Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Προσήλωση στον αρχικό στόχο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσήλωση στον αρχικό στόχο

Το μεγάλο στοίχημα για την ΝΔ είναι να επικρατήσει ο κ. Αγοραστός στη Θεσσαλία έτσι ώστε καμία περιφέρεια να μην αλλάξει χέρια, αλλά και να κερδίσουν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες που στηρίζονται από την ΝΔ και όχι οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες

Ο στόχος της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές επετεύχθη, αλλά κατά το ήμισυ. Και μπορεί να υπάρχει ικανοποίηση στο γαλάζιο στρατόπεδο γιατί επτά περιφέρειες, αλλά και οι περισσότεροι δήμοι που εξέλεξαν δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία «γαλάζιοι», όμως αυτή η ικανοποίηση θα ολοκληρωθεί όταν επιτευχθεί ο αρχικός στόχος που είχε θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και ποιος ήταν ο στόχος αυτός; Ήταν η επικράτηση της ΝΔ και στις 13 περιφέρειες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της περιφέρειας Κρήτης, όπου η ΝΔ στήριξε τον κ. Αρναουτάκη που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η επικράτηση της ΝΔ στους μεγάλους δήμους της χώρας Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου εδόθη και χρίσμα στους υποψηφίους.

 

Να μην υπάρξει εφησυχασμός

Σε ότι αφορά τις περιφέρειες, η ΝΔ είναι πολύ κοντά στον αρχικό της στόχο, αρκεί να μην υπάρξει εφησυχασμός από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου. Και η εξήγηση εδώ, όπως την διατυπώνουν και οι «στρατηγοί» της Πειραιώς προς τα στελέχη του κόμματος, είναι ότι η δεύτερη Κυριακή των εκλογών είναι μια νέα εκλογική μάχη που δίνεται από το μηδέν και όχι με εκκίνηση το ποσοστό που πήρε κάποιος υποψήφιος στον πρώτο γύρο των εκλογών. Και επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι την δεύτερη Κυριακή οι ισορροπίες είναι διαφορετικές και ότι οι πολίτες που δεν είχαν επιλέξει κάποιον από τους δύο διεκδικητές στον πρώτο γύρο αποτελούν ουσιαστικά μια νέα δεξαμενή ψήφων.

Επίσης ουδείς μπορεί να ποντάρει στο γεγονός ότι ο τρίτος ή ο τέταρτος υποψήφιος θα δώσουν μια «γραμμή» στους ψηφοφόρους τους και ότι αυτοί θα τον ακολουθήσουν, αφού τα κριτήρια στις δημοτικές εκλογές δεν είναι αμιγώς κομματικά. Στις υπόλοιπες έξι περιφέρειες που θα κριθούν στον δεύτερο γύρο μόνο σε μια, αυτήν της Θεσσαλίας, ο αντίπαλος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις υπόλοιπες η μάχη δίνεται μεταξύ των «επισήμων» υποψηφιοτήτων της ΝΔ και των λεγόμενων «ανταρτών», που κατεβαίνουν ως ανεξάρτητοι, αλλά προέρχονται και εκείνοι από τον κεντροδεξιό χώρο.

Το μεγάλο ζητούμενο

Επομένως μεγάλο στοίχημα για την ΝΔ είναι να επικρατήσει ο κ. Αγοραστός στη Θεσσαλία έτσι ώστε καμία περιφέρεια να μην αλλάξει χέρια, αλλά και να κερδίσουν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες που στηρίζονται από την ΝΔ και όχι οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες. Για να γίνει αυτό στην Πειραιώς έχουν ήδη σχεδιάσει το πρόγραμμα περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είναι απολύτως στοχευμένο, αλλά και κορυφαίων υπουργών, που θα βρεθούν στις περιοχές όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας της περιφέρειας ή του δήμου.

Χαμηλές πτήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά τώρα τους δύο μεγάλους δήμους της χώρας την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, που δεν κρίθηκαν από την πρώτη Κυριακή, στη ΝΔ εκτιμούν ότι ο κ. Μπακογιάννης θα καταγράψει μια άνετη νίκη έναντι του κ. Δούκα, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τη Θεσσαλονίκη, όπου η μάχη μεταξύ Ζέρβα και Αγγελούδη αναμένεται να εξελιχθεί σε θρίλερ. Στη μεγάλη εικόνα και στα πρώτα καταφανή συμπεράσματα που εξήχθησαν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στη ΝΔ εκτιμούν ότι οι πολίτες επιβράβευσαν την σταθερότητα και ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση (χωρίς όμως να δώσουν και λευκή επιταγή), ενισχύοντας μάλιστα σε κάποιες περιοχές και τα ποσοστά που έλαβε στις βουλευτικές εκλογές και παράλληλα καταδίκασαν για μια ακόμη φορά τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέγραψε σε πολλές περιπτώσεις χαμηλότερα ποσοστά από εκείνα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις