Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς θα φύγουν οι λιγούρες: Δέκα σωτήρια tips
PLUS

Πώς θα φύγουν οι λιγούρες: Δέκα σωτήρια tips

Πώς θα φύγουν οι λιγούρες: Τόσο απλό να τα ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα. Ας αρχίσουμε σήμερα κιόλας.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο επίμονη μπορεί να γίνει η λαχτάρα μας για γλυκό. Κι ενώ μια μικρή μερίδα σοκολάτας αποκλείεται να μας προκαλέσει μεγάλη ζημιά, η κατανάλωση ζάχαρης σε υψηλότερες ποσότητες και μάλιστα σε τακτική βάση ενδέχεται να αποδειχθεί εξαιρετικά επιβλαβής για την υγεία μας. Αν ωστόσο δυσκολευόμαστε να δαμάσουμε τη λιγούρα μας και κάνουμε διαρκώς θερμιδογόνες επιδρομές στο ψυγείο, υπάρχουν μερικοί εύκολοι τρόποι να απαλλαγούμε από τον εθισμό στη ζάχαρη. Εχουμε συλλέξει τα δέκα πιο πολύτιμα tips για όσους υποφέρουμε από λιγούρες και υπογλυκαιμίες.

1. Τρώμε περισσότερη πρωτεΐνη

Ως το πιο χορταστικό μακροθρεπτικό συστατικό, η ενσωμάτωση της πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να φτάσουμε στο πολυπόθητο αίσθημα του κορεσμού. Όταν είμαστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι από το γεύμα μας, είναι λιγότερο πιθανό να το ρίξουμε στις γλυκές λιχουδιές.
Μερικές πηγές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι το γιαούρτι, το τυρί κότατζ, τα αυγά και τα σέικ πρωτεΐνης.

2. Ενισχύουμε την πρόσληψη φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες είναι ακόμη ένα χορταστικό συστατικό, όπως η πρωτεΐνη. Όσο περισσότερες φυτικές ίνες τρώμε, τόσο πιο χορτάτοι και ικανοποιημένοι θα νιώθουμε μετά από το γεύμα. Η ικανοποίηση και το αίσθημα πληρότητας καθιστά λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επιδόρπιο. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και η συμπερίληψή τους σε κάθε γεύμα και σνακ είναι μια εξαιρετική αρχή για να ενισχύσουμε την πρόσληψη φυτικών ινών.

3. Πίνoυμε άφθονο νερό

Η αφυδάτωση μας κάνει να αισθανόμαστε πεινασμένοι ακόμα κι αν στην πραμγατικότητα δεν χρειαζόμαστε τροφή. Η κατανάλωση αρκετού νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας απαιτεί ελάχιστη έως καθόλου προετοιμασία. Κι όμως είναι μια συνήθεια που πολλοί ενήλικες αγωνιζόμαστε να τηρήσουμε. Ωστόσο, το να παραμένουμε καλά ενυδατωμένοι είναι ένας απλός τρόπος να μειώσουμε την επιθυμία για ζάχαρη και παράλληλα να ελαχιστοποιήσουμε άλλα συμπτώματα της αφυδάτωσης, όπως η ζαλάδα και τα προβλήματα συγκέντρωσης.

4. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε το άγχος

Το να κρατάμε το άγχος μας υπό έλεγχο θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από την ανεξέλεγκτη επιθυμία για ζάχαρη. Αντίθετα, το χρόνιο στρες αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που εκτοξεύει την όρεξή μας. Κι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στις περιβόητες λιγούρες και στην κατανάλωση περισσότερων σνακ πλούσιων σε ζάχαρη

Eπομένως, όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη μας με το άγχος με τη βοήθεια της άσκησης και του διαλογισμού και φυσικά αποφεύγοντας αγχωτικά περιβάλλοντα και τοξικούς ανθρώπους.

5. Επενδύουμε στα υγιεινά λιπαρά σε κάθε γεύμα

Πέρα από πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, τα γεύματά μας θα πρέπει να είναι εξίσου πλούσια και σε θρεπτικά λιπαρά, όπως οι ξηροί καρποί, το τυρί, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος.

6. Επιλέγουμε πιο υγιεινούς υδατάνθρακες

Οι συσκευασμένες μπάρες δημητριακών, τα αρτοσκευάσματα και τα πατατάκια παρασκευάζονται με υδατάνθρακες χαμηλότερης ποιότητας, όπως η ζάχαρη, και παρέχουν λίγες φυτικές ίνες. Ωστόσο, επειδή η πρόσληψη υδατανθράκων είναι απαραίτητη για μια ισορροπημένη διατροφή, oι βραστές πατάτες, το καστανό ρύζι, τα δημητριακά ολικής άλεσης και η γλυκοπατάτα είναι ορισμένες πολύ καλύτερες εναλλακτικές.

7. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη σωματική άσκηση

Ένας από τους λόγους που λαχταράμε τη ζάχαρη είναι το γεγονός ότι προάγει την έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη μας βοηθήσει να νιώσουμε πιο ευτυχισμένοι και ήρεμοι. Αντί λοιπόν να αναζητάμε γλυκές λιχουδιές για να ενισχύσουμε την έκκριση ντοπαμίνης, καλύτερα να ενσωματώσουμε την άσκηση στην καθημερινή μας ρουτίνα. Είτε πρόκειται για γρήγορο περπάτημα, είτε για ένα μάθημα γιόγκα, είτε για ένα απλό «ξεσκούριασμα» στο σπίτι. Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, που ενισχύουν τη διάθεση και πέρα από την απώλεια βάρους και την καταπολέμηση της λιγούρας, υπόσχεται και πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

8. Δεν βάζουμε στο σπίτι μας γλυκιές λιχουδιές

Εάν δυσκολευόμαστε να ελέγξουμε τις μερίδες των γλυκών που καταναλώνουμε, έχει σημασία να μην έχουμε στο σπίτι μας απεριόριστες λιχουδιές. Εάν για να απολαύσουμε μια μπουκιά γλυκό, πρέπει να βγούμε έξω για να ψωνίσουμε από το ψιλικατζίδικο ή το ζαχαροπλαστείο, ίσως αυτό μας κάνει να προτιμήσουμε ένα φρουτάκι.

9. Δεν μένουμε νηστικοί

Το να παραλείπουμε ένα γεύμα ή ένα σνακ για αρκετές ώρες, αργότερα μας προκαλεί ακραία πείνα και οδηγεί σε επιδρομές στο ντουλάπι με τα γλυκά σνακ. Αυτό οφείλεται στην πτώση του σακχάρου στο αίμα, που κάνει το σώμα μας να χρειάζεται επειγόντως ζάχαρη για να εξισορροπήσει τη συγκεκριμένη διαταραχή.

10. Αποφεύγουμε τα υποκατάστατα ζάχαρης

Τα τεχνητά γλυκαντικά ναι μεν προσφέρουν γλυκιά γεύση με λίγες έως καθόλου θερμίδες, ωστόσο ενδέχεται να ενισχύσουν τις λιγούρες μας για γλυκό. Επομένως, αντί για γλυκαντικά στον καφέ μας, καλύτερα να προσθέσουμε λίγο γάλα, λίγο σιρόπι σφενδάμου ή απλώς λίγο μέλι.

(Με πληροφορίες από eatthis).

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις