλοσοφία όσον αφορά στην παραγωγή αποβλήτων και την ανακύκλωση. Όσο περισσότερα απορρίμματα οδηγούνται στις χωματερές τόσα περισσότερα θα πληρώνουν. Η δράση αυτή, που εφαρμόζεται με σπουδαία αποτελέσματα σε ευρωπαϊκές πόλεις, γνωστή ως “pay-as-you-throw”, ακούστηκε για πρώτη φορά δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη πριν μερικές μέρες από την Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και αναμένεται να τεθεί σε διευρυμένη εφαρμογή εντός του 2024.

Το νέο πρόγραμμα αφορά στον τρόπο που τα νοικοκυριά θα διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους, προκειμένου να υπάρχει σαφές κίνητρο στους πολίτες να κάνουν ανακύκλωση και να αποφεύγουν να οδηγούν τα απόβλητα σε ταφή. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα χρεώνει τους καταναλωτές για την ποσότητα των σκουπιδιών που πετούν, ενώ οι Δήμοι θα μπορούν να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όλους όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα ή/και ανακυκλώνουν περισσότερο. Οι πολίτες θα κληθούν να υιοθετήσουν μια νέα φιλοσοφία όσον αφορά στην παραγωγή αποβλήτων και την ανακύκλωση, καθώς όσο περισσότερα απορρίμματα οδηγούνται στις χωματερές τόσα περισσότερα θα πληρώνουν. Όσοι δεν… ακολουθήσουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερα δημοτικά τέλη και ενδεχομένως πρόστιμα.

Νέα δεδομένα εντός του 2024

Στην Ελλάδα, η σχετική νομοθεσία προβλέπει εφαρμογή για όλους τους Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και άνω των 20.000 κατοίκων από την 1η Ιανουαρίου 2028, ενώ στους επόμενους μήνες οι δήμοι θα πρέπει να αποκτήσουν τις κατάλληλες υποδομές για να εφαρμοστεί το νέο μέτρο. Για την ώρα, το “Πληρώνω όσο Πετάω” έχει αρχίσει να εφαρμόζεται δοκιμαστικά σε κάποιους δήμους. Η αρχή έγινε από τους δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, με τη δημοτική αρχή να ανακοινώνει ήδη από τα τέλη του 2022 τη μετάβαση στο νέο σύστημα χρέωσης δημοτικών τελών, ξεκινώντας από τους μεγάλους παραγωγούς απορριμμάτων, το οποίο αντί για την επιφάνεια των ακινήτων θα μετρά την παραγόμενη ποσότητα αποβλήτων. Μάλιστα, είναι ο μόνος δήμος στη χώρα που έχει δοκιμάσει πιλοτικά ένα ανάλογο σύστημα και μπορεί να εφαρμόσει σε μεγάλη κλίμακα όσα ορίζει η νέα περιβαλλοντική νομοθεσία.

Το καλοκαίρι, ο Δήμος Χανίων ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά στην Κουνουπιδιανά και στον Αγ. Ματθαίο, ώστε να προσδιοριστεί ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος αντικειμενικής κοστολόγησης, είτε με το βάρος είτε με τον όγκο. Και ο Δήμος Κοζάνης αποφάσισε την «Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού για τη Δημιουργία Συστήματος Διαλογής στην Πηγή (ΔΣΠ) Απορριμμάτων, για την Πιλοτική Εφαρμογή Προγραμμάτων Πληρώνω Όσο Πετάω (ΠΟΠ).

Αντικείμενο της σύμβασης είναι προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού για Διαλογή στην Πηγή – υπόγειοι κάδοι χωριστής συλλογής με διαλογή και επεξεργασία στην πηγή- για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων στον Δήμο, και θα συνοδεύεται υποχρεωτικά με συστήματα ελεγχόμενης χρήσης και αναγνώρισης χρήστη καλύπτοντας τις ανάγκες αποθήκευσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις