Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ουγγαρία: Απολύθηκε διευθυντής μουσείου- Μπήκαν ανήλικοι σε έκθεση με ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Απολύθηκε διευθυντής μουσείου- Μπήκαν ανήλικοι σε έκθεση με ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο

Δεν εφάρμοσε την απαγόρευση για τους ανήλικους

Ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Ουγγαρίας απολύθηκε χθες, επειδή επέτρεψε σε ανήλικους να επισκεφθούν έκθεση με φωτογραφίες μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.  Ο Λάζλο Σίμον καρατομήθηκε με βάση τον αμφιλεγόμενο νόμο που απαγορεύει την «προώθηση της ομοφυλοφιλίας» σε ανήλικους. Νόμο τον οποίο ο ίδιος είχε ψηφίσει ως βουλευτής. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού είχε αναλάβει διευθυντής του μουσείου τον Αύγουστο του 2021, λίγο μετά την ψήφιση του εν λόγω νόμου που έχει επικριθεί σφοδρά, καθώς θέτει περιορισμούς στο περιεχόμενο που σχετίζεται με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Τον προηγούμενο μήνα, έπειτα από καταγγελία του ακροδεξιού κόμματος Mi Hazánk έγινε έρευνα για την έκθεση World Press Photo. Στο επίκεντρο της καταγγελίας ήταν οι φωτογραφίες της Χάνα Ρέγιες Μοράλες, από οίκο ευγηρίας για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Μανίλα.  Το Mi Hazank επικαλέστηκε τον νόμο που απαγορεύει την «προβολή και προώθηση της ομοφυλοφιλίας» σε βιβλία και ταινίες προσβάσιμες σε ανήλικους. Νόμος που σύμφωνα με την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν, αποσκοπεί στην «προστασία των παιδιών», όμως έχει επικριθεί σφοδρά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μετά την έρευνα, το μουσείο ανακοίνωσε ότι δεν είχε το δικαίωμα να ζητήσει από τους επισκέπτες ταυτότητα για να διαπιστώσει την ηλικία τους, αλλά με μήνυμα στην ιστοσελίδα του καλούσε τους πολίτες κάτω των 18 ετών να μην επισκεφθούν την έκθεση. Ο υπουργός Πολιτισμού και Καινοτομίας ανακοίνωσε ότι ο διευθυντής του μουσείου, απολύθηκε επειδή δεν συμμορφώθηκε «με τις νομικές υποχρεώσεις του ιδρύματος». Ο Σίμον σε ανάρτηση στο Facebook αρνήθηκε ότι το μουσείο είχε παραβιάσει σκόπιμα οποιονδήποτε νόμο, με τις φωτογραφίες της έκθεσης, συμπληρώνοντας ότι ο ηλικιακός περιορισμός είχε επισημανθεί στην ιστοσελίδα του ιδρύματος, «χωρίς καθυστέρηση».

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις